ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

11η Σεπτεμβρίου: Η ιστορία του ανθρώπου που πέφτει στοιχειώνει τις μνήμες

11η Σεπτεμβρίου: Η ιστορία του ανθρώπου που πέφτει στοιχειώνει τις μνήμες

Οι περισσότερες φωτογραφίες που έχουν καταγραφεί στη μνήμη από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους που συγκλόνισε τον κόσμο την 11η Σεπτεμβρίου 2001 είναι λήψεις με αεροπλάνα και κτίρια, με καπνούς και συντρίμμια. Η περίπτωση του ανθρώπου που πέφτει, του "ήσυχου" πορτρέτου ενός άντρα στο κενό σε ένα άλμα θανάτου είναι ξεχωριστή από μόνη της.

Με τίτλο The Falling Man (Ο άντρας που πέφτει) η λήψη του φωτογράφου Richard Drew έχει συμπεριληφθεί στις 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο από το περιοδικό ΤΙΜΕ. Το τελευταίο πορτρέτο του ανθρώπου που συναντάει το θάνατο απαθανατίστηκε από τον Drew το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όταν o ίδιος βρισκόταν κοντά στους Δίδυμους Πύργους για μια φωτογράφηση μόδας.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο άνθρωπος στο μακάβριο κενό, αν και συγγενείς του Τζόναθαν Μπράιλι, υπάλληλου στο εστιατόριο Windows of the World, στον 106ο όροφο του Βόρειου Πύργου είναι σχεδόν σίγουροι ότι πρόκειται για αυτόν.

Όποιος και αν ήταν, δεν ήταν ο μόνος. Τουλάχιστον 200 άτομα έκαναν μάταιη βουτιά στο κενό για να γλιτώσουν από τα φλεγόμενα κτίρια.

Σήμερα η λήψη του Drew θεωρείται ένα σύμβολο ελευθερίας, μια αυθόρμητη πράξη ενάντια στην τρομοκρατία των πόλεων.

"Είναι μια ...ήσυχη φωτογραφία. Δεν είναι όπως οι άλλες βίαιες εικόνες που τραβάμε σε άλλες καταστροφές. Δεν υπάρχει ένταση, αίματα, πανικός. 'Ομως ο κόσμος αντέδρασε γιατί κατάλαβε πως θα μπορούσε να βρίσκεται στην ίδια θέση με τον άντρα αυτό και να κάνει την ίδια επιλογή..." είπε ο φωτογράφος για τη λήψη του που έγινε εξώφυλλο στους New York Times, αναπαράχθηκε, εντυπώθηκε και στοίχειωσε τις ΗΠΑ -αν όχι όλους.

Ο Άγνωστος Στρατιώτης που αιωρείται με φόντο το μεταλλικό σκελετό της κόλασης που ακόμη καίει τον κόσμο έγινε έμβλημα, έδωσε αφορμή στον σπουδαίο συγγραφέα Ντον Ντελίλο για να γράψει μυθιστόρημα με τον ίδιο τίτλο.

falling

"Ο άνθρωπος που πέφτει έγινε αντίβαρο στη μανία των τρομοκρατών που λύτρωσε τα πληγωμένα βλέμματα και αναπλήρωσε τον τρόμο εκατομμυρίων Αμερικανών" σχολίασε η Repubblica.

Η φωτογραφία προκάλεσε την οργή πολλών αναγνωστών των ημερών του τρόμου που απαίτησαν να λογοκριθεί για την ωμότητα της. Σήμερα είναι ένα σύμβολο μνήμης και ελευθερίας από τον τρόμο.

Ο άγνωστος άνθρωπος στη φωτογραφία, ως άλλος Σίσυφος, είναι καταδικασμένος να πέφτει εσαεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ