ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

«Είναι η ώρα για πράξεις, όχι μόνο για λόγια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η Ελλάδα οδεύει προς τις εθνικές εκλογές σε ένα διεθνές περιβάλλον με σημαντικές προκλήσεις. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που συνδέονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν συνεχιστούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι η ώρα για πράξεις, όχι μόνο για λόγια», σχολίασε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας, δε, για τις κάλπες στην Ελλάδα είπε: «Καθώς οδεύουμε προς τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες είναι έτοιμοι για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μία κυβέρνηση που θα φέρει περισσότερες επενδύσεις, καλύτερες δουλειές, λιγότερους φόρους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου».
Ερωτηθείς τέλος ποια είναι η θέση του για τον Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε: «Υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι επιδιώκουμε να προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Βέμπερ, τον οποίον στήριξα προσωπικά, επελέγη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέσα από ένα ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο, και εναπόκειται στο ΕΛΚ να καθορίσει ποιος θα είναι ο υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής».

Συναντήσεις με Μέρκελ και Αναστασιάδη

Από εκεί και πέρα, κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Ανγκελα Μέρκελ είχε σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της Πειραιώς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να εκθέσει στην κ. Μέρκελ τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου που θα υλοποιήσει, εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και την κυπριακή ΑΟΖ. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε στον κ. Αναστασιάδη την αμέριστη στήριξή του και επανέλαβε την ανάγκη η Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν η τελευταία εμείνει στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον επικεφαλής υποψήφιο του ΕΛΚ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του εξέφρασε τη στήριξή του και υπογράμμισε την ανάγκη ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής να προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ