ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος λίγο πριν την πρώτη συναυλία

Ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος λίγο πριν την πρώτη συναυλία

Ήχοι ακούγονται παντού στους διαδρόμους του Κτηρίου Δοκιμών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), ενώ οι αίθουσες είναι γεμάτες με μέλη της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ), που έχουν φτάσει στον χώρο νωρίτερα, για να μελετήσουν λίγο πριν την πρόβα τους με τον αρχιμουσικό διεθνούς φήμης, Διονύση Γραμμένο.

Ο διακεκριμένος μαέστρος ήταν ο εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία μίας ορχήστρας που θα παρέχει μουσική εκπαίδευση στους νέους, δίνοντάς τους μία σημαντική ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα από διεθνούς φήμης σολίστ αλλά και κορυφαίων μουσικών των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών, ώστε να εξελιχθούν και να κάνουν τα επόμενα βήματα στην καριέρα τους. Έτσι, χάρη στην ΕΛΣΟΝ, υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να παίξουν μουσική δίπλα σε υψηλού επιπέδου μουσικούς, που όπως και οι ίδιοι, έχουν επιλεγεί με πολύ αυστηρά κριτήρια.

1

Αυτή την περίοδο, ετοιμάζονται για τη μεγάλη τους στιγμή, την πρώτη τους συναυλία σε έναν εμβληματικό χώρο, στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:00.

Η ΕΛΣΟΝ καλύπτει ένα μεγάλο κενό στη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα

«Είχα αρκετά χρόνια την ιδέα στο μυαλό μου... Όσο ζούσα στο εξωτερικό και παρατηρούσα αντίστοιχες ορχήστρες νέων κάθε χώρας, τις συναυλίες, τις δραστηριότητες, την εξέλιξη και των επαγγελματισμό των συνόλων αυτών, τόσο περισσότερο αισθανόμουν το κενό αυτό στην Ελλάδα» αναφέρει σχετικά με την ιδέα για το νέο του εγχείρημα ο Διονύσης Γραμμένος στο CNN Greece.

Η ΕΛΣΟΝ προσπαθεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στη μουσική παιδεία των νέων. Ο στόχος των περισσότερων νέων που έχουν μουσικές σπουδές είναι να γίνουν μέλη μίας επαγγελματικής ορχήστρας. Παρόλα αυτά, όπως μας πληροφορεί ο Διονύσης Γραμμένος, όταν τελειώνουν την εκπαίδευσή τους βρίσκονται σε ένα κενό πεδίο.

2

«Η προσπάθεια και η μελέτη κάθε μουσικού για να καταφέρει να φτάσει στο τελικό στάδιο των σπουδών του, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Στη συνέχεια όμως, αδρανοποιείται μέχρι να φτάσει σε μία επαγγελματική ορχήστρα και όταν τα καταφέρνει, πολλές φορές, δεν γνωρίζει πώς να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της και ποια είναι η θέση του ως μέλος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Η ΕΛΣΟΝ, λοιπόν, πρακτικά, προσφέρει στους νέους που έχουν τις δυνατότητες, την ευκαιρία να εξελιχθούν ως μουσικοί, να αποκτήσουν εμπειρία και γνώσεις για τα έργα, συμμετέχοντας στις πρόβες και τα σεμινάρια, και τέλος να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη συναυλία. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, να δώσουμε χώρο στους νέους να κάνουν, αυτό το οποίο ονειρεύονται και αυτό για το οποίο δουλεύουν, αγωνίζονται και δοκιμάζονται καθημερινά» αναφέρει ο καταξιωμένος μουσικός.

Τα επόμενα βήματα των νέων μουσικών

Η ΕΛΣΟΝ αποτελεί ένα σύνολο που απαρτίζεται από νέους Έλληνες μουσικούς, ηλικίας από 18 μέχρι 30 ετών, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Φλώρινα, Κέρκυρα καθώς και από Έλληνες μουσικούς που ζουν εκτός Ελλάδας.

«Ξεκινάμε με 35 νέους μουσικούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι. Στην πρόβα μας, εντυπωσιάστηκα με την ταχύτητα, τη συμπεριφορά και τον επαγγελματισμό τους. Η εξέλιξή τους είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Σε δεύτερη φάση, σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε αυτό το σχήμα και να το επεκτείνουμε πληθυσμιακά και ποιοτικά» σημειώνει ο Διονύσης Γραμμένος.

3

Για την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο, έχουν ανακοινωθεί τρεις ακόμη συναυλίες της ορχήστρας, στις 7 Μαρτίου και στις 29 και 30 Ιουνίου 2018, στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ. Τη διοργάνωσή τους, καθώς και τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ, έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

4

Η πρώτη συναυλία της ΕΛΣΟΝ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:00, στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ και θα περιλαμβάνει έργα των Μότσαρτ και Σούμπερτ, ενώ προσκεκλημένος σολίστ της θα είναι ο Daniel Ottensamer, σόλο κλαρινετίστας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα δελτία προτεραιότητας θα διανέμονται την ημέρα της συναυλίας στα ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ από τις 18:00 και μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ