ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Grammys: Σαρώνουν ο Jay-Z και η χιπ χοπ στις υποψηφιότητες των φετινών βραβείων

Grammys: Σαρώνουν ο Jay-Z και η χιπ χοπ στις υποψηφιότητες των φετινών βραβείων
REUTERS/ Benoit Tessier

Επίδειξη δύναμης έκανε η χιπ χοπ σήμερα, καθώς οι εκπρόσωποί της συγκέντρωσαν έναν εντυπωσιακό αριθμό υποψηφιοτήτων στα βραβεία Grammy, ενώ την κορυφή του σχετικού καταλόγου κατέκτησε ο Jay-Z, με αριθμό ρεκόρ υποψηφιοτήτων σε αυτήν τη διοργάνωση, συνολικά 8.

Σπάνια στην ιστορία των βραβείων Grammy, αυτό το είδος μουσικής, που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Νέα Υόρκη, είχε την τιμητική του. Εκτός του Jay-Z, ο Κέντρικ Λαμάρ συγκέντρωσε 7 υποψηφιότητες και ο Τσάιλντις Γκαμπίνο 5 υποψηφιότητες, στον κατάλογο που ανακοινώθηκε σήμερα. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την 28η Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Οι «επιδόσεις» του αυτές ισοδυναμούν με μια νέα αναγνώριση της καριέρας του Σον Κάρτερ, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Jay-Z, ο οποίος έχει τιμηθεί με 21 βραβεία στην ιστορία των Grammy Awards, ενώ το τελευταίο του άλμπουμ, το 13ο κατά σειρά με τον τίτλο "4:44" καταγράφει ήδη μεγάλη επιτυχία.

Μεταξύ των στοιχείων του που χαρακτηρίζουν αυτόν τον δίσκο όπου ο καλλιτέχνης καταθέτει προσωπικά βιώματα και τα οποία προκάλεσαν αίσθηση, είναι οι στίχοι του "Smile" όπου ο Jay-Z αναφέρεται στην ομοφυλοφιλία της μητέρας του Γκλόρια και το τραγούδι "4:44", με το οποίο φαίνεται πως ζητάει συγγνώμη στη σύζυγό του, την τραγουδίστρια Μπιγιονσέ, για τις απιστίες του παρελθόντος.

Η τελετή της 28ης Ιανουαρίου θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στον Jay-Z να ξεπεράσει τη σύζυγό του Μπιγιονσέ στον αριθμό των βραβείων (22) και να προσεγγίσει λίγο παραπάνω τον μουσικό, συνθέτη και παραγωγό Κουίνσι Τζόουνς (27). Ο νικητής ωστόσο όλων των εποχών είναι ο Ούγγρος μαέστρος Γκέοργκ Σόλτι με 31 βραβεία.

Ο Jay-Z σημαδεύει κατά τέτοιο τρόπο την 60η τελετή απονομής των βραβείων Grammy που ακόμα κι ο παραγωγός του άλμπουμ "4:44", ο No I.D. έχει επίσης προταθεί για 5 βραβεία.

2017 11 28T171040Z 1383651295 RC198D03E5F0 RTRMADP 3 AWARDS GRAMMYS NOMINATIONS

Πηγή: Reuters

Με υποψηφιότητες στις τρεις από τις τέσσερις βασικές κατηγορίες, ήτοι συνολικά 6 υποψηφιότητες, ο τραγουδιστής με καταγωγή από τη Χαβάη Μπρούνο Μαρς είναι ίσως ο μοναδικός μουσικός που αποτελεί το αντίπαλο δέος των ράπερ.

Το άλμπουμ του "24K Magic", με μεγάλες επιρροές από τη μουσική ποπ και φανκ της δεκαετίας του 1980, συναγωνίζεται σε κατηγορίες όπως «Άλμπουμ της χρονιάς», «Δίσκος της Χρονιάς» και «Τραγούδι της Χρονιάς» για το "That's What I Like".

2017 11 28T171503Z 379850142 RC18A5BCFE70 RTRMADP 3 AWARDS GRAMMYS NOMINATIONS

Πηγή: Reuters

Απούσα η Τέιλορ Σουίφτ

Αδιαμφισβήτητα τραγούδι της χρονιάς, με 4,4 δισεκατομμύρια views στο YouTube σε διάστημα μόλις 10 μηνών από τον Ιανουάριο, το "Despacito" των Λουίς Φόνσι και Ντάντι Γιάνκι βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων για τον δίσκο της χρονιάς και το τραγούδι της χρονιάς, στην εκδοχή που ηχογράφησε ο Αμερικανός τραγουδιστής Τζάστιν Μπίμπερ.

Μεγάλη απούσα από τους καταλόγους των υποψηφιοτήτων, ακόμα κι αν το όνομά της εμφανίζεται ως στιχουργός του τραγουδιού κάντρι "Better Man" του συγκροτήματος "Little Big Town" και ως συνερμηνεύτρια στο πλευρό του Ζάιν Μάλικ του "I Don't Wanna Live Forever", είναι η Τέιλορ Σουίφτ.

Το νέο της άλμπουμ "Reputation", κυκλοφόρησε την 10η Νοεμβρίου, με καθυστέρηση προκειμένου να συμπεριληφθεί στους καταλόγους των Γκράμι για το 2018, όπου περιλαμβάνονται οι καλλιτεχνικές δημιουργίες από την 1η Οκτωβρίου 2016 έως την 30η Σεπτεμβρίου 2017.

Το άλμπουμ, που έχει ήδη πωλήσει 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ σε διάστημα μίας εβδομάδας μετά την κυκλοφορία του, έχει ήδη κατακτήσει την κορυφή των καταλόγων πωλήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ