ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βιασμός στη μουσική βιομηχανία: Από τους Crystal Castles στον Μέριλιν Μάνσον ένα 24ωρο καταγγελιών

Βιασμός στη μουσική βιομηχανία: Από τους Crystal Castles στον Μέριλιν Μάνσον ένα 24ωρο καταγγελιών

Σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση, εκβιασμός, απειλές θανάτου, ουσίες, ερείπια, εκμετάλλευση, βιασμός, φήμες και αλήθειες, η μουσική βιομηχανία έχει παραδοθεί στην "κουλτούρα βιασμού" (rape culture). Μέσα σε ένα 24ωρο δυό περιστατικά μονοπωλούν το ενδιαφέρον των εραστών της αγγλοσαξωνικής μουσικής σκηνής με στοιχεία goth. Tα περιστατικά δε συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο αφορούν σε δύο επαγγελματίες μουσικούς που κατηγορούνται ως βιαστές. Στην πρώτη περίπτωση η συνιδρύτρια των Crystal Castles, Alice Glass, εξηγεί γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει από το συγκρότημα της βρετανικής ηλεκτρονικής σκηνής μετά από μια οκταετία επιτυχιών από κοινού με τον Ethan Kath. Στη δεύτερη ο Μέριλιν Μάνσον καθαρίζει τη σκηνή του από συνεργάτες με ένοχο παρελθόν.

Έντεκα χρόνια μετά τη δημιουργία των Crystal Castles το πρώην ιδρυτικό μέλος του γκρουπ εξομολογήθηκε τη δική της ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού από το συνεργάτη της στα πλαίσια της διαδικτυακής καμπάνιας #MeToo.

Με ανάρτηση στην προσωπική επίσημη σελίδα της η Glass κάνει λόγο για βίαιη και επιθετική συμπεριφορά, χειραγώγηση, εκβιασμό σε ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, φοβισμό και βιασμό -προφανώς ανηλικου.

"Την πρώτη φορά που με εκμεταλλεύτηκε ήμουν 15 χρονών. Ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερός μου. Μπήκα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του εντελώς μεθυσμένη (από ποτά που μου είχε δώσει εκείνο το βράδυ)" γράφει.

Στη συνέχεια η Glass αναφέρεται στη χαρακτηριστική συμπεριφορά των "αρπακτικών" (predators).

"Κατάλαβε και εκμεταλλεύτηκε τις ανασφάλειές μου. Χρησιμοποίησε τα πράγματα που έμαθε για μένα εναντίον μου. [...] Για πολλούς μήνες, μου έδινε ναkρκωτικά και αλκοόλ και έκανε σεξ μαζί μου σε ένα ερειπωμένο δωμάτιο. Το σεξ μαζί του δεν ήταν πάντα συναινετικό. Ήταν πάντα νηφάλιος όταν ήμασταν μαζί."

"Είχε απόλυτο έλεγχο σε ό,τι έκανα. Δεν μου επέτρεπενα έχω δικό μου τηλέφωνο ή πιστωτική κάρτα, αποφάσιζε ποιοι θα ήταν οι φίλοι μου, διάβαζε τα προσωπικά μου emails, περιόριζε την πρόσβασή μου στα social media, καθόριζε τη διατροφή μου" γράφει.

"Με κράτησε πάνω από τις σκάλες και με απείλησε ότι θα με σπρώξει στο κενό. Με σήκωσε στους ώμους του και με πέταξε σε τσιμέντο. Φωτογράφισε τις μελανιές μου μου και τις έκανε αναρτήσεις online... Tο να φύγω από τους Crystal Castles ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που πήρα ποτέ – η μπάντα ήταν όλα όσα είχα. Η μουσική μου, οι εμφανίσεις και οι fans μου ήταν ό,τι είχα στον κόσμο. Παραιτήθηκα από αυτά και άρχισα από την αρχή όχι επειδή το ήθελα, αλλά επειδή έπρεπε. Όσο δύσκολο κι αν ήταν, ήξερα πως το να αποχωρήσω ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα ποτέ" αναφέρει.

"Μου πήρε χρόνια να συνέλθω από αυτή τη δεκαετίας δεκαετία κακοποίησης, χειραγώγησης και ψυχολογικού ελέγχου. Αναρρώνω ακόμα" αναφέρει.

alice

Ο φερόμενος ως βιαστής Kath απάντησε μέσω του δικηγόρου του στο Pitchfork γράφοντας:

"Είμαι εξοργισμένος και πληγωμένος από τις πρόσφατες δηλώσεις της Alice για μένα και τη σχέση μας. H ιστορία της είναι ξεκάθαρα ένα προϊόν μυθοπλασίας και εξετάζω με τους δικηγόρους μου τις νομικές μου επιλογές. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί μάρτυρες που μπορούν και θα επιβεβαιώσουν ότι ποτέ δεν εκμεταλλέυτηκα την Alice" γράφει.

Μετά τις αποκαλύψεις ο Kath ακύρωσε σειρά εμφανίσεων του ως Crystal Castles.

O Μέριλιν Mάνσον τιμωρός

Ο Μέριλιν Μάνσον έδιωξε τον μπασίστα του, που κατηγορείται ότι βίασε τη φίλη του τη δεκαετία του ΄90, στον απόηχο του σκανδάλου Γουάινσταιν που συγκλονίζει το Χόλιγουντ.

Ο τραγουδιστής της δήλωσε ότι αποφάσισε να αποχωριστεί τον μπασίστα του Τζόρντι Γουάιτ, γνωστού ως Twiggy Ramirez.

"Θα αντικατασταθεί στην επόμενη περιοδεία. Του εύχομαι καλή τύχη" δήλωσε ο Μέριλιν Μάνσον μέσω του Twitter.

Πέντε μέρες πριν, η Τζέσικα Ανταμς, τραγουδίστρια του gothic rock, γνωστή από το γκρουπ της Jack Off Jill, κατηγόρησε τον Τζορντι Γουάιτ για σεξουαλική κακοποίηση όταν είχαν ερωτική σχέση τη δεκαετία του ΄90.

Η "Jessicka" κατήγγειλε μέσω του λογαριασμού της στο Facebook ότι ο Twiggy Ramirez την βίασε απειλώντας να την στραγγαλίσει, ότι φώναξε "όχι" τόσο δυνατά που οι γείτονες αναγκάσθηκαν να επέμβουν.

Οπως στον κόσμο του σινεμά όπου κυριαρχεί η ομερτά, έτσι και η μουσική βιομηχανία την ώθησε να σιωπήσει, εξήγησε η ίδια.

"Η δισκογραφική εταιρία φοβόταν ότι ο μηχανισμός πίσω από τον Μέριλιν Μάνσον θα χρησιμοποιούσε τη δύναμή της για να καταστρέψει, όχι μόνο το συγκρότημα Jack Off Jill, αλλά και την ίδια.
Ο Τζόρντι Γουάιτ δήλωσε ότι ενημερώθηκε πρόσφατα για τις κατηγορίες αυτές που αφορούν γεγονότα που συνέβησαν πριν από μία εικοσαετία. «Εάν προκάλεσα πόνο σε κάποιον, ζητώ συγγνώμη και λυπάμαι πολύ" είπε ο μπασίστας που ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί κοντά την οικογένιεά του.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ