ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Jimi Hendrix: δέκα ανέκδοτα τραγούδια του στο φως

Jimi Hendrix: δέκα ανέκδοτα τραγούδια του στο φως

Περίπου μισό αιώνα μετά τον τραγικό επίλογο στη σύντομη ζωή του ο θρύλος του Τζίμι Χέντριξ θα "ζωντανέψει" ξανά μέσα από τα ηχεία. Όπως ανακοινώθηκε στις 9 Μαρτίου 2018 θα κυκλοφορήσει το album "Both Sides of the Sky" του σπουδαίου μουσουργού και κιθαρίστα της ροκ μουσικής σκηνής με δέκα από τα 13 συνολικά κομμάτια του γράφτηκαν μεταξύ 1968-1970 να βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και να παραδίδονται στους φιλόμουσους.

Το νέο album θα είναι το τελευταίο της τριλογίας του μάγου της ηλεκτρικής κιθάρας μετά τα "Valleys of Neptune" (2010) και "People, Hell and Angels" (2013).

"Το 1960 ήταν μία χρονιά πειραματισμού για τον Χέντριξ, 'χάθηκε' δουλεύοντας αυτό το album", λέει ο 'Εντι Κράμερ, ο ηχολήπτης όλων των δίσκων του. "Το πρώτο που κάνεις είναι να βάλεις τον δίσκο στο πικ-απ. Τον ακούς και ηλεκτρίζεσαι. Θεέ μου! Είναι τόσο (υπερβολικά) απίστευτο. Πενήντα χρόνια αργότερα είμαστε εδώ και ακούμε αυτόν τον δίσκο. Θεέ μου, είναι καταπληκτικός!" δηλώνει.

Πολλά από τα κομμάτια του άλμπουμ γράφτηκαν από τη Band of Gypsys, το τρίο του Χέντριξ με τον Μπάντι Μάιλς και τον Μπίλι Κοξ."Νομίζεις ότι ακούς τους Crosby, Stills & Nash, αν εξαιρέσουμε τον ήχο που είναι λίγο πιο οξύς αφού ο Τζίμι απλά ροκάρει" λέει γελώντας ο Κράμερ.

Ο Κράμερ έκανε την παραγωγή του album μαζί με τον Τζον Μακ Ντέρμοντ και την Τζάνι Χέντριξ, την αδελφή του θρύλου και πρόεδρο της εταιρίας Experience Hendrix. Όπως λέει ο Κράμερ, παρότι το "Both Sides of the Sky" είναι το τελευταίο κεφάλαιο της μουσικής τριλογίας, είναι πολύ πιθανόν κάποιος να βρει κάποιες παρτιτούρες του Χέντριξ σε μία σοφίτα ή σε ένα υπόγειο και να εκδοθούν. Είπε εξάλλου ότι έχει κάποια ζωντανά πλάνα του Χέντριξ, μερικά μόνο με ήχο και κάποια βίντεο, τα οποία σκοπεύει να εκδώσει.

"Ήταν εκπληκτικό να τον παρακολουθείς στο στούντιο ή στις συναυλίες. Η σκέψη του έφευγε από τον εγκέφαλο, μεταβιβαζόταν στην καρδιά, στη συνέχεια στα χέρια και κατέληγε στις χορδές της κιθάρας-ήταν μία συνεχής διαδικασία. Έμοιαζε σαν να έπαιζε ο ίδιος κιθαρίστας ταυτόχρονα τα μουσικά μέρη της σόλο και της ρυθμικής κιθάρας- και όλο αυτό ήταν τρομακτικό. Δεν υπήρξε ποτέ κανένας άλλος σαν τον Χέντριξ, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό" προσθέτει.

Ο Τζίμι Χέντριξ βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου 1970 στο ξενοδοχείο "Samarkand" στο Λονδίνο όπου διέμενε. Αν και ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε αναρρόφηση τροφών, οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό του οφείλονταν σε υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ