ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Break Free: ακούστε το πρώτο μουσικό κομμάτι τεχνητής νοημοσύνης που έγινε ποτέ

Break Free: ακούστε το πρώτο μουσικό κομμάτι τεχνητής νοημοσύνης που έγινε ποτέ

Η εξαιρετικά επιτυχημένη στην πλατφόρμα τουYouTube Ταρίν Σάουθερν (Taryn Southern) κάποτε έκανε συμμετοχές σε σόου ταλέντων και προσπαθούσε να συνεργαστεί με ανθρώπους. Σήμερα η Σάουθερν μπορεί να υπερηφανεύεται για τις συνθετικές ικανότητες του συνεργάτη της, ένα πρόγραμμα Tεχνητής Nοημοσύνης (Artificial Intelligence) που ολοκλήρωσε τη νέα δισκογραφική της δουλειά "I AM AI".

Η Σάουθερν έγραψε τις μελωδίες και τους στίχους και μετά άφησε τους αλγόριθμους του προγράμματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια παραγωγής της δουλειά της. Το πρώτο δείγμα της συνεργασίας ανθρώπου και Τεχνητής Νοημοσύνης λέγεται είναι το single "Break Free", μια μπαλάντα που θα μπορούσε να είχε συνθέσει κάποιος επιτυχημένος συνθέτης φτιαγμένος από οστά και ιστούς.

Eίναι ο τίτλος συμβολικός; Ίσως. Με αυτή τη συμμαχία τα πάντα αλλάζουν στη μουσική βιομηχανία.

Ο μουσικός παραγωγός της Σάουθερν είναι το προϊόν μιας startup, της Amper Music. Το Amper είναι ένα μόνο από σειρά προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποίησε η Σάουθερν για το album της.

Η ίδια γνωρίζει μόνο πιάνο οπότε άφησε τις μουσικές ικανότητες ενός AI συνθέτη να κάνει τα υπόλοιπα. "Όλως περιέργως έχω έναν νέο συνεργάτη στη σύνθεση, έναν συνεργάτη ακούραστο που έχει όλες τις γνώσεις για να δημιουργεί μουσική" είπε στο CNN Tech. "Αλλά νιώθω ότι το τελικό προϊόν ανήκει σε μένα. Επιλέγω και απορρίπτω ό,τι επιθυμώ. Υπάρχει πολύ περισσότερος έλεγχος σε όλο το φάσμα μιας παραγωγής" προσθέτει.

Η Σάουθερν έδωσε κάποιες οδηγίες για την ταχύτητα του κομματιού, το ύφος και τα όργανα που θα προτιμούσε για ενορχήστρωση. Το πρόγραμμα της έδειξε το πρώτο δείγμα γραφής του. Η Σάουθερν συμφώνησε και προχώρησε στη συνεργασία με μικρές παρεμβάσεις και στη συνέχεια επέλεξε που θα βάλει τους στίχους και το ρεφρέν της.

"Παλιότερα πειραματιζόμουν με μουσικά είδη που δεν γνώριζα, τώρα ό,τι και αν μου προτείνει η τεχνητή νοημοσύνη με αφήνει άναυδη".

Σύμφωνα με την ίδια η διαδικασία παραγωγής ενός μουσικού κομματιού έχει επιταχυνθεί τουλάχιστον κατά 20 φορές.

Η νέα δουλειά της υπενθυμίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένας πολύτιμος, ακούραστος και φιλότιμος συνεργάτης στη μουσική βιομηχανία. "Οι άνθρωποι ως δημιουργεί δεν θα εκλείψουν" σχολιάζει ο Drew Silverstein, CEO της Amper Music. "Μας ενδιαφέρει να μην ξοδεύεις 10.000 εργατοώρες και χιλιάδες δολάρια για να εκφράσεις τη δημιουργικότητα σου".

Popular YouTube artist uses AI to record new album



ΔΗΜΟΦΙΛΗ