10 εμπειρίες που μπορεί κανείς να ζήσει μόνο στην Ιορδανία
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

10 εμπειρίες που μπορεί κανείς να ζήσει μόνο στην Ιορδανία

Η Ιορδανία είναι μία χώρα με 1000 πρόσωπα, αφού από το Wadi Rum, την Πέτρα και τη Νεκρά Θάλασσα μέχρι το Αμάν, τον Ιορδάνη Ποταμό και το As Salt κάθε εμπειρία είναι απολύτως μοναδική και άκρως συναρπαστική, αρκεί να ξέρεις που να ψάξεις. 

Η Ιορδανία είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές χώρες της Μέσης Ανατολής και συνάμα τόσο διαφορετική από αυτές. Είναι μία χώρα τόσο πολυδιάστατη που θα χρειάζονταν πραγματικά εβδομάδες για να την εξερευνήσεις όπως της αξίζει, αφού κάθε τοποθεσία της είναι τόσο ιδιαίτερη και μοναδική, που άλλες φορές νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε άλλο πλανήτη και άλλες πάλι σαν να βρίσκεσαι σπίτι σου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Βρεθήκαμε στην Ιορδανία ως καλεσμένοι του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού (JTB) για μία ολόκληρη εβδομάδα και εξερευνήσαμε ενδελεχώς όλα τα SOS, επιστρέφοντας με την απόλυτη λίστα των πραγμάτων που πρέπει οπωσδήποτε να δει, να κάνει και να βιώσει κανείς εκεί, ώστε φεύγοντας να έχει κατακτήσει την πεμπτουσία του μαγικού αυτού προορισμού.

Βόλτα με καμήλες στην έρημο Wadi Rum την ώρα που δύει ο ήλιος

Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε οπωσδήποτε πριν προχωρήσουμε σε οτιδήποτε άλλο είναι το γεγονός πως η Ιορδανία είναι ένας απολύτως και χωρίς αμφιβολία ασφαλής προορισμός και το λέω τόσο ξεκάθαρα γιατί κατά την παραμονή μου εκεί έλαβα μηνύματα από διάφορα μέρη του κόσμου με την ερώτηση εάν μπορούν να επισκεφτούν την Ιορδανία με ασφάλεια, «λόγω των αναταραχών στη Μέση Ανατολή», όπως μου το έθεταν οι περισσότεροι. Αυτό που πρέπει λοιπόν να πούμε είναι πως ο όρος «Μέση Ανατολή» είναι εξίσου γενικός και μεγάλος με τον όρο «Βαλκάνια».

Οι εγκαταστάσεις glamping της ερήμου ξεπερνούν τις προσδοκίες

Έτσι το να λέμε πως φοβόμαστε να πάμε στην Ιορδανία λόγω των «γεγονότων στη Μέση Ανατολή» είναι σαν να λέμε πως φοβόμαστε να πάμε στην Ελλάδα, ή ακόμη καλύτερα στη Ρουμανία ή στην Ουγγαρία, λόγω του «Ουκρανικού». Η Ιορδανία συνορεύει και με το Ισραήλ και με τη Συρία, αλλά είναι μία εντελώς ξεχωριστή και απολύτως ειρηνική χώρα με άριστες σχέσεις με τους γείτονές της, ενώ εσωτερικά έχει εξαιρετικά χαμηλή εγκληματικότητα, εν μέρει και λόγω των πολύ αυστηρών ποινών που επιβάλλονται στους παραβάτες του νόμου.

Ένα από τα διασημότερα ταφικά μνημεία στην αρχαία πόλη της Πέτρας

Κατόπιν αυτού και επειδή όπως είπαμε η Ιορδανία είναι γεμάτη με άκρως ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές εμπειρίες, καθώς εκτός όλων των άλλων διαθέτει 6 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO, που για το μέγεθός της δεν είναι λίγο, αφού αποτελεί μία σχετικά μικρή χώρα, επιλέξαμε να συμπυκνώσουμε τη δική μας εμπειρία σε 10 τρανταχτά επιχειρήματα για να κλείσει κανείς άμεσα εισιτήρια και να επισκεφθεί την ιδιαίτερη αυτή χώρα της Μέσης Ανατολής. Βάλτε λοιπόν τα Shmah σας (το χαρακτηριστικό κόκκινο-άσπρο μαντήλι-σύμβολο της Ιορδανίας και ξεκινάμε, πάντα με τη βοήθεια έμπειρων ξεναγών. Πραγματικά ο ελληνόφωνος Ιορδανός Saleem Sbitani (@saleemsbitani) είναι ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες της επιτυχίας του ταξιδιού μας, αφού καταφέραμε να δούμε και την insider’s view πλευρά της χώρας, χωρίς όμως να μας λείψει και τίποτα από τα βασικά.

Η αχανής έρημος Wadi Rum με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς της

Wadi Rum- Η αχανής έρημος

Νομίζω πως σε όλη μου τη ζωή ποτέ δεν έχω βρεθεί σε μέρος πιο υποβλητικό από την αχανή Wadi Rum, και έχω ξαναπάει σε έρημο. Η έρημος Wadi Rum, εκτός από την λεπτή σαν σκόνη άμμο που υπάρχει σε κάθε έρημο, έχει το χαρακτηριστικό των δυσθεώρητων πέτρινων σχηματισμών, κάτι τεράστιους βράχους που μοιάζουν να τους έχει πετάξει ο Θεός παίζοντας βόλους σε ένα συμπαντικό παιχνίδι που κανείς μας δεν καταλαβαίνει. Αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που κάνει το στολίδι της Ιορδανίας, τη Wadi Rum, να μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλο σημείο της γης στη μορφολογία του πλανήτη Άρη, και αυτός είναι και ο λόγος που πάρα πολλές ταινίες του Hollywood έχουν γυριστεί εδώ, πλην του Λόρενς της Αραβίας που ήταν και λογικό, εδώ έχουν γυριστεί το Dune, το Τhe Martian, και πολλές ακόμη πασίγνωστες παραγωγές, με τους παραγωγούς να δηλώνουν πως ελάχιστα ειδικά εφέ χρειάζονται για να προσομοιάσουν το περιβάλλον με αυτό ενός άλλου κόσμου.

Το Sun City Camp ήταν το πρώτο που εισήγαγε τα igloo ως επιλογή διαμονής στην έρημο

Και αυτό είναι πραγματικά αυτό που νιώθεις εδώ: την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν άλλο πλανήτη, σε μία άλλη πραγματικότητα. Πλέον η διαμονή εδώ, κάτι που δεν ίσχυε πριν 20 χρόνια και λιγότερα χρόνια που υπήρχαν μόνο κινητές σκηνές, γίνεται σε πολυτελή camping/hotels που αποτελούν τον απόλυτο ορισμό του glamping! Εμείς μείναμε στο Sun City Camp, μία από τις καλύτερα οργανωμένες εγκαταστάσεις της Wadi Rum και δοκιμάσαμε όλες τις εμπειρίες που μπορεί να απολαύσει κανείς εδώ, νιώθοντας λίγο σαν έναν σύγχρονος Indiana Jones.

Ένα μωρό καμήλας μόλις 1 ημέρας δίπλα στην μητέρα του

Πιο συγκεκριμένα, και με οδηγό μας τον εξαιρετικό Yanal Alzawaidah (@yanal_alzawaideh), ιδρυτικό μέλος του Visit Wadi Rum και πραγματικό Βεδουίνο με όλη τη σημασία της λέξης, είδαμε ένα μωρό καμηλάκι μόλις 1 ημέρας να κάνει τα πρώτα του βήματα, ξεναγηθήκαμε στην έρημο με τζιπ, ανεβήκαμε σε καμήλες να δούμε το ηλιοβασίλεμα, ενώ δεν προλάβαμε να δούμε το ξημέρωμα από το αερόστατο, το οποίο φαντάζομαι θα είναι μία εξίσου συγκλονιστική εμπειρία.

Ξημέρωμα στην έρημο Wadi Rum

Κάπου εδώ να πω τρία πράγματα που προσωπικά δεν γνώριζα και βρήκα άκρως εντυπωσιακά. Το πρώτο είναι πως στην έρημο κάνει κρύο το χειμώνα, κανονικό κρύο και τη μέρα, όπως κάνει εδώ. Δεύτερον στην έρημο δεν ακούς τίποτα, κανέναν ήχο, απολύτως κανέναν. Και τρίτον το να αντικρύσεις τον ήλιο να βγαίνει πίσω από τους εμβληματικούς βραχώδεις σχηματισμούς μέσα στην νεκρική πρωινή ησυχία του Wadi Rum είναι ό,τι πιο μεγαλειώδες μπορεί να ζήσει κανείς στη ζωή του.

20240219_141148.jpg
Ο Yanal Alzawaidah είναι ένας από τους καλύτερους Βεδουίνους-ξεναγούς της ερήμου

Τσάι με τους Βεδουίνους – Οι «βασιλείς» της ερήμου

Στο πλαίσιο των εμπειριών στην έρημο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να πιεί τσάι ή και να γευματίσει στις σκηνές των Βεδουίνων. Φιλόξενοι και χαμογελαστοί, οι αληθινοί κάτοικοι της ερήμου, υποδέχονται τους επισκέπτες τους με ζεστό τσάι και τοπικό καφέ, αλλά και τοπικό φαγητό κάποιες φορές, κάτω από σκηνές που λειτουργούν συνάμα και ως καταστήματα με σουβενίρ. Είναι παραπάνω από πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί σου πληροφορίες για τη ζωή τους στην έρημο, να σου δείξουν φωτογραφίες στα smartphone τους και να σου απαντήσουν σε ό,τι και αν ρωτήσεις σε ομολογουμένως άψογα αγγλικά, γεγονός που προσωπικά βρήκα εξίσου εντυπωσιακό με το μικρό καμηλάκι που αναφέραμε παραπάνω. Πλέον οι Βεδουίνοι της ερήμου ζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τον τουρισμό, διατηρώντας όμως τα ήθη και τα έθιμά τους στο απαράλαχτο.

Το φεγγάρι μέσα από το τηλεσκόπιο του Star Gazing Wadi Rum

Star Gazing στο Wadi Rum – Ο πιο καθαρός ουρανός

Ο ιδιοκτήτης του Sun City Camp, το οποίο αναφέραμε και παραπάνω, ο κ. Fayez Alkhlaifat, είναι ταυτόχρονα και ο ιδιοκτήτης και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων στην Πέτρα και, από μία σύντομη κουβέντα που είχαμε ένας πολύ έξυπνος και δημιουργικός άνθρωπος. Εκτός λοιπόν του γεγονότος πως εκείνος και ο συνεταίρος του ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν τα υπέροχα αυτά «igloo» στην έρημο, προσφέροντας τη δυνατότητα για μία πολυτελή εμπειρία διαμονής στη μέση του πουθενά με πανοραμική θέα γύρω σου, ο κ. Alkhlaifat ήταν και ο εμπνευστής δύο από εκ των πλέον μοναδικών εμπειριών εδώ.

Του αερόστατου, που ανεβαίνει το ξημέρωμα με τον Φιλανδό (!) χειριστή του σε μεγάλο ύψος δίνοντας τη δυνατότητα για μία συγκλονιστική εμπειρία, και του star gazing experience, που είναι ουσιαστικά ένα ζωντανό και επιστημονικό μάθημα αστρονομίας στη μέση της ερήμου. Εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα τηλεσκόπια και με έναν επαγγελματία αστρονόμο να μας καθοδηγεί μάθαμε απίθανα πράγματα για το σύμπαν και ταυτόχρονα πρέπει να πω πως ποτέ δεν έχω δει με γυμνό μάτι πιο έναστρο ουρανό, ούτε στο πιο ακριτικό νησί, ποτέ.

Το ταφικό μνημείο του Βασιλιά Αρέτα στην Πέτρα της Ιορδανίας

Πέτρα – Ένα «θαύμα» της ανθρωπότητας

Ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά ανθρώπινα δημιουργήματα με το μέγεθός του να προκαλεί δέος σε οποιονδήποτε, η Πέτρα (με το ελληνικό να σημειώσουμε όνομα) είναι ένα από τα πιο υποβλητικά πράγματα που μπορεί να αντικρίσει κανείς ποτέ σε όλη του τη ζωή. Η αλήθεια είναι πως όλοι θυμόμαστε την χαρακτηριστική σκηνή από το τρίτο Indiana Jones όπου αποκαλύπτεται ο πιο εμβληματικός ναός της Πέτρας, αλλά και σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε δει stories στα social media από ανθρώπους που βγαίνουν από το φαράγγι στο φως αποκαλύπτοντας το μνημειώδες θέαμα.

Λοιπόν ό,τι και να έχουμε δει και φανταστεί, η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Εδώ, σε αυτό το πέτρινο φαράγγι, εγκαταστάθηκαν τον 4ο π.Χ. αιώνα οι Ναβαταίοι, οι οποίοι σκέφτηκαν να χρεώνουν το πέρασμα και την προστασία στα εμπορικά καραβάνια που αναγκαστικά περνούσαν από την περιοχή, εξελισσόμενοι τελικά σε ένα από τα πιο ισχυρά και πλούσια φύλα της Αραβίας.

Το φαράγγι με τα χαρακτηριστικά κόκκινα βράχια

Το πιο διάσημο ταφικό μνημείο της Πέτρας και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μνημεία του κόσμου είναι μόνο ένα κομμάτι της μαγικής Rose City, όνομα που της αποδίδεται από το χαρακτηριστικό χρώμα των βράχων της, αφού και η πορεία μέσα στο ελικοειδές φαράγγι για να φτάσεις εκεί, και οι υπόλοιποι τάφοι, και το μόνο ρωμαϊκό θέατρο στον κόσμο λαξευμένο μέσα στο βράχο και τα απομεινάρια της ίδιας της πόλης των αρχαίων αυτών νομάδων αξίζουν αδιαμφισβήτητα της προσοχής μας.

Το ρωμαϊκό θέατρο στην Πέτρα, το μοναδικό στον κόσμο λαξευμένο μέσα στο βράχο

Δύο πολύ εντυπωσιακά facts για εδώ είναι, πρώτον, πως οι Ναβαταίοι είχαν κατορθώσει να έχουν ένα προηγμένο σύστημα ύδρευσης που εφοδίαζε με καθαρό, φιλτραρισμένο νερό την πόλη τους το μακρινό 1ο αιώνα π.Χ. και δεύτερον πως μέχρι το 1982 (πολύ πρόσφατα για να είμαστε ειλικρινείς) οι Βεδουίνοι της περιοχής κατοικούσαν μέσα στους παλιούς τάφους, μέχρι που συμφώνησαν με τον Βασιλιά Χουσείν (τον πατέρα του σημερινού Βασιλιά Αμπντάλα Β’) να μετοικήσουν σε μία πόλη που δημιούργησε εκεί δίπλα ειδικά για αυτούς, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την αποκλειστικότητα στην εκμετάλλευση των επιχειρήσεων που λειτουργούν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Μία παραλία της Νεκράς Θάλασσας στο ξενοδοχείο Hilton Dead Sea

Νεκρά Θάλασσα – Το χαμηλότερο σημείο της γης

Καταρχάς να πούμε πως η Νεκρά Θάλασσα δεν είναι θάλασσα, είναι λίμνη, και μάλιστα μία λίμνη που χάνει 80 πόντους κάθε χρόνο, κάνοντας του επιστήμονες να προσπαθούν να βρουν λύσεις για τη διατήρηση του φυσικού αυτού θαύματος. Η Νεκρά Θάλασσα λοιπόν βρίσκεται 400 μέτρα χαμηλότερα από την επιφάνεια της Μεσογείου (παγκόσμιο σημείο αναφοράς ως το σημείο 0) και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο σε όλο τον πλανήτη. Πέρα από αυτό το βασικότατο χαρακτηριστικό της, η Νεκρά Θάλασσα αποτελεί και το αρχαιότερο «spa» του κόσμου με τις αρχαίες βασίλισσες να έρχονται εδώ για να απολαύσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού και της μαύρης λάσπης, που έχουν έντονες αναζωογονητικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Η θαυματουργή μαύρη λάσπη της Νεκράς Θάλασσας, που μάλιστα πωλείται σε όλη τη χώρα σε ειδικές συσκευασίες

Το νερό είναι 9 φορές πιο αλμυρό από το νερό της θάλασσας, γεγονός που δεν επιτρέπει το κολύμπι αλλά μόνο το «κάθισμα» πάνω στο νερό. Δεν συστήνεται να μπαίνουν άνθρωποι με ανοικτές πληγές και δεν πρέπει να βάζουμε μέσα το κεφάλι μας, ενώ μετά την «βουτιά» η ιεροτελεστία μας θέλει να αλειφόμαστε με την μαύρη λάσπη που βρίσκεται διαθέσιμη σε μεγάλα δοχεία στις παραλίες των ξενοδοχείων, να μένουμε έτσι 10 λεπτά και μετά να ξεβγαζόμαστε στο νερό. Η περιοχή αυτή φιλοξενεί μερικά από τα πιο πολυτελή spa resorts της χώρας και αποτελεί έναν σαφή wellness προορισμό με μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο. Εμείς μείναμε στο Hilton Dead Sea που είχε πολύ όμορφη παραλία και πολύ καλά οργανωμένη.

Σε αυτό το σημείο είναι κοινώς αποδεκτό από όλα τα κράτη πως βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστός

Το Σημείο Βάπτισης του Ιησού Χριστού

Βάσει ενός ψηφιδωτού χάρτη ανακαλύφθηκε χωρίς αμφιβολία το σημείο στο οποίο βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστός από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό από την πλευρά της Ιορδανίας. Το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει πλέον πολύ νερό, καθώς κάπως μέσα στο χρόνο άλλαξε η υδάτινη πορεία του Ιορδάνη, αλλά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο θρησκευτικά όσο και ιστορικά. Γύρω από το σημείο της βάπτισης και σε όλη την ευρύτερη περιοχή (που μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν γκρίζα ζώνη μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, οπότε ήταν απάτητη) έχουν κτιστεί Χριστιανικοί Ναοί κάθε πιθανού λαού, με την ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας να είναι η πρώτη που υψώθηκε και μάλιστα πολύ κοντά στο σημείο της βάπτισης, χάρη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ιορδάνης Ποταμός – Το ιερότερο ποτάμι του κόσμου

Ο πιο ιερός ποταμός όλης της ανθρωπότητας, ο Ιορδάνης ποταμός υπήρξε πηγή ζωής και λατρεύτηκε από Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους εξίσου. Δεν είναι ακριβώς όπως τον φανταζόμασταν, καθώς έχει πλούσια βλάστηση γύρω του και κάπως μπερδεύεσαι με τους ελικοειδείς σχηματισμούς του, όμως είναι τρομερά επιβλητικό θέαμα με τεράστια ιστορική και θρησκευτική σημασία. Μάλιστα μία βασική κοίτη του Ιορδάνη ποταμού πολύ κοντά στο σημείο της Βάπτισης του Ιησού Χρηστού αποτελεί το φυσικό σύνολο μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ με τις δύο σημαίες να κυματίζουν η μία απέναντι από την άλλη σε απόσταση ούτε 200 μέτρων.

Το ρωμαϊκό θέατρο στην καρδιά της πόλης του Αμάν

Αμάν- Η πόλη με τα 1000 πρόσωπα

Η πρωτεύουσα του Ιορδανικού κράτους είναι πραγματικά μία πόλη με αμέτρητα πρόσωπα, καθώς εδώ εναλλάσσονται εικόνες και φιλοσοφίες σε κάθε γωνιά. Η «μοντέρνα» συνοικία και το Boulevard, ένα εντυπωσιακό υπερσύγχρονο και πολυτελές mall με εστιατόρια, μπαρ και κέντρα ψυχαγωγίας, βρίσκεται μόλις μία ανάσα μακριά από το γραφικό κέντρο της πόλης με τα παζάρια, τα μικρά μαγαζάκια, τους παραδοσιακούς καφενέδες, αλλά και το πιο διάσημο Κιουνεφέ της πόλης, το Habiba, όπου ο κόσμος περιμένει ουρές καθημερινά για να το δοκιμάσει.

Καθημερινά σχηματίζεται μία τεράστια ουρά έξω από το Habiba για το εικονιζόμενο κιουνεφέ

Από την γεμάτη ρυθμό νυχτερινή ζωή του Αμάν στα πολυτελή club που φωλιάζουν στα rooftops των καλύτερων ξενοδοχείων του κέντρου μέχρι τα γραφικά καφέ με τους ναργιλέδες και το χαρακτηριστικό χυμό με το λεμόνι και τη μέντα που όλοι πίνουν εδώ, είναι σίγουρο πως στο Αμάν θα βρεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους εμπειρίες, που όμως απευθύνονται στους ίδιους ανθρώπους.

Ο Ναός του Ηρακλή στην Ακρόπολη του Αμάν

Απαραίτητη μία στάση στην Citadel (ακρόπολη) του Αμάν που είναι χτισμένη σε έναν λόφο και φιλοξενεί αρχαία ερείπια ναών, όπως ο Ναός του Ηρακλή, και συνάμα χαρίζει πανοραμική θέα σε όλη την πόλη. Να πούμε πως το Αμάν κάποτε καταλάμβανε 7 λόφους της περιοχής και πλέον έχει επεκταθεί στους 19.

Ένα από τα μπαρ του πανέμορφου Fairmont Aman με Έλληνα GM

Να σημειώσουμε πως το Αμάν βρίθει πολυτελών hotel brands με αρκετούς από τους διευθυντές να είναι Έλληνες, όπως το μαγευτικό Fairmont Aman στο οποίο έμεινε η ελληνική αποστολή και το οποίο διευθύνει ο εξαιρετικός Νίκος Καλούδης, έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει την τέλεια ισορροπία μεταξύ των business and pleasure επισκεπτών στις ομολογουμένως εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του και στα πολλά ξεχωριστά του εστιατόρια και μπαρ.

Ένας χριστιανικός και ένας μουσουλμανικός ναός μοιράζονται την ίδια αυλή στο As Salt

As Salt- Η πρώτη πρωτεύουσα της Ιορδανίας

Μία ιδιαίτερα γοητευτική πόλη στην ευρύτερη περιοχή του Αμάν, το As Salt συνδυάζει το τοπικό χρώμα με την σημαντική ιστορική παρουσία. Στο παρελθόν αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα της χώρας, ενώ ήταν το μέρος διαμονής του πρώτου Βασιλιά της Ιορδανίας όταν έφτασε εκεί. Τα σπίτια του έχουν χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και εδώ θα βρούμε το σχολείο 8 Ιορδανών πρωθυπουργών, μία προτεσταντική Εκκλησία και ένα Τζαμί να μοιράζονται τον ίδιο προαύλιο χώρο και να λειτουργούν και τα δύο κανονικά, μία αγορά με απίστευτα τοπικό χαρακτήρα με τους εμπόρους να διαλαλούν τις πραμάτειες τους, αλλά και ένα υπέροχο εστιατόριο με πανοραμική θέα στην πόλη και εξαιρετική τοπική κουζίνα, το City Balcony, το κτήριο του οποίου είναι άνω των 100 ετών.

20240222_153421.jpg
Δύο Ιορδανοί σεφ υπερήφανοι μπροστά στο Makluba τους

Γαστρονομία – Η πραγματική γεύση της Ιορδανίας

Από το λαχταριστό Galayeh, ένα εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο με λιωμένη αρωματική τομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι και τσίλι, που συναντάται σε κάθε ιορδανικό τραπέζι κάθε στιγμή της ημέρας, και από τα τραγανά Kube που πανάρονται σε πλιγούρι και μέσα κρύβουν αρνίσιο κιμά, μέχρι το παραδοσιακό Makluba που είναι κοτόπουλο ρύζι και λαχανικά μαγειρεμένα σε κατσαρόλα που τουμπάρεται κατά το σερβίρισμα, η ιορδανική κουζίνα έχει πολλές γευστικές ιστορίες να αφηγηθεί. Το πιο signature πιάτο της χώρας, το Manshaf είναι αρνί με ρύζι και μία παχύρρευστη λευκή σάλτσα από το γιαούρτι των Βεδουίνων και είναι υπέροχο.

Το παραδοσιακό ψήσιμο πίτας στο Sufra

Στις προτάσεις μας είναι σίγουρα το Sufra, ένα από τα πιο σημαντικά εστιατόρια του Αμάν και νούμερο 29 στα World’s 50 Best Restaurants Middle East & Africa, το οποίο προσφέρει μία πολύ αυθεντική και ατμοσφαιρική αραβική γαστρονομική εμπειρία, το εστιατόριο City Balcony στο As Salt με τους φιλόξενους ιδιοκτήτες και την απίστευτη θέα, το λιβανέζικου τύπου εστιατόριο Lebanese Lounge όπου δοκιμάσαμε την αυθεντική Makluba αλλά μαγειρέψαμε και αραβικά ορεκτικά και πάλι στο Αμάν, το παραδοσιακό Haret Jdounda με τα αποκλειστικά χειροποίητα πιάτα στην Μάταμπα, αλλά και την εξαίσια εμπειρία να τρως μέσα στην καρδιά της ερήμου κρέας με ρύζι και λαχανικά που έχουν μαγειρευτεί όλα μαζί για ώρες σε ειδικούς φούρνους κάτω από το χώμα και συναρπάζουν με τις γεύσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ