ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Mπριζίτ Μακρόν: Από πρώτη κυρία μια δασκάλα υπέρ της ευαισθητοποίησης για τα σπάνια νοσήματα

Mπριζίτ Μακρόν: Από πρώτη κυρία μια δασκάλα υπέρ της ευαισθητοποίησης για τα σπάνια νοσήματα

Η πρώτη κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν επισκέφθηκε σχολείο του Παρισιού για να διαβάσει ένα κείμενο της Λεϊλά Σλιμανί, της συγγραφέα που απέσπασε το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ 2016. Η πρωτοβουλία είναι στο πλαίσιο της ετήσιας εκστρατείας που διοργανώνεται από τo Ευρωπαϊκό Σωματείο κατά των λευκοδυστροφιών, που είναι σπάνιες γενετικές ασθένειες.

Παρουσία της Λεϊλά Σλιμανί και του υπουργού Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, η Μπριζίτ Μακρόν διάβασε ένα "ανέκδοτο" κείμενο της συγγραφέα του βιβλίου "Chanson douce" ("Γλυκό Τραγούδι" στην ελληνική του έκδοση). Σε περισσότερα από 2.000 σχολεία, μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συζητήσουν γύρω από αυτές τις ασθένειες, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

"Προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού, του τραγουδιού, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης... θα υιοθετήσουν το ρόλο του δασκάλου μιας ημέρας μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας αναγιγνώσκοντας ένα κείμενο για την ευαισθητοποίηση στις ασθένειες αυτες", ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των λευκοδυστροφιών, την οποία υποστηρίζει τα τελευταία 16 χρόνια ο Ζινεντίν Ζιντάν.

Οι λευκοδυστροφίες είναι γενετικές ασθένειες που καταστρέφουν τη μυελίνη του κεντρικού νευρικού συστήματος και προκαλούν σταδιακά απώλεια των διανοητικών και κινητικών λειτουργιών: όραση, ακοή, μνήμη, κίνηση.

Σε όλη τη Γαλλία, εκατοντάδες προσωπικότητες και πρεσβευτές του κοινωφελούς αυτού σωματείου θα διαβάσουν ένα ανέκδοτο κείμενο της γαλλο-μαροκινής συγγραφέα. Μία ανάγνωση που δίνει την ευκαιρία συζητήσεων με τους μαθητές για τη νόσο, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και την αναπηρία. Το σωματείο έχει δύο αποστολές: τη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας και επιστημονικών προγραμμάτων και την παροχή βοήθειας στις οικογένειες που πλήττονται από τη νόσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ