ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μαντόνα: Φωτογραφίζεται στις ματωμένες φαβέλες του Ρίο και εξοργίζει

Μαντόνα: Φωτογραφίζεται στις ματωμένες φαβέλες του Ρίο και εξοργίζει

Η Μαντόνα (Madonna) είναι ξανά αντιμέτωπη με την οργή πολλών χρηστών του διαδικτύου -αυτή τη φορά με αφορμή ένα selfie της στο Twitter σε φαβέλα του Ρίο της Βραζιλίας.

Με συνοδεία αστυνομικών η 59χρονη Μαντόνα ποζάρει στο φακό απαθανατίζοντας τη βόλτα της στην περιοχή Morro da Providência.

Πολλοί χρήστες υπενθύμισαν στη Μαντόνα ότι "οι φαβέλες δεν είναι τουριστικό αξιοθέατο" αλλά γειτονιές που καθημερινά δολοφονούνται άνθρωποι λόγω της ανομίας και παρανομίας στη μητρόπολη της Βραζιλίας.

"Αυτό δεν είναι αστείο, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ. Ο κόσμος πεθαίνει στις φαβέλες και είναι εκτεθειμένοι σε συνθήκες πολέμου μέσα στην πόλη τους! Πόσο γελοίο ντύσιμο" έγραψε άλλος.

Η Μαντόνα κατηγορείται ότι στέλνει "λάθος μήνυμα".

Η Μαντόνα επισκέφθηκε το πολιτιστικό κέντρο που έχει εγκαινιάσει στη φαβέλα ο φίλος της και street artist JR.

Οι φαβέλες του θανάτου

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστική Υπηρεσίας της χώρας το 6% του πληθυσμού της Βραζιλίας ζει σε φαβέλες. Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό αντιστοιχεί σε 11.400.000 ανθρώπους.

Η πρώτη φαβέλα της Βραζιλίας δημιουργήθηκε στις αρχές του 1900, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, όταν περίπου 20.000 στρατιώτες επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης και εγκαταστάθηκαν σε ένα λόφο δίπλα στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Mε το τέλος της δουλείας, χιλιάδες μετανάστες πρώην σκλάβοι έφυγαν από τις επαρχιακές πόλεις στις οποίες ζούσαν και εγκαταστάθηκαν και εκείνοι δίπλα στις μεγαλουπόλεις.

Δεν ήταν παρά το 1937 όταν οι αρχές της χώρας έδωσαν κάποια σημασία σε αυτές τις άτακτα δομημένες κοινωνίες και αυτό επειδή άρχισαν να ενοχλούνται οι κάτοικοι των "κανονικών" πόλεων.

Μέχρι τις αρχές του 1980 οι φαβέλες, εξαιτίας και της έλλειψης οποιασδήποτε κοινωνικής δομής αλλά και προστασίας είχαν μετατραπεί σε κρησφύγετα για διακινητές ναρκωτικών και όπλων κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Με τις βασικές δομές να είναι απλώς απούσες, οι περισσότερες φαβέλες μοιάζουν με πραγματικούς λαβυρίνθους. Η φαβέλα Μαρέ, η οποία βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Ρίο και φιλοξενεί περίπου 130.000 κατοίκους, δεν αποτελεί εξαίρεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ