ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μάιλς Ντέιβις: Οδηγός για αρχάριους του ευφυή, μονήρη της τζαζ

Μάιλς Ντέιβις: Οδηγός για αρχάριους του ευφυή, μονήρη της τζαζ

"Τη χρονιά που γεννήθηκα το Σεντ Λούις χτυπήθηκε από ένα φοβερό ανεμοστρόβιλο που σάρωσε τα πάντα. Ο ανεμοστρόβιλος εκείνος μου άφησε κάτι από τη βίαιη δημιουργικότητά του. Χρειάζεται δυνατό φύσημα, ξέρετε, για να παίξει κανείς τρομπέτα. Πιστεύω στο μυστήριο και το υπερφυσικό, κι ένας ανεμοστρόβιλος είναι σίγουρα και τα δυο" αφηγείται ο Μάιλς Ντέιβις στην αυτοβιογραφία του σε μια απόπειρα να ερμηνεύσει την ευφυία και δημιουργικότητα του.

Ο Ντέιβις γεννήθηκε σαν σήμερα στο Άλτον του Ιλινόις, στις 26 Μαΐου του 1926 και όταν άκουσε στα 18 του τους σπουδαίους Τσάρλι Πάρκερ και Ντίζι Γκιλέσπι να αποπλανούν το κοινό στο Σεντ Λούις του Μιζούρι ήξερε τι θα έκανε στη ζωή του.

Αιρετικός, αποστασιοποιημένος, αυστηρός με τον εαυτό του και τους άλλους ο Ντέιβις σπούδασε στην μουσική σχολή του κόσμου Julliard της Νέας Υόρκης όμως την τέχνη του την έμαθε περιπλανώμενος στα σκοτεινά δρομάκια της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ και λάτρεψε την τέχνη του.

"Ήμασταν κάτι σαν επιστήμονες του ήχου. Και η πόρτα να έτριζε μπορούσαμε να πούμε ακριβώς τι νότα ήταν ο ήχος" έγραφε αυτός που επινόησε το bebop για να προχωρήσει σε αλχημείες μουσικές ισορροπώντας ανάμεσα στη τζαζ και τη ροκ.

Ο Ντέιβις έφυγε στις 28 Σεπτέμβρη του 1991 αλλά η μαγεία της τρομπέτας του δεν σιώπησε ποτέ. Με αφορμή την επέτειο γέννησης του ευφυή Ντέιβις που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για δάφνες ακόμη και αν είναι ο πλέον ευπώλητος της σπάνιας φυλής του το Billboard όρισε έξι album που αξίζει να ακούσει κανείς ακόμη και αν δεν γνωρίζει ακόμη τι εστί Μάιλς Ντέιβις.

Αυτές οι δουλειές του, αντιπροσωπευτικές του ταλέντου μας προσκαλούν γενναιόδωρα να αφεθούμε στο λυρισμό ενός γοητευτικά διαφορετικού μουσουργού που παραμένει εμβληματικός δεκαετίες τώρα. Ο Ντέιβις κυκλοφόρησε 70 δουλειές με την Columbia και άλλα 14 άλμπουμ με την Ρrestige. Για σήμερα αρκεστείτε σε έξι από αυτά, είναι επένδυση και παιδεία σε νότες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ