ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Μπιόρκ κατηγόρησε τον Τρίερ για σεξουαλική παρενόχληση – Απορρίπτει τις κατηγορίες ο σκηνοθέτης

Η Μπιόρκ κατηγόρησε τον Τρίερ για σεξουαλική παρενόχληση – Απορρίπτει τις κατηγορίες ο σκηνοθέτης
REUTERS

Ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς φον Τρίερ απέρριψε τις κατηγορίες της Ισλανδής τραγουδίστριας Μπιορκ η οποία υποστήριξε ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Χορεύοντας στο σκοτάδι".

"Δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Το γεγονός είναι ότι δεν ήμασταν φίλοι" είπε ο σκηνοθέτης στην εφημερίδα Jyllands-Posten.

Μετά το σκάνδαλο αποκαλύψεων για βιασμούς και παρενοχλήσεις σε βάρος του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, η 51χρονη σταρ της ποπ έγραψε την Κυριακή, στο Facebook ότι θαυμάζει όσες γυναίκες βρήκαν το κουράγιο να προχωρήσουν σε καταγγελίες περί βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, αποκαλύπτοντας ότι έχει και η ίδια ανάλογη βιωματική εμπειρία.

Μάλιστα, όπως είπε "επειδή απέκρουσε κατ' επανάληψη τον σκηνοθέτη", τον οποίο δεν κατονόμασε, εκείνος "με τιμωρούσε και έδινε στο συνεργείο του την εντύπωση ότι εγώ προκαλούσα τα προβλήματα".

"Αντιλήφθηκα ότι το γεγονός ότι ένας σκηνοθέτης μπορεί να αγγίζει και να παρενοχλεί τις ηθοποιούς κατά βούληση και ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου το επιτρέπει είναι παγκόσμιο φαινόμενο", πρόσθεσε η Μπιορκ, κάνοντας λόγο για "μια ομάδα δέκα προσώπων που επέτρεπε και (...) ενθάρρυνε" τη στάση του σκηνοθέτη.

Όπως επισημαίνει, η άσχημη αυτή εμπειρία δεν είχε επιπτώσεις στην μουσική καριέρα της, καθότι δεν την ενδιέφερε η καριέρα της ηθοποιού. Τονίζει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχεί για τις άλλες γυναίκες που συνεργάζονται μαζί του και ονειρεύονται μια καριέρα στο σινεμά ή δουλεύουν ήδη σε αυτό τον τομέα.

Μολονότι η Μπιορκ δεν κατονόμασε τον Λαρς φον Τρίερ, δεν ήταν δύσκολο να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, δεδομένου ότι η Ισλανδή τραγουδίστρια έχει συμμετάσχει μόνο σε μία ταινία, το "Χορεύοντας στο σκοτάδι". Μάλιστα για την ερμηνεία της κέρδισε βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών το 2000.

Ο παραγωγός Πέτερ Άλμπεκ Γιένσεν, που έχει συνεργαστεί με τον Τρίερ σε πολλές ταινίες, είπε στην εφημερίδα ότι ο ίδιος και ο σκηνοθέτης είναι τα "θύματα" στην ιστορία αυτή. Εξήγησε μάλιστα ότι "αυτή η γυναίκα ήταν πιο ισχυρή από εμάς τους δύο και την εταιρεία μας, τους διέταζε όλους" και εξαιτίας της κινδύνευε "μια ταινία στην οποία επενδύσαμε 100 εκατομμύρια κορώνες".

Ο 61χρονος Λαρς φον Τρίερ είναι συνηθισμένος στις αντιπαραθέσεις. Το 2011 χαρακτηρίστηκε "ανεπιθύμητο πρόσωπο" στις Κάννες, αφού δήλωσε ότι "κατανοεί" τον Χίτλερ. Στη συνέχεια πάντως ζήτησε συγγνώμη για τα όσα είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ