ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρούμπενς: «Χαμένο» πορτρέτο του 1ου Δούκα του Μπάκινγχαμ στο φως τέσσερις αιώνες μετά

Ρούμπενς: «Χαμένο» πορτρέτο του 1ου Δούκα του Μπάκινγχαμ στο φως τέσσερις αιώνες μετά

H εξαιρετικά σημαντική "χαμένη" προσωπογραφία που φιλοτεχνήθηκε από τον σπουδαίο Φλαμανδό ζωγράφο Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς ανακαλύφθηκε 400 χρόνια μετά.

Η προσωπογραφία του ζωγράφου του 17ου αιώνα ανήκει στον Δούκα του Μπάκινγχαμ και έφερε στο φως ο Dr Μπέντορ Γκρόσβενορ της εκπομπής του BBC "Britain's Lost Masterpieces".

Ο πίνακας ανήκε στη συλλογή των μουσείων της Γλασκόβης και εκτίθεντο για το κοινό στο Pollok House της πόλης ωστόσο οι στρώσεις του χρώματος και η σκόνη αιώνω είχαν παραπλανήσει τους ειδικούς ώστε να πιστεύουν ότι πρόκειται απλώς για μία μεταγενέστερη αντιγραφή του πίνακα από άλλον καλλιτέχνη.

Ωστόσο μετά από επιστημονική ανάλυση του ξύλου και εξουθενωτική μελέτη με τεχνολογία ακτίνων X απέδειξαν ότι πρόκειται για αυθεντικό πορτραίτο του George Villiers, του πρώτου Δούκα του Μπάκιγχαμ που ζωγράφισε ο Ρούμπενς.

Ο Μπεν βαν Μπένεντεν, διευθυντής στο μουσείο Rubenshuis στην Αμβέρσα πιστοποίησε την αυθεντικότητα της προσωπογραφίας.

RUB2

Το πορτρέτο φιλοτεχνήθηκε περίπου στο 1625. Ο Δούκας ήταν μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της εποχής των Ιακώβων, από τον Α' έως τον Στ' και δολοφονήθηκε το 1628 σε ηλικία 35 ετών.

Η σπουδαία ανακάλυψη για την ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και για τον ζωγράφο που προσέγγιζε με μοναδική καλλιτεχνία τα θέματα του θα εκτεθεί στην Kelvingrove Art Gallery and Museum της Γλασκώβης πλήρως αποκατεστημένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ