ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Θέλω να ξέρω τι οργασμό έχεις!»: η Tζέιν Φόντα νιώθει ντροπή για την ένοχη σιωπή της

«Θέλω να ξέρω τι οργασμό έχεις!»: η Tζέιν Φόντα νιώθει ντροπή για την ένοχη σιωπή της

Το σκάνδαλο Γουάινσταϊν και ο θάνατος. Αυτά είναι δύο θέματα που η μαχητική Τζέιν Φόντα δεν διστάζει να "ακουμπήσει" σε δύο πρόσφατες συνεντεύξεις της. 

"Ο τρόπος που σκέφτομαι, ο τρόπος που ζω, ειδικά διανύοντας τα τελευταίο μέρος της ζωής μου, είναι και το να οραματίζομαι το πώς θέλω να πεθάνω". Η Τζέιν Φόντα, η αιώνια Μπαρμπαρέλα, μίλησε στο περιοδικό Town & Country λίγο πριν τα 80α γενέθλια της και είπε ό,τι σκέφτονται πολλοί αλλά σπάνια το λένε δημόσια.

"Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να είναι στο κρεβάτι περιτριγυρισμένοι από την οικογένεια και τους αγαπημένους τους. Για να φτάσεις εκεί θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά ώστε να θεραπεύσεις τις πληγές και να κλείσεις τα κενά. Επειδή στο τέλος είσαι πάντα αυτό που δεν έχεις κάνει, κι όχι αυτό που έκανες" είπε.

"Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά φοβάμαι ότι θα φτάσω στο τέλος χωρίς να γίνω καλύτερος άνθρωπος" η Φόντα που ξεκίνησε την καριέρα της το 1960. "Νομίζω ότι έφταιξε το ότι δεν κατάφερα ποτέ να μείνω με έναν σύζυγο".

Η Φόντα παντρεύτηκε τον Ροζέ Βαντίμ από το 1965 έως το 1973, τον Τομ Χέιντεν από το 1973 έως το 1990 και τον Τεντ Τέρνερ από τα 1991 ως το 2001. Η τελευταία της σχέση ήταν με τον Ρίτσαρντ Πέρι που κράτησε για οκτώ χρόνια και έληξε τον Ιανουάριο του 2017.

"Πάντα έβλεπα ότι θα μπορούσα να γίνω καλύτερη. Αυτό ακούγεται φοβερό. Δεν θα ήθελα να διαγράψω τίποτα απ’ ό,τι έχω ζήσει. Αλλά όλα μοιάζουν σαν σκαλιά που με πήγαν πιο ψηλά".

"Θέλω να ξέρω τι οργασμό έχεις!"

Jane Fonda 1963

H Tζέιν Φόντα το 1963

"Δόξα τω Θεώ, μιλάμε για αυτό!" είπε η Τζέιν Φόντα για τον παραγωγό Χάρβεϊ Ουαϊνστάιν που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό. "Δυστυχώς δεν είναι η μοναδική περίπτωση... Είναι πολύ, πολύ διαδεδομένο" σχολίασε η κόρη του Χένρι Φόντα και αδελφή του Πίτερ Φόντα, όλοι τους φιγούρες που υπηρέτησαν το Χόλιγουντ με τις δικές τους αξίες.

Στη συνέντευξή της στο CNNi η Φόντα εξομολογήθηκε ότι άκουσε τις κατηγορίες κατά του Γουαϊνστάιν πριν από περίπου ένα χρόνο αλλά δεν μίλησε δημόσια για να προστατέψει την ταυτότητα του θύματος -όμως μετανιώνει.

"Θα έπρεπε να είμαι γενναιότερη και νομίζω ότι από τώρα θα είμαι πιο θαρραλέα όταν ακούω τέτοιες ιστορίες" είπε.

"Ας μην θεωρούμε όμως ότι είναι ένα μενονωμένο, τρομακτικό, συμβάν. Αυτό γινόταν από πάντα" πρόσθεσε. "Είναι ένα αντρικό προνόμιο, στο Χόλιγουντ και παντού. Σε γραφεία και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, σε μπαρ και εστιατόρια και καταστήματα οι γυναίκες πέφτουν θύματα επιθέσεων, σεξουαλικής κακοποίησης, παρενόχλησης και αντιμετωπίζονται ως ερωτικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί εκεί για να εκτονώσουν τα αντρικά πάθη".

Η Φόντα αποκάλυψε τη δική της ιστορία από τον "οίκο ανοχής" και ενοχής που το λέμε Χόλιγουντ. Η Φόντα εξομολογήθηκε ότι όταν ήταν 21 ετών παρενοχλήθηκε από γάλλο δημιουργό που της είπε ότι έπρεπε να ξέρει "τι είδους οργασμό έχει" για να της δώσει ρόλο.

"Η σεξουαλική παρενόχληση γίνεται παντού, όχι μόνο στο Χόλιγουντ, και εξαπλώνεται επειδή η εξουσία είναι στα χέρια των ανδρών και οι γυναίκες διστάζουν να μιλήσουν, επειδή φοβούνται πως δεν θα τις πιστέψουν" πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη αυτή, η ηθοποιός αναφέρθηκε επίσης στα σεξουαλικά σκάνδαλα του ηθοποιού Μπιλ Κόσμπι, του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν αλλά και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

"Σήμερα έχουμε έναν πρόεδρο για τον οποίο γνωρίζουμε ότι έκανε το ίδιο πράγμα" είπε.

Η Φόντα είχε αποκαλύψει σε βρετανικό περιοδικό ότι τη βίασαν όταν ήταν παιδί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ