ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μελίνα Μερκούρη: οι τέσσερις υποψήφιες του θεατρικού βραβείου φέτος

Μελίνα Μερκούρη: οι τέσσερις υποψήφιες του θεατρικού βραβείου φέτος

"Η οθόνη είναι ένας ολοκάθαρος καθρέφτης. Ξέρεις κάτι που το λένε γκρο πλαν; Η μηχανή προχωράει, προχωράει κι εσύ στέκεσαι ασάλευτος και το κεφάλι σου, το πρόσωπο σου παγιδεύονται στο κάδρο της φωτογραφίας, λουσμένα στο φως, κι ολόκληρη η τρομακτική ιστορία της ζωής σου ουρλιάζει την ώρα που χαμογελάς..." έλεγε η Μελίνα Μερκούρη στο θεατρικό σανίδι, όταν έδινε ζωή στην Αλεξάνδρα ντελ Λάγκο στο σπουδαίο θεατρικό του Τενεσί Ουίλιαμς, "Γλυκό πουλί της νιότης". Τότε η ερμηνεία της στο Θέατρο Τέχνης είχε συζητηθεί.

Τις διαδόχους της, γυναίκες που με τη φωνή και το ταλέντο τους καθιέρωσαν ηρωίδες του θεάτρου στο σανίδι σήμερα, αναγνωρίζει το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη που από το 2007 θέσπισε το “Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη” επιβραβεύοντας γυναικείες δυνάμεις του σύγχρονου θεάτρου.

Το βραβείο απονέμεται ετησίως για την καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο. Στην ηθοποιό μαζί με το χρηματικό έπαθλο περιέρχεται και η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη την οποία παραδίδει στην επόμενη βραβευθείσα.

Το βραβείο αφορά σε υποψήφιες απόφοιτες δραματικής σχολής, με μια ικανή πορεία στις θεατρικές σκηνές, με συμμετοχές σε παραστάσεις και ερμηνείες σε ρόλους τέτοιες, που να έχουν αναδείξει και αποδείξει το ταλέντο τους.

Οι φετινές υποψήφιες για το βραβείο είναι η Ευγενία Δημητροπούλου για την ερμηνεία της στην παράσταση "Στέλλα Βιολάντη", η Αμαλία Καβάλη για την ερμηνεία της στο "Ορλάντο", η Αλεξάνδρα Καζάζου για το ταλέντο που έφερε στη σκηνή του "Insenso" και η Ιωάννα Κολλιοπούλου για την παράσταση που συζητήθηκε πολύ, το "Στέλλα Κοιμήσου",

Η φετινή απονομή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 16 Απριλίου (στις 20:00), στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στην Πλάκα. Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ