ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

ΒΤS: Ποιοι είναι οι Κορεάτες που εκθρονίζουν τις Τέιλορ Σουίφτ, Κέιτι Πέρι και Rihanna

ΒΤS: Ποιοι είναι οι Κορεάτες που εκθρονίζουν τις Τέιλορ Σουίφτ, Κέιτι Πέρι και Rihanna
CNNi

Από την Αμερική στη Πολωνία και από την Κίνα στη Βραζιλία το νέο άλμπουμ του κορεάτικου συγκροτήματος BTS "Love Yourself: Her," έχει καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή των iTunes σε 73 χώρες. Είναι ένας άθλος για τους πιτσιρικάδες από τη μακρινή Ασία που κουβαλάνε την μουσική Kpop στα γονίδια τους. 

Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού DNA από το άλμπουμ τους έφτασε τις 20 εκατομμύρια προβολές σε 20 ώρες καταρρίπτοντας τα ρεκόρ της Τέιλορ Σουίφτ, Κέτι Πέρι και Ριάννα .

Το γκρουπ αποτελείται από εφτά αγόρια (Rap Monster, J-Hope,Jin, Suga, Jimin,V και Jungkook) με τον μεγαλύτερο από όλους να είναι μόλις 24 ετών.

Νέοι και με δύναμη στα social media οι BTS έχουν καταφέρει και έχουν καταρρίψει πολλά ρεκόρ τόσο στη χώρα τους όσο και παγκοσμίως.

Το Μάιο του 2016 κέρδισαν το βραβείο Social Artist στα Billboard σε μια κατηγορία που βρίσκονταν και οι Justin Bieber, Selena Gomez και Ariana Grande.

Η διάκριση αυτή τους έκανε το πρώτο kpop (korean pop) συγκρότημα που παίρνει βραβείο στα Billboard Music Award.

Στη περιοδεία που έκαναν στην Αμερική κατάφεραν να ξεπουλήσουν όλα τα εισητήρια και να επεκτείνουν έτσι την περιοδεία τους στην Καλιφόρνια και στο Νιου Τζέρσι. Ποιοι είναι αυτοί οι νέοι αστέρες που βρίσκονται απέναντι από τα μεγαθήρια της βιομηχανίας της μουσικής;

"Ξεκινήσαμε από το μηδέν"

Μιλώντας στο CNNi ο 23χρονος Kim Namjoon -αρχηγός της μπάντας που απαντά και στο παρατσούκλι Rap Monster- αποκαλύπτει το παρελθόν τους. Ο ίδιος συνυπογράφει πολλά από τα τραγούδια τους (μαζί με τους JHope και Suga), είναι ο μόνος που γνωρίζει την αγγλική γλώσσα και ουσιαστικά αποτελεί τον εκπρόσωπο του συγκροτήματος εκτός Ασίας. "Όταν ξεκινήσαμε κανένας δεν μας είχε προσέξει" προσθέτει.

Οι BTS ή αλλιώς Beyond The Scene το οποίο αναφέρεται στη μίξη των ειδών τραγουδιού που κάνουν (pop, hip-hop, R&B και electronica) έκαναν το ντεμπούτο τους το 2013.

"Οι BTS αψηφούν την μόδα και δημιουργούν κάτι δικό τους" δήλωσε ο Paul Han, συνιδρυτής του Allkpop, της αμερικανικής ιστοσελίδας που παρακολουθεί την επικαιρότητα της Kpop και έχει πάνω από 10 εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως. "Αν ακούσει κανείς τα παλιά τραγούδια τους θα καταλάβει πως δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι εμπορικό αντιθέτως χρησιμοποιούν αυθεντικούς χιπ χοπ ήχους με έξυπνη διαχείριση των λέξεων και στίχους που προκαλούν σκεψη."

Το καινούργιο και πέμπτο στη σειρά άλμπουμ τους έχει να κάνει με την κατάρριψη των φραγμών, τα γλωσσικά εμπόδια και των σύνδεση των ανθρώπινων εμπειριών" είπε ο Kim Namjoon. "Τα τραγούδια μας έχουν ως θέμα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι, την αγάπη αλλά και την καθημερινή ζωή".

Με δύναμη στα social media

"Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι η χρήση που κάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτό τον τρόπο έρχονται πιο κοντά με τους φαν" ανέφερε ο Herman.

Για αρκετούς φαν της Kpop ιδιαίτερα στις ΗΠΑ , το διαδίκτυο αποτελεί το μόνο μέσο με το οποίο μπορούν να παρακολουθούν τα αγαπημένα τους kpop idols.

"Το συγκρότημα αυτό μέσω του Twitter επικοινωνεί με τους φαν και τους ενημερώνει καθημερινά για τις δραστηριότητες ενώ δημοσιεύουν πολλές φωτογραφίες τους" αναφέρει ο Herman.

Ταυτόχρονα με τα επιτυχημένα μουσικά άλμπουμ οι BTS μοιάζουν πιο προσιτοί από άλλους καλλιτέχνες του μουσικού είδους που αποφεύγουν να έχουν άμεση επαφή με τους φανατικούς θαυμαστές τους αν δεν πάρουν άδεια από τη δισκογραφική τους.

Αυτή ακριβώς η σχέση μοιάζει να είναι το μυστικό της επιτυχίας τους στα βραβεία Billboard. Οι φαν τους γνωστοί και ως A.R.M.Y." (Adorable Representative MC's for Youth") ψήφισαν στο Twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #BTSBBMAS πάνω από 300 εκατομμύρια φορές.

"Έχει γίνει συνήθεια για εμάς να είμαστε ανοιχτοί και να μοιραζόμαστε πολλές από τις καθημερινές μας στιγμές με τους fan μας" λέει ο Kim Namjoon. "Έχουμε εφτά μέλη οπότε σίγουρα ένας από εμάς θα ανέβασει στο διαδίκτυο κάτι, είναι πλέον μια συνήθεια για εμάς".

Ο ιδρυτής του Allkpop θεωρεί πως αυτός ο τρόπος διαχείρισης της social media επικοινωνίας είναι από τους πιο αποτελεσματικούς για να έρχονται καλλιτέχνες σε επαφή με τη βάση τους, τους οπαδούς τους.

"Πέρα από τη μουσική που παράγουν αν τους γνωρίσει κανείς θα αγαπήσει τις προσωπικότητες τους. Δεν βλέπεις τίποτα δήθεν ή ψεύτικο πάνω τους αλλά μόνο ταπεινότητα" τόνισε ο Han.

"Και οι εφτά είναι πολύ νέοι και ζουν όλοι μαζί" σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρχηγός τους "για περίπου 7 χρόνια και νιώθουν όλοι σαν αδέρφια. Μερικές φoρές τσακωνόμαστε αλλά πάντα γνωρίζουμε πως να λύνουμε τα θέματα μας και να μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας."

Για όλα φταίνε τα Φιλαράκια

Ο Kim Namjoon είναι ο μόνος που ξέρει αγγλικά καθώς όταν ήταν μικρός παρακολουθούσε τη γνωστή σειρά Friends και έτσι κατάφερε να καταλαβαίνει αλλά και να μιλάει την αγγλική γλώσσα.

"Τη πρώτη φορά το είδα με κορεάτικους υπότιτλους και αργότερα με αγγλικούς. Στο τέλος κατάφερα και το είδα χωρίς" δήλωσε.

Μετά το καινούργιο τους άλμπουμ προγραμματίζουν και άλλες περιοδείες ενώ συζητούν και για τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις οι οποίες συχνά μπαίνουν εμπόδιο στους νεαρούς καλλιτέχνες της Kpop -η διετής στρατιωτική θητεία τους στερεί τον προβολέα.

K-pop group's record breaking album conquers three continents

ΔΗΜΟΦΙΛΗ