ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Καρντάσιαν, Cher & άλλοι απαιτούν να θυμόμαστε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Καρντάσιαν, Cher & άλλοι απαιτούν να θυμόμαστε τη γενοκτονία των Αρμενίων
REUTERS/Mario Anzuoni

Η κοινότητα των Αρμενίων που κάνουν καριέρα στη βιομηχανία του θεάματος χαιρέτισε την πρεμιέρα της ταινίας "Τhe Promise" που κατάφερε να βρει διανομή στην Αμερική και να υπενθυμίσει σε όλους τη γενοκτονία που η Τουρκία επιμένει να αρνείται. Ανάμεσα σε αυτούς η Αρμενικής καταγωγής καλλιτέχνης Cher αλλά και οι αδελφές Κιμ και Κόρτνεϊ Καρντάσιαν βρέθηκαν στην πρεμιέρα της ταινίας στο Λος Άντζελες στο TCL Chinese Theatre της πόλης των Αγγέλων.

Το ιστορικό δράμα του σκηνοθέτη Terry George η γενοκτονία των Αρμενίων, αυτό το έγκλημα πολέμου που όρισε την ιστορία του 20ου αιώνα γίνεται αφορμή για να ξυπνήσει μνήμες ιστορικές αλλά και να υπενθυμίσει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Μετά την προβολή η 36χρονη σύζυγος του Κάνιε Ουέστ έκανε ανάρτηση στο Twitter για την ταινία προτρέποντας το κοινό να δει και να "μάθει την ιστορία των ανθρώπων της Αρμενίας".

Τον Απρίλιο του 2015, η Kιμ και η αδελφή της Κλόε Καρντάσιαν ταξίδεψαν στην Αρμενία για οκτώ ημέρες. Λίγους μήνες πριν η αυτοκράτειρα των reality προχώρησε με ολοσέλιδη καταχώριση της στους Νew York Times για την ιστορία της οικογένειας της δική της εθνικής περηφάνιας και ανθρώπινης δικαιοσύνης.

https://www.instagram.com/p/p

Με αφορμή καταχώρηση στη Wall Street Journal που παρότρυνε τους πολίτες των ΗΠΑ "να σταματήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης της γενοκτονίας" η Καρντάσιαν, αρμενικής καταγωγής που δεν ξέχασε την καταγωγή τη έχοντας βαφτίσει το πρώτο παιδί της στη Δημοκρατία της Αρμενίας τιμώντας τους παππούδες της, πλήρωσε για τη δική της απάντηση στους NYT γράφοντας:

"Τα ψέματα κάνουν πάντα καλά πρωτοσέλιδα και τα καλά πρωτοσέλιδα φέρνουν πωλήσεις περιοδικών. Αυτό είναι κάτι που εγώ και η οικογένειά μου έχουμε συναντήσει συχνά στο παρελθόν και πάντα το αφήναμε να περάσει. Αλλά όταν άκουσα για αυτή την ολοσέλιδη διαφήμιση των αρνητών της γενοκτονίας των Αρμένιων στη Wall Street Journal δεν μπορούσα να το αφήσω να περάσει έτσι".

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι αν η Τουρκία είχε θεωρηθεί υπεύθυνη για τη γενοκτονία των Αρμενίων και είχε τιμωρηθεί για όσα είχε κάνει, το Ολοκαύτωμα μπορεί να μην είχε συμβεί. Το 1939, μια εβδομάδα πριν από τη ναζιστική εισβολή στην Πολωνία, ο Χίτλερ είπε: 'Ποιος, άλλωστε, μιλάει σήμερα για την εξόντωση των Αρμενίων;'. Εμείς το κάνουμε. Εμείς πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό μέχρι να αναγνωριστεί από την κυβέρνησή μας, διότι όταν αρνούμαστε το παρελθόν μας θέτουμε σε κίνδυνο το μέλλον μας" πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας τις πολιτικές της παρεμβάσεις οι Καρντάσιαν και άλλοι υπενθυμίζουν τη ματωμένη ιστορία των χωμάτων της.

Η Cher, με πραγματικό όνομα Cherilyn Sarkisian, υποστήριξε με δικές της αναρτήσεις την Υπόσχεση/

“Ο Χίτλερ είπε ότι αν ξεχάσουν τους Αρμένιους, θα ξεχάσουν τους Εβραίους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο σε άλλους. Πρέπει να κρατήσουμε την Υπόσχεση μας" είπε.

kim

Άλλοι διάσημοι που έχουν υποστηρίξει ανοικτά την αναγνώριση της τουρκικής θηριωδίας είναι οι Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Andre Agassi, αλλά και Τζορτζ Κλούνεϊ με την Αμάλ Κλούνεϊ.

Όλα τα έσοδα από την ταινία θα διατεθούν σε ΜΚΟ για την αρμενική κοινότητα αλλά και το Ίδρυμα του Έλτον Τζον κατά του AIDS.

Στισ 24 Απριλίου θα συμπληρωθούν 102 χρόνια από το έγκλημα πολέμου εις βάρος των Αρμενίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ