ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το έθιμο του «ποδαρικού» και δύο προτάσεις σύγχρονου design να… τις πιεις στο ποτήρι

Το έθιμο του «ποδαρικού» και δύο προτάσεις σύγχρονου design να… τις πιεις στο ποτήρι

Πότε ξεκίνησε; Από πού; Είναι ελληνικό έθιμο; Τι άλλο προβλέπει εκτός από το να περάσει κάποιος το κατώφλι του σπιτιού μετά την αλλαγή του χρόνου; Η αλήθεια είναι πως το «ποδαρικό» είναι ένα έθιμο που όλοι μας λίγο ή πολύ υπολογίζουμε… Δεν έχει σημασία πόσο πιστεύουμε στις παραδόσεις. Το βέβαιο είναι πως κανείς δεν θέλει να τον ακολουθεί η κακοτυχία για… 365 ημέρες το χρόνο!

Για την ιστορία, λοιπόν, θα σου πούμε πως το έθιμο δεν γνωρίζουμε ακριβώς από πού ξεκίνησε! Το σίγουρο είναι πως το έθιμο του «ποδαρικού» είναι πολύ παλαιό. Είναι χαρακτηριστικοί οι λόγοι του επισκόπου Νύσσης, Γρηγορίου, για τους Βυζαντινούς, ότι την Πρωτοχρονιά «δεξιάς τίνας συντυχίας επετήδευον», δηλαδή να συναντήσουν ή να δεχθούν στο σπίτι τους πρόσωπο που, όπως νόμιζαν, θα τους έφερνε ευτυχία.

Αξίζει πάντως να γνωρίζετε πως το έθιμο εντοπίζεται σε έντονο βαθμό κυρίως στη Σκωτίας και τη Βόρεια Αγγλία. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα η λαογραφία των παραπάνω περιοχών περιγράφει, εκείνος που κάνει το ποδαρικό πρέπει να κρατά ένα ασημένιο νόμισμα, ψωμί, αλάτι, κάρβουνο, ένα αειθαλές φυτό και -φυσικά- ένα μπουκάλι ουίσκι. Μετά το ποδαρικό ακολουθεί -φυσικά- ξέφρενο πάρτι!

Το σκωτσέζικο έθιμο του «ποδαρικού», λοιπόν, υπαγορεύει ότι το πρώτο πρόσωπο που θα περάσει το κατώφλι ενός σπιτιού το νέο έτος πρέπει να μπει με το δεξί πόδι κρατώντας ένα δώρο, παραδοσιακά ένα μπουκάλι ουίσκι. Όταν το δώρο είναι η επιτομή του σκωτσέζικου blended ουίσκι που επιφυλάσσει μια μοναδική γευστική εμπειρία, η πιθανότητα να απογοητεύσεις απλά εκμηδενίζεται. Το Johnnie Walker μας μυεί στο πνεύμα των γιορτών μέσα από τα σπάνια και πολυτελή δώρα που ετοίμασε για να αποχαιρετήσουμε το 2017 και να καλωσορίσουμε το 2018. Συγκεκριμένα, δίνοντας τη δική του γιορτινή πινελιά, μας συστήνει δύο ξεχωριστές προτάσεις που φέρουν εορταστική αύρα και αντιπροσωπεύουν το ιδανικό δώρο για τις στιγμές που ξαναβρισκόμαστε με τα πρόσωπα που κατέχουν ξεχωριστή θέση στη ζωή μας!

Αυτές τις γιορτές, λοιπόν, το ουίσκι που όλοι παραδοσιακά αγαπήσαμε και συνδυάσαμε με τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας, έρχεται με δύο προτάσεις μοναδικού design που αξίζει να τις… πιούμε στο ποτήρι.

walker2

Ο λόγος για την ειδικά σχεδιασμένη έκδοση για τις γιορτινές μέρες, Johnnie Walker Blue Label Tom Dixon Limited Edition που φέρει την υπογραφή του διάσημου Βρετανού designer Tom Dixon και συνοδεύει άριστα την πιο ατμοσφαιρική εποχή του χρόνου που είναι συνυφασμένη με στιγμές πολυτέλειας. Με τον περιπατητή – σύμβολο του Johnnie Walker στο επίκεντρο, η συλλεκτική φιάλη αναδεικνύει μοναδικά το χαρακτήρα του Johnnie Walker Blue Label που αποτελεί σημείο αναφοράς για την αριστεία του blending, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνει τις τεχνικές που δοκιμάζει επί δεκαετίες ο σπεσιαλίστας του σχεδιασμού φωτιστικών και επίπλων επάνω στο μέταλλο!

Παράλληλα, το πιο δημοφιλές Scotch ουίσκι στον κόσμο, συναντά την street art και μας συστήνει την συλλεκτική σειρά συσκευασιών Johnnie Walker Artist Series by Tristan Eaton σε συνεργασία με τον διακεκριμένο graffiti artist Tristan Eaton, ο οποίος εμπνεόμενος από το παραμυθένιο σκωτσέζικο τοπίο και το φυσικό τοπίο των αποστακτηρίων του Johnnie Walker δημιουργεί περίτεχνες συσκευασίες που πλαισιώνουν τα Johnnie Walker Black Label και Johnnie Walker Red Label και θα συγκινήσουν τους πιο ένθερμους οπαδούς της σύγχρονης τέχνης!

walker3.jpg

Τώρα, γνωρίζετε τι πρέπει να κρατάτε όταν θα εμφανιστείτε για το καθιερωμένο «ποδαρικό» ή σε ένα γιορτινό τραπέζι που θα ευχηθείτε καλοτυχία για το 2018 στους οικοδεσπότες. Φροντίστε να απολαύστε τις πιο ατμοσφαιρικές στιγμές του έτους χαρίζοντας στους αγαπημένους σας ένα δώρο που θα ενθουσιάσει και τολμήστε να ζήσετε μαζί τους μια μοναδική εμπειρία απόλαυσης! Εξάλλου τα πιο όμορφα δώρα είναι αυτά που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που περπατάνε δίπλα μας…