ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Χρυσός Αλέξανδρος στα Κοράκια - όλα τα βραβεία

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Χρυσός Αλέξανδρος στα Κοράκια - όλα τα βραβεία

Μετά από δέκα ημέρες γεμάτες από κινηματογραφικές -και συχνά sold out- προβολές που τόλμησαν να πάνε την έβδομη τέχνη κάποια καρέ παρακάτω τα βραβεία της μεγάλης γιορτής, του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκαν στην τελετή λήξης στο Ολύμπιον. 

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι Ανμαρί Τζασίρ (σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος & παραγωγός), Πέιμαν Μααντί (ηθοποιός, σεναριογράφος & σκηνοθέτης), Κάρελ Οχ (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι), Μπρουνό Ταριέρ (sound designer) και Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός) παρέδωσαν τις επιλογές τους.

Το μεγάλο Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία ΚΟΡΑΚΙΑ/ KORPARNA/ RAVENS του Γιενς Ασούρ (Σουηδία).

Ο Γιενς Ασούρ είναι διάσημος φωτογράφος και κινηματογραφιστής από τη Σουηδία. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Η πρώτη μικρού μήκους ταινία που σκηνοθέτησε, The Last Dog in Rwanda, ήταν βασισμένη στις προσωπικές του εμπειρίες ως πολεμικού φωτορεπόρτερ και κέρδισε, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca. Από το 2010 έως το 2014, ο Ασούρ παρουσίασε τα σύγχρονα φωτογραφικά του έργα σε δύο ατομικές εκθέσεις, που φιλοξενήθηκαν σε μεγάλα καλλιτεχνικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.

Φέτος με τα Κοράκια του ο Ασούρ αφηγείται την ιστορία του Άγκνε, ένος επίμονου αγρότη που ζει στην επαρχία της Σουηδίας της δεκαετίας του ’70 και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σώσει τη φάρμα του από τις κερδοσκοπικές βλέψεις του οικοπεδούχου και από το γενικό κλίμα του "εκσυγχρονισμού". Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του διάσημου φωτογράφου Γενς Ασούρ είναι μια δραματική, αγωνιώδης ελεγεία για τα βάρη της οικογένειας και τη δύναμη του αναπόφευκτου και εντυπωσίασε.

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ/ BEDOONE TARIKH, BEDOONE EMZA /NO DATE, NO SIGNATURE του Βαΐντ Τζαλιλβάντ, Ιράν

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον για την ταινία του WINTER BROTHERS/ VINTERBRODRE, Δανία, Ισλανδία

Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον Ρέινε Μπρίνολφσον για την ερμηνεία του στην ταινία ΚΟΡΑΚΙΑ /KORPARNA/ RAVENS, του Γιενς Ασούρ, Σουηδία

Το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε στην Ντάρια Ζόβνερ για την ερμηνεία της στην ταινία ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ/ TESNOTA/ CLOSENESS του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ, Ρωσία

Το Βραβείο Σεναρίου του 58ου ΦΚΘ απονεμήθηκε στους Ζυλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για το σενάριο της ταινίας ΦΟΡΤΙΟ/CARGO του Ζυλ Κουλίερ, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία

Επιπλέον η Πρώτη Ειδική Μνεία του ΦΚΘ "παραδόθηκε" στον ηθοποιό Χάρι Ντιν Στάντον για το τελευταίο του χαμόγελο στην ταινία LUCKY του Τζον Κάρολ Λιντς, ΗΠΑ και η Δεύτερη Ειδική Μνεία στον ήχο της ταινίας WINTER BROTHERS/ VINTERBRODRE του Χλίνουρ Πάλμασον, Δανία, Ισλανδία.

harry

Το Βραβείο Virtual Reality, το νέο διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, ποσό που προσφέρει το Σερβικό Κέντρο Κινηματογράφου απονεμήθηκε στην ταινία ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ/BLOODLESS, Τζίνα Κιμ, Νότια Κορέα με ειδική μνεία στην ταινία ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ /NOTES ON BLINDNESS, Τζέιμς Σπίνεϊ, Πίτερ Μίντλτον, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε τα παρακάτω βραβεία: για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ/ BEDOONE TARIKH, BEDOONE EMZA /NO DATE, NO SIGNATURE του Βαΐντ Τζαλιλβάντ (Ιράν), για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα) στην ταινία TOO MUCH INFO CLOUDING OVER MY HEAD του Βασίλη Χριστοφιλάκη (Ελλάδα) ενώ έκανε Ειδική μνεία στην ταινία WINTER BROTHERS/ VINTERBRODRE του Χλίνουρ Πάλμασον, (Δανία, Ισλανδία).

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία ΡΟΖΜΑΡΙ/ ROSEMARIE του Άδωνι Φλωρίδη (Κύπρος)

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο "Ανθρώπινες Αξίες" στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ/ TESNOTA/ CLOSENESS του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ, (Ρωσία).

Η ΕΡΤ απονέμει φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία με τον τίτλο "Νέος Κινηματογράφος". Τα βραβεία που απονέμονται σε ελληνικές ταινίες που πραγματοποιούν πρεμιέρα στο φεστιβάλ συνοδεύονται από τα χρηματικά ποσά των 3.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.

Το πρώτο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία ΑΓΚΑΘΙ/ THORN του Γαβριήλ Τζάφκα (Δανία, Ελλάδα) και το δεύτερο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία TOO MUCH INFO CLOUDING OVER MY HEAD του Βασίλη Χριστοφιλάκη (Ελλάδα).

Το ΕΚΚ θεσμοθετεί φέτος ένα βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και δίνεται σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη (πρώτη ταινία) από το ελληνικό πρόγραμμα που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Το βραβείο του ΕΚΚ απονεμήθηκε στην ταινία TOO MUCH INFO CLOUDING OVER MY HEAD του Βασίλη Χριστοφιλάκη (Ελλάδα),

Επιπλέον τα Βραβεία Νεότητας από επιτροπή που αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης απονεμήθηκαν στις παρακάτω παραγωγές. Το Βραβείο Νεότητας Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην ΠΟΛΥΞΕΝΗ/POLYXENI της Δώρας Μασκλαβάνου (Ελλάδα) και το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής παραδόθηκε στην ταινία DO IT YOURSELF του Δημήτρη Τσιλιφώνη (Ελλάδα).

Τέλος τα βραβεία Κοινού FISCHER είναι:

Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο LUCKY του Τζον Κάρολ Λιντς (ΗΠΑ)

Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟ/ TIMELESS STORIES του Βασίλη Ραΐση (Ελλάδα)

Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ /ISCELITEL/ SECRET INGREDIENT του Γκιόρτσε Σταβρέσκι (ΠΓΔΜ, Ελλάδα)

Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην ταινία ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ/ INSYRIATED του Φιλίπ φαν Λέου (Βέλγιο, Γαλλία, Λίβανος)

Ραντεβού τον Μάρτιο με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξανά στο λιμάνι.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ