ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πέθανε η συγγραφέας & μούσα του Γκοντάρ Αν Βιαζεμσκί

Πέθανε η συγγραφέας & μούσα του Γκοντάρ Αν Βιαζεμσκί

Μια απώλεια για τον κόσμο του πνεύματος στη Γαλλία, η γαλλίδα ηθοποιός και μυθιστοριογράφος Αν Βιαζεμσκί, εγγονή του Φρανσουά Μοριάκ και πρώην σύζυγος του γαλλο-ελβετού σκηνοθέτη Ζαν-Λικ Γκοντάρ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 70 ετών από καρκίνο.

"Η Αν πέθανε σήμερα το πρωί. Ήταν πολύ άρρωστη" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αδελφός της, ο Πιερ. Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε από τον εκδοτικό οίκο Gallimard που εξέδιδε τα βιβλία της. Η μυθιστοριογράφος νοσηλευόταν εδώ και περίπου έναν μήνα σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Η όμορφη κοκκινομάλλα με το σκανταλιάρικο πρόσωπο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1966, σε ηλικία 20 ετών, στην ταινία "Στην τύχη ο Μπαλταζάρ" του Ρομπέρ Μπρεσόν. Ένα χρόνο αργότερα θα παντρευτεί τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ, φάρο της νουβέλ βάγκ, 17 χρόνια μεγαλύτερό της.

Η Αν Βιαζεμσκί ήταν παρούσα τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών για την παρουσίαση του "Redoutable" του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Έμπνευση για το σενάριο της ταινίας αποτέλεσε το "Un an après" (Gallimard), ένα από τα μυθιστορήματα αυτής της εγγονής του διάσημου γάλλου συγγραφέα Φρανσουά Μοριάκ.

Στον κινηματογράφο, έπαιξε σε πολλές ταινίες του Γκοντάρ μεταξύ των οποίων "Η Κινέζα" (1967), αλλά και, το 1968, στο "Θεώρημα" του Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Τα μυθιστορήματά της ήταν ως επί το πλείστον αυτοβιογραφικά. Το 1998 είχε βραβευθεί με τη μεγαλύτερη διάκριση της Γαλλικής Ακαδημίας για το μυθοστόρημα της "Une poignée de gens", ένα βιβλίο για τις ρωσικές ρίζες της (από την πλευρά του πατέρα της).

Συνολικά έγραψε γύρω στα 15 βιβλία. Το τελευταίο μυθιστόρημά της, "Un saint homme", κυκλοφόρησε στις αρχές του 2017.

A10712

ΔΗΜΟΦΙΛΗ