Σκάνδαλο Γουάινσταϊν: Το Χόλιγουντ της συνενοχής είναι γυμνό
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σκάνδαλο Γουάινσταϊν: Το Χόλιγουντ της συνενοχής είναι γυμνό

H εθνική ομερτά του κλειστού κρατιδίου του Χόλιγουντ ράγισε την προηγούμενη Παρασκευή -εκκωφαντικά.

Το σκάνδαλο γύρω από τις σεξουαλικές ορέξεις, τις ηδονιστικές στρατηγικές και το σαρκικό αντίτιμο της φήμης που απαιτούσε ο τροπαιούχος μεγαλοπαραγωγός και στέλεχος της βιομηχανίας διασκέδασης Χάρβεϊ Γουάνσταιν προκάλεσε θόρυβο και απανωτά, ύποπτα όμως, σοκ στον ευαίσθητο ψυχισμό των επαγγελματιών της δόξας.

Όλα ξεκίνησαν μόλις εφτά ημέρες πριν. Δύο δημοσιογράφοι των New York Times, άξιοι συνεχιστές της κοστοβόρας αλλά αποτελεσματικής ερευνητικής δημοσιογραφίας στάθηκαν ικανοί να κλυδωνίσουν ένα ολόκληρο οικοδόμημα φτιαγμένο από Όσκαρ και όλους όσοι τα διεκδικούν με λύσσα.

Σύμφωνα με τους NYT, που επικαλείται συνεντεύξεις και μαρτυρίες από συνεργάτες του μεγιστάνα και υπαλλήλους της τροπαιοφόρας Weinstein Company, ο παραγωγός προέβη σε τουλάχιστον οκτώ εξώδικες διευθετήσεις με γυναίκες. Ωστόσο αποδείχθηκαν λίγες.

Καθώς τα 24ωρα περνούσαν τα θύματα έγιναν περισσότερα. Η νεαρή βοηθός τη δεκαετία του 1990, η ηθοποιός, η βοηθός στο Λονδίνο το 1998, η Ιταλίδα μοντέλο το 2015 και η Λορίν Ο' Κόνορ, εργαζόμενη στην εταιρία, ήταν ένα κομμάτι από όλες όσες θα ακολουθούσαν για να αποκαθηλώσουν τον Γουάινσταϊν. Ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να είχε επινοήσει μια περισσότερο δραματική "πτώση".

Μέσα σε εφτά ημέρες ο Χάρβεϊ Γουάινσταιν έχει τους πάντες απέναντι του.


Ο συνιδρυτής, μαζί με τον αδελφό του Μπομπ, των εταιριών παραγωγής Miramax και The Weinstein Company, ζήτησε συγγνώμη, δήλωσε μετανιωμένος και πρόθυμος να "δαμάσει τους δαίμονες του", και μένει γυμνός στον θρόνο των Όσκαρ και των υόλοιπων βραβείων που χρόνια τώρα συλλέγει παίζοντας όπως ο ίδιος όριζε το παιχνίδι δυνάμεων και εξουσίας στο Χόλιγουντ.

Ρόουζ ΜακΓκόουαν & Άσλεϊ Τζαντ μίλησαν για εκβιασμό, εκφοβισμό και σεξουαλική παρενόχληση, κάποια λίγα 24ωρα μετά η Ιταλίδα ηθοποιός και κόρη του Ιταλού σκηνοθέτη τρόμου Ντάριο Αρτζέντο, Άζια και δύο ακόμη γυναίκες ισχυρίστηκαν σε άρθρο του περιοδικού The New Yorker ότι υπέστησαν βιασμό από τον μεγιστάνα του Χόλιγουντ και μετά δύο πρώην σύντροφοι του Μπραντ Πιτ, οι Αντζελίνα Τζολί και Γκουίνεθ Πάλτροου έβαλαν τα τελευταία καρφιά στη σταύρωση του Γουάινσταϊν.

Η Τζολί ήταν 23 χρόνων και προωθούσε την ταινία "Playing by Heart" όταν ο Γουάινσταϊν προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί σεξουαλικά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

"Είχα μια κακή εμπειρία με τον Γουάινσταϊν όταν ήμουν νέα και, ως αποτέλεσμα, αποφάσισα να μην ξαναδουλέψω μαζί του αλλά και να προειδοποιήσω όσους σκόπευαν να δουλέψουν" ανέφερε σε email προς τους New York Times.

Η Πάλτροου έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον Γουάινσταϊν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Μπέβερλι Χιλς. Ήταν το 1996, όταν γύριζε την ταινία "Emma".

Όπως δήλωσε η ίδια της ζήτησε να του κάνει μασάζ και μετά να τον ακολουθήσει στο δωμάτιο της. Εκείνη αρνήθηκε και έφυγε, ενώ ανέφερε το περιστατικό στον τότε σύντροφο της, τον Μπραντ Πιτ, ο οποίος ζήτησε τα ρέστα από τον Γουάινσταϊν.

"Ήταν βάναυσο. Με πήρε τηλέφωνο (o Γουάινσταϊν) και άρχισε να ωρύεται. Με απείλησε να μην ξαναμιλήσω σε κανέναν για το τι έγινε".

Το νέο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι ο Γουάινσταϊν παρενόχλησε σεξουαλικά τις Μίρα Σορβίνο και Ροζάνα Αρκέτ. Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα αναφέρει επίσης τη Γαλλίδα ηθοποιό Τζουντίθ Γκοντρές ενώ η The Guardian έδωσε βήμα στη Λεά Σεϊντού.

"Έπεφτε επάνω μου, ήταν χοντρός και μεγαλόσωμος, έπρεπε να παλέψω για να ξεφύγω" είπε η αστή Γαλλίδα star. Aπό το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, την Ιταλία ή τις Κάννες ο Γουάινσταϊν φρόντιζε να εκμεταλλεύεται τη θέση του για να εκβιάσει, βιάσει και ανταλλάξει ερωτικές υπηρεσίες με ρόλους και φήμη.

Το κόστος μιας ακόμη αποκαθήλωσης

Στον απόηχο των σκανδάλων οι δημοκρατικοί φίλοι του, οι Ομπάμα και Κλίντον τον καταδικάζουν ξορκίζοντας κάθε σχέση που είχαν μαζί του στο παρελθόν, η εταιρία του τον απέλυσε και η δεύτερη σύζυγος του, μητέρα των δύο από τα πέντε παιδιά του, Τζορτζίνα Τσάπμαν τον εγκατέλειψε.

"Η καρδιά μου ραγίζει για όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί τεράστιο πόνο εξαιτίας αυτών των ασυγχώρητων ενεργειών" δήλωσε η 41χρονη στο περιοδικό People. Η Τσάπμαν γεννημένη στο Λονδίνο, συνιδρύτρια του brand Marchesa, δεν θέλει μόνο να περισώσει τη φήμη και το όνομα της. Το βρώμικο προφίλ του συζύγου της θα έφερνε ζημιές στον οίκο μόδας της καθώς ελάχιστες star δεν θα συμμετείχαν σε μποϊκοτάζ εναντίον του. 


Οι ισχυροί Δημοκρατικοί φίλοι του ήταν οι τελευταίοι που γύρισαν την πλάτη στον φερόμενο ως βιαστή του Χόλιγουντ.

Η Χίλαρι Κλίντον επαίνεσε για το θάρρος τους τις γυναίκες που έχουν καταθέσει εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και σε συνέντευξη της στο CNN δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει με την μορφή δωρεών για φιλανθρωπίες, τα χρήματα που έχει διαθέσει ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν για την χρηματοδότηση των πολιτικών εκστρατειών της -o μεγιστάνας έχει βοηθήσει στο να συγκεντρωθούν περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια για το κόμμα της Κλίντον από το 1990 έως και το 2016 αναφέρει το Center for Responsive Politics.

H Μισέλ και ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνουν "αηδιασμένοι" από τις κατηγορίες που αφορούν τον Γουάινσταϊν ("οποιοσδήποτε άνδρας συμπεριφέρεται με εξευτελιστικό τρόπο στις γυναίκες πρέπει να καταδικάζεται και να καθίσταται υπεύθυνος για τις πράξεις του, όποια κι αν είναι τα πλούτη του και η κοινωνική του κατάσταση" επισήμαναν στην ανακοίνωση τους οι Ομπάμα) και το FBI διεξάγει έρευνα εναντίον του -ίσως μετά από εντολή Τραμπ που βλέπει στον Γουάινσταϊν ένα liberal εχθρο που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει με μαεστρία για να επιτεθεί στην αιώνια αντίπαλο του, Χίλαρι Κλίντον.

Από την πλευρά της η αστυνομία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του παραγωγού με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2004.

"Η σιωπή πρέπει να σταματήσει για να σπάσει ο κύκλος της ατιμωρησίας για τη σεξουαλική παρενόχληση και τις σεξουαλικές επιθέσεις" έγραψε στο Twitter η ηθοποιός Μίρα Σορβίνο.

Η ομερτά βέβαια δεν αναιρείται εύκολα στην Tinseltown που λατρεύει το βραβευμένο με τρόπαια δραμα.

Mόνο η 31χρονη Λίντσεϊ Λόχαν υπερασπίστηκε τον Γουάινσταϊν. Η ηθοποιός ζήτησε με ανάρτηση της στο Instagram από την Τσάπμαν "να υπερασπιστεί τον άντρα της και να είναι δίπλα του". "Δεν έκανε ποτέ κάτι κακό σε μένα. Κάναμε πολλές ταινίες μαζί. Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να σταματήσουν. Είναι λάθος. Οπότε υπερασπίσου τον" είπε.

Εξοστρακισμός από παντού

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που οργανώνει την τελετή απονομής των βραβείων 'Οσκαρ, ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο για να συζητήσει για τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν εν μέσω των σε βάρος του κατηγοριών για σεξουαλικες παρενοχλήσεις, επιθέσεις και βιασμούς και θα εξετάσει τον μελλοντικό ρόλο του μεγιστάνα του κινηματογράφου, καθώς και οποιεσδήποτε ενέργειες που απαιτούνται από την Ακαδημία".

Η Ακαδημία που έχει δώσει 81 'Οσκαρ σε ταινίες παραγωγής των εταιριών του Γουάινσταϊν, Miramax studio και Weinstein Company, "θεωρεί ότι η συμπεριφορά που περιγράφεται στις κατηγορίες σε βάρος του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν είναι απεχθής, αποτροπιαστική και αντιδεοντολογική στις υψηλές προδιαγραφές της Ακαδημίας και στη δημιουργική κοινότητα που εκπροσωπεί", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Λίγο νωρίτερα, η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών είχε ανακοινώσει ότι ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν παύεται από μέλος της.

Οι κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος του αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού "προσομοιάζουν σε μια ασυγχώρητη συμπεριφορά που δεν μπορεί να προκαλέσει παρά σαφή και αμετάκλητη καταδίκη", ανακοίνωσε η διοίκηση του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών.

"Με κατάπληξη μάθαμε για τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής βίας που διατυπώθηκαν πρόσφατα σε βάρος του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, επαγγελματία του κινηματογράφου, του οποίου η δραστηριότητα και η επιτυχία είναι γνωστές σε όλους. Λόγω αυτών άλλωστε εξασφαλίζει διαμονή στις Κάννες εδώ και πολλά χρόνια και πολλές ταινίες του έχουν επιλεγεί στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου, του οποίου είναι μια οικεία μορφή", γράφουν ο Πιέρ Λεσκίρ και ο Τιερί Φρεμό, ο πρόεδρος και ο διευθυντής αντίστοιχα του σημαντικότερου φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

"Η σκέψη μας είναι στα θύματα, σε αυτές που είχαν το θάρρος να καταθέσουν και σε όλες τις άλλες. Η υπόθεση αυτή ας συμβάλει στην καταγγελία για άλλη μια φορά σοβαρών και απαράδεκτων πρακτικών", αναφέρουν.

Η Μέριλ Στριπ και η Τζούντι Ντεντς, δυο από τις πιο σεβαστές ηθοποιούς του Χόλιγουντ, επέκριναν τον παραγωγό τη Δευτέρα, αλλά δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών στην οποία επιδιδόταν επί δεκαετίες.

Καθώς το Χόλιγουντ παίρνει αποστάσεις από τον αμερικανό μεγιστάνα, η Στριπ είπε ότι νιώθει αποτροπιασμό για τις κατηγορίες κατά του επικεφαλής του κινηματογραφικού στούντιο, τον οποίο μια φορά αποκάλεσε "Θεό" σε ομιλία της κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων το 2012.

Όλες οι γυναίκες που κατηγορούν τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν για σεξουαλική παρενόχληση, εκβιασμό ή/και απόπειρα βιασμού μέχρι σήμερα. Asia Argento (το 1997 και ξανά το 1999), Rosanna Arquette (αρχές των 90s), Jessica Barth (2011), Kate Beckinsale (1990), Zoë Brock (1997), Liza Campbell (1995), Emma de Caunes (2010), Cara Delevingne, Lucia Evans (2004), Dawn Dunning (2003), Claire Forlani, Romola Garai (2000), Louisette Geiss (2008), Louise Godbold, Judith Godrèche (1996), Heather Graham, Ambra Battilana Gutierrez, Angelina Jolie, Ashley Judd, Katherine Kendall (1993), Laura Madden (1991), Sarah Ann Masse (2008), Rose McGowan (1997), Emily Nestor, Gwyneth Paltrow, Zelda Perkins, Tomi-Ann Roberts, Léa Seydoux, Lauren Sivan (2007), Mira Sorvino (1995).

Την "κουλτούρα της συνενοχής" καταγγέλλουν στα κύρια άρθρα τους οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες που βλέπουν στην υπόθεση Γουαϊνστάιν έναν κώδικα συμπεριφοράς που ευνοήθηκε από ένα σύστημα μισογυνισμού και ανηθικότητας.

Washington Post, New York Times, Boston Globe, Los Angeles Times... οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες αφιερώνουν τα κύρια άρθρα τους στην υπόθεση Γουαϊνστάιν.

Αναζητούν τους λόγους για αυτήν την "εθνική ομερτά¨ που αφορά τον κόσμο του κινηματογράφου, αλλά και των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής.

"Δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι μία βιομηχανία που οικοδομήθηκε γύρω από πλασματικά πρόσωπα και πλασματικά σενάρια κατάφερε να ισχυρίζεται για τόσο καιρό ότι όλα είναι καλά. Δεν προκαλεί εν τέλει έκπληξη ούτε το ότι η έννοια της ηθικής είναι τόσο ευμετάβλητη και πλασματική όπως και ό,τι άλλο υπάρχει στο Χόλιγουντ αυτό της παγέτας και των στρας" σχολιάζει ο αθρογράφος του κύριου άρθρου των New York Times, Bret Stephens στο κείμενο με τίτλο "Ο Γουαϊνστάιν και η κουλτούρα της συνενοχής".

"Οπως και άλλοι λάγνοι, σαν τον Μπιλ Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Γουαϊνστάιν εκμεταλλεύθηκε μία κουλτούρα που συχνά υμνεί, συστηματικά επιδεικνύει, καμιά φορά διευκολύνει, σπανίως καταγγέλλει και υπερβολικά συχνά συγχωρεί τις συμπεριφορές τις οποίες τόσο συχνά υιοθετούν" γράφει ο Bret Stephens.

"Πρόκειται για το ίδιο είδος συνενοχής που έχει προστατεύσει τόσους άλλους Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν σε τόσους άλλους χώρους", αναφέρει στο κύριο άρθρο της Washington Post στο οποίο παρατίθενται ως παραδείγματα οι περιπτώσεις του Ρότζερ Έιλς του Fox News, του Μπιλ Ρέιλι, βεντέτας της δημοσιογραφίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και προστατεύονται από το Fox News, το οποίο πλήρωσε πολλά εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για την κάλυψή τους.

"Οι λεπτομέρειες αυτών που διέπραξε ο Γουαϊνστάιν είναι αποκρουστικές. Αλλά αυτό που σοκάρει επίσης είναι ότι η κατάχρηση αυτής της θέσης ισχύος φαίνεται ότι αποτελούσε κοινό μυστικό" γράφει η Washington Post.

"Ακόμη και αν οι ιστορίες για την καταχρηστική συμπεριφορά του κ. Γουαϊνστάιν δεν πήραν ποτέ μεγάλη δημοσιότητα, εμφανίσθηκαν με τη μορφή των ιχνών και των φημών...Το διοικητικό συμβούλιο του κ. Γουαϊνστάιν, που πρόσφατα τον απέλυσε, γνώριζε τις κατηγορίες τουλάχιστον από το 2015, αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ έρευνα" προσθέτει.

"Η σεξουαλική παρενόχληση ευδοκιμεί εκεί όπου οι άνδρες ασκούν την εξουσία τους επάνω σε λιγότερο ισχυρές γυναίκες και όταν οι άνθρωποι αποστρέφουν το βλέμμα" αναφέρεται στο κύριο άρθρο των Los Angeles Times.

"Όσο δεν υπάρχει η πολιτισμική αλλαγή που χρειάζεται ώστε να καταδικασθεί το γεγονός ότι αυτές οι υποθέσεις καλύπτονται και ώστε η αποκάλυψή τους να γίνει κανόνας, αντί να αποτελεί θαρραλέα πράξη, όλα αυτά θα συνεχισθούν".

"Ο Γουαϊνστάιν δεν αποτελεί παρέκκλιση. Είναι το προϊόν ενός μισογυνικού συστήματος βαθιά ριζωμένου στην κοινωνία, που μεταχειρίζεται τις γυναίκες ως τρόπαιο που δίνει η επιτυχία και όσες αντιδρούν ως αντιδραστικές" γράφει στην Boston Globe η Renee Graham.

"Η σκόνη από την πτώση του Γουαϊνστάιν θα διαλυθεί και θα υπάρχουν πάντα μεγιστάνες του κόσμου του σινεμά, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, υδραυλικοί και αστυνομικοί που θα υπερβαίνουν τα όρια και θα εκλαμβάνουν την αδράνειά μας ως συγκατάθεση" καταλήγει.

Πριν τον Γουάινσταϊν οι Ρομάν Πολάνσκι, Γούντι Άλεν και Μπιλ Κόσμπι έχουν κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας μιας "κουλτούρας βιασμού" που μια Ρόουζ ΜακΓκόουαν, όσο ατρόμητη ή πεισματάρα και αν είναι, δεν θα νικήσει από μόνη της.