ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπομπ Γκέλντοφ: Δολοφόνος η ηγέτιδα της Μιανμάρ - Επιστρέφει το Νόμπελ επειδή το έλαβε και εκείνη

Μπομπ Γκέλντοφ: Δολοφόνος η ηγέτιδα της Μιανμάρ - Επιστρέφει το Νόμπελ επειδή το έλαβε και εκείνη
EPA/DAVID CROSLING

Ο Ιρλανδός τραγουδιστής Μπομπ Γκέλντοφ επέστρεψε στην πόλη του Δουβλίνου βραβείο Νόμπελ με το οποίο είχε τιμηθεί και η ηγέτιδα της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, την οποία κατηγόρησε για «εθνοκάθαρση» σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο της πόλης, ο Μπομπ Γκέλντοφ είπε πως το «Δουβλίνο δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με αυτή τη γυναίκα». Μπορεί ο αρχικός της αγώνας να ήταν σύμφωνος με τις ιρλανδικές αξίες, αλλά «ξεγελαστήκαμε, είναι μια δολοφόνος», πρόσθεσε.

Μη θέλοντας να έχει σχέση με τη βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Κι, η οποία βρίσκεται εδώ και μήνες υπό τα πυρά της κριτικής για τη διαχείριση της κρίσης με τους Ροχίνγκια, ο Μπομπ Γκέλντοφ επέστρεψε το βραβείο «Ελευθερία της πόλης του Δουβλίνου» που είχε λάβει ο ίδιος το 2005 και η Αούνγκ Σαν Σου Κι το 1999.

«Πρέπει να επιστρέψει το Βραβείο Νόμπελ, πρέπει να επιστρέψει το βραβείο 'Ελευθερία της πόλης' και ίσως και να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου στη Χάγη» που δικάζει πρόσωπα που κατηγορούνται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε ο τραγουδιστής μιλώντας στα μμε.

Περίπου 900.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων στο νότιο τμήμα της χώρας. Η έξοδος περισσότερων από 600.000 εξ αυτών από τα τέλη Αυγούστου έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ «εθνοκάθαρση».

Τραγουδιστής και επικεφαλής των Boomtown Rats, ο Μπομπ Γκέλντοφ, 66 ετών, κατάγεται από την περιοχή του Δουβλίνου και έγινε παγκοσμίως γνωστός με την ομάδα Band Aid που δημιουργήθηκε το 1984 προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της Αιθιοπίας, που μαστιζόταν από την πείνα. Πιο πρόσφατα, το 2014, συνέστησε μια νέα ομάδα για να συγκεντρώσει χρήματα κατά του Έμπολα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ