ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Logan Paul: γιατί το video από το δάσος των αυτοκτονιών είναι ευθύνη όλων μας

Logan Paul: γιατί το video από το δάσος των αυτοκτονιών είναι ευθύνη όλων μας

Η οργή κατά του vlogger Logan Paul, της διασημότητας του YouTube που υποτίθεται ότι απευθύνεται σε νέους στην εφηβεία τους, που προκλήθηκε μετά την ανάρτηση του όπου παρουσίασε το πτώμα ενός άνδρα που αυτοκτόνησε στην Ιαπωνία θα περάσει. Αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος που τον "καλλιέργησε".

Στο video που προκάλεσε οργή, ο Paul περπατάει μαζί με φίλους του στο δάσος Αοκιγκαχάρα, κοντά στο όρος Φούτζι, που είναι διαβόητο επειδή το προτιμούν πολλοί άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί για να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Στον περίπατό τους, βλέπουν έναν απαγχονισμένο άνδρα και αντιδρούν, αρχικά με αποτροπιασμό και μετά κάνοντας αστεία.

Πολλοί χρήστες σχολίασαν ότι οι αστεϊσμοί ήταν ένδειξη ασέβειας προς τον νεκρό. Το video του 22χρονου δέχτηκε περίπου 6 εκατομμύρια επισκέψεις πριν αποσυρθεί και ο Paul ζήτησε συγγνώμη διαβεβαιώνοντας ότι αυτό που έγινε δεν θα επαναληφθεί. Υποστήριξε μάλιστα ότι σκοπός του ήταν ουσιαστικά να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το πρόβλημα της αυτοκτονίας.

Ο Logan Paul έχει 15 εκατομμύρια ακόλουθους στο YouTube και περίπου 4 εκατομμύρια στο Twitter. Το YouTube καταδίκασε την ενέργεια του όμως δεν αντέδρασε με την αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει στο παρελθόν απέναντι σε αναρτήσεις που έχουν τρομοκρατικό ή βίαιο περιεχόμενο.

Όμως ο πραγματικός θύτης δεν είναι ούτε ο vlogger, ούτε η ψηφιακή πλατφόρμα που χρησιμοποιεί για να "χτίσει" το κοινό του. Το πραγματικό πρόβλημα είμαστε εμείς.

"Είσαι ένας ηλίθιος"

logan so

"Είσαι ένας ηλίθιος" έγραψε η βασίλισσα του Βορρά, Σάνσα Σταρκ του Game of Thrones, η ηθοποιός Σόφι Τέρνερ. "Δεν ευαισθητοποιείς. Κοροιδεύεις. Δεν σου αξίζει η επιτυχία που απολαμβάνεις" πρόσθεσε. Όπως σημειώνει το Vanity Fair η αντίδραση ενάντια στον Paul και τη φατρία του είναι μάταιη.

"Ο Paul είναι απλά ένα σύμπτωμα μιας κουλτούρας γεμάτης από παθογένειες" αναφέρει σε δημοσίευμα του το έγκριτο περιοδικό. "Είναι ένα μόνο κεφάλι από τη Λερναία Ύδρα που λυμαίνετε τον ψηφιακό πολιτισμό" προσθέτει.

Στη συνεχεια μας υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν έχουμε ξαναδεί ανάλογες αναρτήσεις και τις οργισμένες αντιδράσεις που, εννοείτε, ξεχάστηκαν. "Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Οι απολογούμενοι ηλίθιοι έρχονται και απέρχονται αλλά η μηχανή που τους συντηρεί, το κοινό που τους αποθεώνει και οι οπαδοί που τους ακολουθούν θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να γιγαντώνονται μέχρι να είναι οι μόνες φωνές που θα πλημμυρίσουν τα ψηφιακά μέσα" προσθέτει.

Το πρόβλημα είναι συστημικό

"Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό που έκανε ο Paul" σημειώνει το WIRED. "Το video του ήταν ενοχλητικό και προσβλητικό για το θύμα, την οικογένειά του και για όσους παλεύουν με τις ψυχικές ασθένειες. Όμως το να κατηγορείς τη διασημότητα του YouTube είναι ανώφελο και ανεπαρκές. Τόσο ο ίδιος όσο και ο εξίσου διάσημος αδελφός του βγάζουν τα προς το ζην από το YouTube, μια πλατφόρμα που επιβραβεύει τους δημιουργούς για οτιδήποτε εξωφρενικό και συχνά αποτυγχάνει να 'φιλτράρει' επαρκώς το περιεχόμενο του".

"Πιστεύω ότι οποιαδήποτε ανάλυση που συνεχίζει να επικεντρώνεται σε αυτά τα περιστατικά σε επίπεδο δημιουργού και περιεχομένου καλύπτει μόνο ένα μέρος των διαρθρωτικών προβλημάτων αυτής της νέας οικονομίας" λέει η Σάρα Τ. Ρόμπερτς, καθηγήτρια στο UCLA και ειδική στην κουλτούρα του Διαδικτύου.

"Το YouTube είναι απολύτως συνεργός υπό την έννοια ότι ολόκληρο το οικονομικό του μοντέλο, ολόκληρος ο μηχανισμός του για δημιουργία εσόδων δημιουργείται βασικά επάνω σε ανθρώπους όπως τον Logan Paul" προσθέτει.

Το YouTube παίρνει το 45% των διαφημιστικών χρημάτων που παράγονται από τους Paul εκεί έξω. Σύμφωνα με την SocialBlade, μια εταιρία αναλύσεων για τα εκτιμώμενα έσοδα από τα κανάλια του YouTube, ο Paul μπορεί να κερδίσει μέχρι και 14 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

"Αν και το YouTube δεν ενθαρρύνει τον Paul να 'προβάλλει' ολένα και πιο ακραία video, θα ωφεληθεί οικονομικά όταν αυτός και άλλοι δημιουργοί ανάλογου περιεχομένου κερδίζουν εκατομμύρια views με τους εκκεντρικούς, βιντεοσκοπημένους πειραματισμούς τους. [Το YouTube] γνωρίζει ότι υπάρχουν αυτοί οι δημιουργοί και κερδίζει χρήματα από αυτούς" καταλήγει το WIRED.

Ίσως ήρθε η ώρα για την πλατφόρμα να αναθεωρήσει την πολιτική της και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο μέγεθος του, σημειώνει η ιστοσελίδα ψηφιακής τεχνολογίας και κουλτούρας.

Μέχρι τότε η ευθύνη είναι του θεατή. Ήρθε (ακόμη μια φορά) η στιγμή για τον κάθε έναν από εμάς να φιλτράρουμε οι ίδιοι τα κανάλια και τους αστέρες που ακολουθούμε και να μετριάσουμε τη δίψα μας για ακραίες οπτικοακουστικές εμπειρίες.

Όταν δεν υπάρχει ζήτηση δεν θα υπάρχει προσφορά και αυτόν τον κανόνα τον ορίζουμε όλοι μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ