ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Επίτιμος καλεσμένος ο θριαμβευτής των Καννών Ρούμπεν Έστλουντ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Επίτιμος καλεσμένος ο θριαμβευτής των Καννών Ρούμπεν Έστλουντ

Ο Ρούμπεν Έστλουντ, ο μεγάλος νικητής του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών με το αριστουργηματικό The Square, θα είναι ο επίτιμος καλεσμένος του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου 2017.

Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευθύμη Φιλίππου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η διοργάνωση παρουσιάζει πλήρη ρετροσπεκτίβα στον 43χρονο σουηδό κινηματογραφιστή ο οποίος θα βρίσκεται μαζί μας στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις ταινίες του στο κοινό.

"Ένα από τα πιο οδυνηρά πράγματα που μπορούν να συμβούν σε έναν άνθρωπο είναι να χάσει την ταυτότητά του" έχει πει ο Ρούμπεν Έστλουντ που φέρνει το σκανδιναβικό σινεμά σε πρώτο πλάνο καθώς θρυμματίζει με την κάμερά του το παγωμένο τοπίο του Βορρά σε χίλια κομμάτια. Τα καταγράφει μεθοδικά, με υπόγειο χιούμορ, σαν σεισμογράφος της ατελούς ανθρώπινης φύσης. Οι ήρωές του είναι γεμάτοι ψεγάδια, παθιασμένοι, αναποφάσιστοι, ανθρώπινοι. Τους βάζει αντιμέτωπους με οριακές καταστάσεις, πάνω απ’ όλα όμως, με τις πιο κρυφές τους αδυναμίες.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έναρξη με βραβευμένη αγάπη & δύο αφιερώματα

Στο σινεμά του διακρίνονται επιρροές από Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Λουίς Μπουνιουέλ, Λαρς φον Τρίερ, Ρόι Άντερσον. Ο Έστλουντ όμως έχει τόσο δυνατή, διακριτή ταυτότητα, χτίζει έναν κόσμο εγκεφαλικό και μαζί σωματικό, που εντυπώνεται στα ένστικτα και το μυαλό μας. Περιηγηθείτε στη gallery για τη φιλμογραφία του που για δέκα μέρες θα μας ταξιδέψει σε ένα σύμπαν παράδοξο, ανατρεπτικό, ταυτόχρονα καθημερινό και απόλυτα δικό μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ