ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η Τζέιν Μάνσφιλντ και το μπούστο της μπήκαν στο Λευκό Οίκο

Όταν η Τζέιν Μάνσφιλντ και το μπούστο της μπήκαν στο Λευκό Οίκο

Αντιδράσεις, υποθέσεις, θεωρίες, ήττες και μία απροσδόκητη για τους περισσότερους (αν και εξαιρετικά εύλογη αν αναλογιστεί κανείς το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό) νίκη. Ο Ντόναλντ Τραμπ εμπόδισε την Χίλαρι Κλίντον από το να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος αλλά στο παρελθόν, κάποιοι άλλοι είχαν προτείνει, έστω φαντασιακά, τη δική τους γυναίκα πρόεδρο στο Λευκό Οίκο.

Το 1964, οι ΗΠΑ παρέπαιαν ακόμα λόγω της σοκαριστικής δολοφονίας του ιδιαίτερα δημοφιλούς Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ήταν ένας συντηρητικός που έκλινε τόσο προς την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, ώστε να μην εξασφαλίζει την υποστήριξη παρά μόνον των πλέον παρανοϊκών παρυφών του δικού του κόμματος. Το αμερικανικό έθνος χρειαζόταν κάτι το ανάλαφρο. Αυτό και συνέβη.

Στις σελίδες του ξεκαρδιστικού βιβλίου "Τζέιν Μάνσφιλντ για Πρόεδρος: ο Λευκός Οίκος του Μπούστου" το σύμβολο του σεξ, η πληθωρική ηθοποιός και μοντέλο που προοριζόταν για διάδοχος -στις καρδιές και τα όνειρα του αρσενικού πληθυσμού της χώρας- της Μέριλιν Μονρόε, Τζέιν Μάνσφιλντ, εμφανίζεται μόνο με μπικίνι. Η διαβόητη ως η πρώτη mainstream ηθοποιός που εμφανίστηκε γυμνή σε ταινία του Χόλιγουντ διασκέδασε το εκλογικό σώμα.

"Εντάξει, ρίξτε τώρα μια ματιά στη σειρά πινάκων με τα πορτραίτα των Αμερικανών Προέδρων. Τι βλέπετε, εκεί; Γενειάδες, μακριές φαβορίτες, φαλάκρες και βλοσυρές εκφράσεις. Τι λείπει; Θα σου πω τι λείπει, κύριος - ένα χαμόγελο του φτερωτού Έρωτα, ένα πετάρισμα ψεύτικης βλεφαρίδας, ένα φίνο ντεκολτέ. Αν ένας αγρότης, ένας υπάλληλος, ένας στρατηγός, ένας Νότιος μπορεί να φτάσει στον Λευκό Οίκο, γιατί όχι μια κυρία...κι ακόμα καλύτερα, μια ΓΥΝΑΙΚΑ!" γράφει το εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης. "Έχουμε κατά νου μια ξεχωριστή υποψήφιο, και θέλουμε να σας δείξουμε τι θα συμβεί όταν ανασκουμπωθεί, προτάξει τα στήθη της και πάρει στα χέρια της τον έλεγχο της πολιτικής σκηνής..."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ