ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ρομάν Πολάνσκι: Επιστρέφει στην Κρακοβία για το ναζιστικό εφιάλτη των παιδικών του χρόνων

Ρομάν Πολάνσκι: Επιστρέφει στην Κρακοβία για το ναζιστικό εφιάλτη των παιδικών του χρόνων

Ο αναμφίβολα ταλαντούχος (οι ταινίες του το επιβεβαιώνουν) αλλά αμφίβολης ηθικής (οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση εκκρεμούν) σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν που μυρίζει θάνατο και φέρει μνήμες ναζισμού. Ο 84χρονος Πολάνσκι εξιστορεί τα πρώτα δύσκολα χρόνια της ζωής του στην Πολωνία σε νέο ντοκιμαντέρ στο οποίο και εμφανίζεται αναφέρει το The Hollywood Reporter.

Σύμφωνα με την εταιρία παραγωγής ο Πολάνσκι βρίσκεται στην Κρακοβία για να δει το γκέτο στο οποίο κρατούνταν όταν ήταν παιδί από τους Ναζί.

Η μητέρα του μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, όπου και δολοφονήθηκε, ενώ λίγο αργότερα ο πατέρας του τον βοήθησε να δραπετεύσει από εκεί κι έτσι σώθηκε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ρομάν Πολάνσκι επισκέπτεται την Πολωνία από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε την περασμένη χρονιά να τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει καταδικαστεί από το 1977 για υπόθεση παραπλάνησης 13χρονης.

polank



O Ρομάν Πολάνσκι στην Κρακοβία το 1946/ Φωτογραφία @ Niusia Horowitz-Karakulska

Ο σκηνοθέτης επισκέφθηκε και το χωριό Γουισόκα, όπου κρυβόταν αφού δραπέτευσε από το γκέτο της Κρακοβίας. Μαζί του ήταν ο φωτογράφος φίλος του Ρίσαρντ Χόροβιτς, με τον οποίο συνδέονται με φιλία από την εποχή που ζούσαν μαζί στο γκέτο.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το πότε θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο εργασίας "Polansk, Horowitz".

Νέες κατηγορίες εναντίον του

Πρόσφατα ο σκηνοθέτης βρέθηκε στην επικαιρότητα μετά από καταγγελία της Γερμανίδας ηθοποιού Ρενάτε Λάνγκερ για βιασμό από τον σκηνοθέτη στο σαλέ του στην Ελβετία το 1972, όταν εκείνη ήταν 15 ετών.

Δικηγόρος του 84χρονου γαλλο-πολωνού σκηνοθέτη δήλωσε πως γνωρίζει την καταγγελία της Ρενάτε Λάνγκερ και την απέρριψε ως μια "παράλογη απόπειρα να προκαλέσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης".

Οι προσπάθειες του Reuters στη Γερμανία να έρθει σε επαφή με την πρώην ηθοποιό ή τους δικηγόρους της δεν είχαν άμεση επιτυχία. Οι ελβετοί εισαγγελείς καλούνται να εξετάσουν αν η δίωξη του Πολάνσκι είναι δυνατή βάσει της ελβετικής νομοθεσίας δεδομένου ότι έχει παρέλθει σχεδόν μισός αιώνας από το φερόμενο έγκλημα.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ