ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τραμπ, λόμπι όπλων, Obamacare: Πως ο κλαψιάρης παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ έγινε η συνείδηση των ΗΠΑ

Τραμπ, λόμπι όπλων, Obamacare: Πως ο κλαψιάρης παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ έγινε η συνείδηση των ΗΠΑ
Kevin Winter/Getty Images

Στον αντίποδα του Τζέιμς Κόρντεν που εξόργισε το Twitter και πληθώρα επωνύμων για τα "ελεεινά" αστεία του γύρω από το σκάνδαλο Γουάινσταϊν ο συνάδελφος του Τζίμι Κίμελ μιλάει με το CNNi για τη δική του ζτέντα και τα πολλά, πάρα πολλά κλάματα του που κάποιος πρέπει να του τα σταματήσει. Η αλήθεια είναι ότι έχουν συμβεί εδώ και ένα χρόνο στις ΗΠΑ και έχουν συμβεί ακόμη περισσότερα στη ζωή του τηλεπαρουσιαστή και οικοδεσπότη των Όσκαρ Τζίμι Κίμελ. Κυρίως βέβαια συνέβη ο Ντόναλντ Τραμπ

Η εκλογή του έφερε διαρθρωτικές αλλαγές στις εκπομπές και τη θεματική της τηλεόρασης και της βραδινής ζώνης. Έτσι ο Κίμελ που θέλει να κάνει τον κόσμο να γελάει ξαφνικά άρχισε να παίρνει θέση για την πολιτική επικαιρότητα της χώρας και να φέρνει προ των ευθυνών τους πρόσωπα και καταστάσεις. Όλα αυτά βάζοντας επίμονα τα κλάματα. Ο Κίμελ μετά τον Τραμπ έγινε παρουσιαστής η συνείδηση της Αμερικής. Δεν είναι κάτι που το διαχειρίζεται εύκολα κανείς.

Τον τελευταίο καιρό, ο γνωστός παρουσιαστής έχει γίνει από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα καθώς τολμά και θίγει ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα και καταλήγει σε συγκινητικούς μονολόγους και δάκρυα.

Έχει μιλήσει για θέματα όπως το debate σχετικά με το πρόγραμμα “Obamacare” ενώ δεν δίστασε να αφήσει λίγο στην άκρη το κωμικό του ταλέντο για να απασφαλίσει ενάντια στη σχέση των ΗΠΑ με όπλα και κυρίως, το κύκλωμα που το εμπορεύεται.

Την εβδομάδα που ένας βρετανός συνάδελφος του έκανε πρωτοσέλιδα καθώς εξόργισε δίκαια με την πολύ άγαρμπη και ανούσια σάτιρα του στο ρπόσωπο του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και των θυμάτων του (μιλώντας στο φιλανθρωπικό gala της amFar o oικοδεσπότης του "Late Late Show" σόκαρε κάνοντας με αστεϊσμούς όπως 'είναι μια τόσο όμορφη νύχτα εδώ στο Λος Άντζελες. Τόσο όμορφη που ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν έχει ήδη ζητήσει από το ξενοδοχείο του να του κάνουν μασάζ' και στη συνέχεια απολογήθηκε αλλά δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει) ο Κίμελ έδωσε συνέντευξη στο CNNi και μίλησε για τον Τραμπ, το σκάνδαλο Γουάινσταϊν και για την ελπίδα του να σταματήσει να κλαίει επιτέλους στην οθόνη.

Πώς άλλαξε τελικά την ίδια τη δουλειά σου η προεδρία του Τραμπ;

Βασικά πώς άλλαξε τη χώρα; Πως άλλαξε το δείπνο κάθε οικογενείας; Είναι κάπως αστείο, γιατί πριν δύο χρόνια θυμάμαι πως σε κάθε δείπνο που παρευρισκόμουν όλοι απολάμβαναν να μιλούν για τις εκπομπές που τους αρέσουν. Τώρα όμως, μιλούν μόνο για τον Τραμπ. Μερικές φορές απλά περιμένω να δω πόση ώρα θα πάρει μέχρι να πάει η συζήτηση να στραφεί προς τα εκεί. Συνήθως δεν παίρνει περισσότερο από έξι λεπτά.

Νιώθεις πως έχεις αυτή την ηθική υποχρέωση να είσαι λιγότερο αστείος και να μιλάς περισσότερο για σοβαρά θέματα;

Όχι, δε νιώθω πως υπάρχει κάποια ηθική υποχρέωση. Δεν σκέφτομαι ποτέ ιδιαίτερα τι πρόκειται να κάνω. Ξέρω πως ακούγεται γελοίο, αλλά φανταστείτε πως δε συζητάω καν με τους ανθρώπους στη δουλειά σχετικά με το τι θα καλύψω. Απλά το κάνω. Κάνουμε κάθε μέρα εκπομπή και απλά την αντιμετωπίζω όπως αντιμετώπιζα και παλιότερα το ραδιόφωνο. Απλά προσπαθώ να κάνω αυτό που εγώ θεωρώ σωστό για την εκάστοτε νύχτα.

Τι σε έκανε να ξεκινήσεις ξανά τη συζήτηση για τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα;

jimmy baby

@Facebook.com/jimmykimmel

Φοβάμαι πως οι άνθρωποι θα χάσουν το δικαιώμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και το γεγονός πως ο Μπιλ Κάσιντι έδωσε το όνομα μου σε ένα τεστ. Αυτό συνέβη πριν τον φέρω στην εκπομπή μου και δεν ήθελα το όνομά μου να χρησιμοποιηθεί λάθος. Εάν κάποιος έχει δικαίωμα να κάνει αυτό το λάθος, αυτός θα είμαι εγώ. Οπότε ένιωσα πως οι υποσχέσεις που έκανε στην εκπομπή μου δεν τηρήθηκαν και αυτό με αναστάτωσε. Έτσι ένιωσα πως έπρεπε να πω κάτι.

Μήπως πρέπει να κλαις λιγότερο στους μονολόγους σου;

Ναι, θα το ήθελα κάτι τέτοιο. Ψάχνω για μια θεραπεία η οποία θα με βοηθήσει να συμμαζέψω τα κλάματα μου. Οποιοσδήποτε γνωρίζει κάτι παρακαλώ να το μοιραστεί μαζί μου για να σταματήσω να είμαι ένας κλαψιάρης.

Ξέρω πως αυτό ήταν ένα αστείο, αλλά τελευταία έχουν συμβεί πολλά, όπως η επίθεση στο Λας Βέγκας και η προσπάθεια κατάργησης του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare). Είναι δύο γεγονότα που σε έχουν επηρεάσει αρκετά. Πώς καταφέρνεις και αφήνεις στην άκρη όλο αυτό το συναίσθημα όταν κάνεις τους μονολόγους σου;

Είναι πραγματικά ντροπιαστικό και δύσκολο όταν ξεσπάω στον αέρα. Το φοβάμαι και με κάνει να εκτιμώ τις νύχτες που δε χρειάζεται να μιλήσω και μπορώ αντιθέτως να πάω έξω και να περάσω καλά. Είναι κάτι σα να βγάζεις επικήδειο λόγο. Απλά πρέπει να το αντέξεις.

Παρουσιάζεις για δεύτερη φορά τα Όσκαρ. Αυτή τη φορά θα ανακοινώσετε τον σωστό νικητή;

Θα προσπαθήσουμε!

Μιας και αναφέρθηκαν τα Όσκαρ, όλο αυτό που συμβαίνει με τον Γουάινσταϊν…

https://www.instagram.com/p/p

Γιατί; Τι συνέβη;

Οι άνθρωποι σε κατέκριναν επειδή, όπως υποστηρίζουν, αγνόησες το σκάνδαλο. Πιστεύεις πως ήταν δίκαιη η κριτική στο πρόσωπο σου;

Όχι, φυσικά και όχι. Είναι μια ανοησία 100%. Κάνουμε γυρίσματα από από Δευτέρα έως και Πέμπτη και η ιστορία έγινε γνωστή το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε δεν θα μπορούσα να μιλήσω για ό,τι συνέβη. Είναι περίεργο πως οι ίδιοι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι οι διάσημοι δεν πρέπει να τοποθετούνται ανοικτά για σοβαρά ζητήματα τώρα με κατακρίνουν επειδή κάνω αυτό ακριβώς που θέλουν. Επιπλέον, μέσα σε μια βδομάδα έχω κάνει περισσότερα αστεία για τον Γουάινσταϊν από όσα έκανα έναν ολόκληρο χρόνο για τον Μπιλ Ο Ράιλι.

Σήμερα όμως ο κόσμος δεν δίνει σημασία στα γεγονότα, δεν εκλογικεύουν τις καταστάσεις. Απλά κάνει αιχμηρά σχόλια για να κάνει τις αναρτήσεις του εμπρηστικές και να αλιεύσει click.

Με όλα όσα συμβαίνουν με τον Τραμπ και την πολιτική γενικότερα, ποιος πιστεύεις πως είναι ο ρόλος ενός παρουσιαστή βραδινής εκπομπής;

Δεν πιστεύω πως υπάρχει ένας συγκεκριμένος ρόλος. Εάν υπάρχει, έχουμε όλοι τον ίδιο. Πιστεύω πως κάθε παρουσιαστής πρέπει να βρει τη δική του θέση. Παλιότερα, ένα τέτοιο show θεωρούνταν μία προσπάθεια και όλοι ήθελαν να προσελκύσουν ανθρώπους όλων των απόψεων.

Δεν ήθελες να θίξεις, δεν ήθελες να πεις την άποψή σου σχετικά με τα πράγματα. Πλέον όμως έχουμε τόση ποικιλία εκπομπών, που αυτό δε βγάζει νόημα πλέον. Ο καθένας προσπαθεί να κάνει το δικό του. Μερικοί ασχολούνται με την πολιτική. Όσο για μένα, το αντιμετωπίζω όπως αντιμετώπιζα και τη ραδιοφωνική μου εκπομπή: με απασχολεί ό,τι απασχολεί τον κόσμο σήμερα, ποια είναι η ειδησεογραφία της ημέρας και καταθέτω την άποψή μου πάνω σ’ αυτή.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως η πολιτική απασχολεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ειδησεογραφίας σήμερα, ειδικά ο Ντόναλντ Τραμπ. Όσο εξακολουθεί αυτό θα πρωταγωνιστεί και στη βραδινή τηλεοπτική ζώνη.

'I dread it': Jimmy Kimmel opens up about those emotional monologues

ΔΗΜΟΦΙΛΗ