Σίντι Σέρμαν, Τζάκσον Πόλοκ και άλλοι δημιουργοί που έγραψαν τα κεφάλαια της αμερικανικής εικαστικής σκηνής περνάνε τον Ατλαντικό και παραδίδονται στο Παρίσι καθώς τα αριστουργήματα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, του MoMa αλλάζουν για λίγο στέγη και για το Ίδρυμα που φέρει την Louis Vuitton.

Διαβάστε επίσης

Από τον Πόλοκ και τον πρώτο Mickey, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης θα εκθέσει τα αριστουργήματά του στο Ίδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι, μια "εξαιρετική εμπειρία" σύμφωνα με τον Γκλεν Λόουρι, διευθυντή του νεοϋορκέζικου μουσείου το οποίο έχει ξεκινήσει μια βαθιά μεταμόρφωση.

Περισσότερα από 200 έργα των συλλογών μοντέρνας τέχνης θα εκτίθενται από τις 11 Οκτωβρίου 2017 έως τις 5 Μαρτίου 2018 κάτω από τα εκθαμβωτικά "πανιά" από γυαλί του Φρανκ Γκέρι, αρχιτέκτονα του Fondation Vuitton: ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, φωτογραφία, σχέδιο, κινηματογράφος, γραφική τέχνη.

Μια πολυφωνική, πολυτομεακή ιδέα, που είναι αισθητή ήδη από την ίδρυση του μουσείου το 1929 και πολύ καινούργια τότε, η οποία αναπτύχθηκε στη συνέχεια από τον Άλφρεντ Μπαρ, τον πρώτο του διευθυντή.

Για την έκθεση των εμβληματικών έργων του MoMa στο Παρίσι "έπρεπε να σκεφτούμε διαφορετικά" υπογραμμίζει ο Γκλεν Λόουρι, ο οποίος άρχισε μεγάλες εργασίες επέκτασης του μουσείου κατά 5.000 τμ. "Χρειάστηκε να παίξουμε με το κτίριο" δηλώνει ο Κουέντιν Μπαζάκ, επιμελητής της έκθεσης και υπεύθυνος φωτογραφίας του MoMa.

Είναι συναρπαστικό, είναι μια απελευθέρωση υπό μία έννοια" υπογραμμίζει ο διευθυντής του MoMa. "Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις έργα που ήξερες σε διαφορετικό περιβάλλον, με διαφορετικό κοινό".

Δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως των Νταλί (Η εμμονή της μνήμης), Μπρανκούζι (Πουλί στο διάστημα), Ματίς (Χρυσόψαρα και παλέτα), Πικάσο (Αγόρι που οδηγεί ένα άλογο), Ρόθκο (Νο 10), Άντι Γουόρχολ (Ο Διπλός Έλβις), οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης θα δουν έργα της Σίντι Σέρμαν, της Γιαγιόι Κουσάμα και καλλιτεχνών λιγότερο γνωστών όπως η Σερί Λεβίν, ο Rirktit Tiravanija ή τα Emoji του Σιγκετάκα Κουρίτα.

Αντιδάνεια πολιτισμού

mom3

Το MoMa δεν είναι το μόνο μεγάλο νεοϋορκέζικο μουσείο που "εξάγει" συλλογές του στο Παρίσι: το Whitney θα παρουσιάσει περίπου 60 σπουδαία έργα της Pop Art για πρώτη φορά στη γαλλική πρωτεύουσα στο Μουσείο Maillol από τις 22 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 21 Ιανουαρίου 2018.

Το τρίτο μεγάλο μουσείο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης θα δανείσει στο Γκραν Παλαί (από τις 21 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 29 Ιανουαρίου 2018) μια αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Αμερικανού Ίρβινγκ Πεν, διάσημου για το έργο του που απαθανάτισε πολλές διασημότητες (Πάμπλο Πικάσο, Ιβ Σεν Λοράν, 'Οντρεϊ Χέπμπορν κα.)


Διαβάστε επίσης

Χειροπέδες στον φύλακα και έναν συνεργό του που επιχείρησαν να κλέψουν το μουσείο της Σαντορίνης

Σκαρφάλωσε 4 ορόφους για να σώσει παιδί που κρεμόταν στο κενό

Οι περίεργες «καμπίνες» που εμφανίστηκαν σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης

Νυχτοφύλακας επιχείρησε να κλέψει το μουσείο της Σαντορίνης