ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Από την Amy στη Gaga: πως τα μουσικά ντοκιμαντέρ κατέκτησαν τη βιομηχανία του θεάματος

Από την Amy στη Gaga: πως τα μουσικά ντοκιμαντέρ κατέκτησαν τη βιομηχανία του θεάματος

Όταν η μουσική βιομηχανία δίνει αφορμές για να γυριστούν ταινίες, μόνο επιτυχίες μπορούν να συμβούν. Καθώς το Netflix, το Amazon και άλλες υπηρεσίες streaming συνεχίζουν να συγκεντρώνουν περιεχόμενο, πολλά νέα ντοκμαντέρ για αστέρια της ποπ και τους σπουδαίους της βιομηχανίας αποκτούν μεγαλύτερο κοινό και εισέρχονται στην κούρσα των βραβείων.

Τα τελευταία χρόνια τα ντοκιμαντέρ για τη μουσική έχουν εξελιχθεί πλήρως. Κάποτε ήταν ιστορίες που ενδιέφεραν εξειδικευμένο κοινό, αλλά πρόσφατα ένας αριθμός μουσικών ντοκιμαντέρ θριάμβευσε εισπρακτικά και βραβεύτηκε με Όσκαρ αναφέρει το The Hollywood Reporter με τρανταχτά παραδείγματα τα "Searching for Sugar Man", "20 Feet From Stardom" και το αριστουργηματικό έπος "Amy".

Το 2017 με την έκρηξη των υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix και το αυξημένο ενδιαφέρον για βίντεο του Apple Music τα συγκεκριμένα ντοκιμαντέρ με θέματα είδωλα της ποπ σκηνής του παρελθόντος και του παρόντος, από την Amy Winehouse στη Lady Gaga και τους Grateful Dead, διεκδικούν και κερδίζουν εντυπώσεις και θέαση.

Το "Long Strange Trip" είναι μία τετράωρη ματιά στο επικό αμερικανικό ταξίδι των Grateful Dead που αποκτήθηκε από την Amazon πριν από την πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Sundance.

Ο Αμίρ Μπαρ Λεβ χρειάστηκε 11 χρόνια να ολοκληρώσει το project και το ντοκιμαντέρ δεν θα ήταν γεγονός αν ο υπεύθυνος εκτέλεσης παραγωγής, Μάρτιν Σκορσέζε δεν συναντούσε τον ντράμερ του συγκροτήματος Μπιλ Κρέουτζμαν σε ένα πάρτι.

Στο ντοκιμαντέρ "We are X" παρουσιάζεται η τραγική και καθηλωτική ιστορία των X Japan της πιο επιτυχημένης ροκ μπάντας στην Ασία. "Αν τραγουδούσαν αγγλικό στίχο θα μπορούσαν να είναι το μεγαλύτερο ροκ συγκρότημα στον κόσμο" αναφέρει ο θαυμαστής τους, Τζινς Σίμονς των Kiss.

To "Can't Stop Won't Stop: A Bad Boy Story" παρουσιάζει τα πάνω και τα κάτω του Σον Κομπς, του ράπερ, επιχειρηματία και ιδρυτή της Bad Boy Records, Puff Daddy.

Μία μη προγραμματισμένη, αυθόρμητη συνέντευξη του 1991 της Τσαβέλα Βάργκας που γυρίστηκε 20 χρόνια πριν από το θάνατό της, το 2012 είναι το σκηνικό για το ντοκιμαντέρ "Chavela". Η ταινία παρουσιάζει την πορεία προς τη δόξα, την πτώση και την αναγέννησή μιας τραγουδίστριας-θρύλου της οποίας η ζωή και η φωνή ενέπνευσαν πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

clive

Τέλος το "Clive Davis: The Soundtrack of Our Lives" είναι ένα ντοκιμαντέρ που εξαίρει το δημοσίευμα. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του μουσικού παραγωγού, στον οποίο πολλοί διάσημοι τραγουδιστές οφείλουν την καριέρα τους, από τον Μπρους Σπρίνγκστιν έως τον Κάρλος Σαντάνα, την Αλίσια Κις και την Κέλι Κλάρκσον. Ο Κλάιβ Ντέιβις θεωρείται ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχημένη καριέρα της Γουίτνι Χιούστον με την οποία είχε μία πολύ ιδιαίτερη σχέση.

"Υπάρχουν περισσότερες αγορές για τις ταινίες μη μυθοπλασίας, το κοινό είναι πιο δεκτικό και τα στυλ της αφήγησης είναι πιο καινοτόμα και κινηματογραφικά τώρα - νομίζω ότι τα μουσικά ντοκιμαντέρ είναι η ραχοκοκαλιά αυτής της κίνησης" δήλωσε στο THR ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Κρις Πάρκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ