ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Η πιο σκοτεινή ώρα»: Η ταινία που καταγράφει την πορεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ

«Η πιο σκοτεινή ώρα»: Η ταινία που καταγράφει την πορεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Τζο Ράιτ επιστρέφει με την κινηματογραφική βιογραφία του θρυλικού ιστορικού προσώπου.

Αν δεν ήταν αυτός, πώς θα ήταν άραγε σήμερα ο κόσμος; Τι πραγματικά συνέβη τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του Τσόρτσιλ; Πώς κατάφερε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες; Γιατί ακόμη και σήμερα τον ονομάζουν «πατέρα της νίκης»;

Η βιογραφία του θρυλικού ιστορικού προσώπου έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τον βραβευμένο με BAFTA σκηνοθέτη Τζο Ράιτ, που γνωρίσαμε από επιτυχίες, όπως το «Atonement» και το «Anna Karenina». Η δυναμική του επιστροφή στη μεγάλη οθόνη γίνεται με την ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα» (The Darkest Hour), που σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς, όπως παρατηρούν οι παραγωγοί της, υπάρχει κενό σε επίπεδο ηγεσίας παγκοσμίως …

«Η ταινία αφορά όλον τον κόσμο κι όχι μόνο το βρετανικό κοινό. Υπάρχουν πολλές ταινίες για ηγέτες. Η δική μας αφορά στην αμφιβολία, σε μια κρίση αυτοπεποίθησης και καταγράφει την πορεία ενός θρυλικού ιστορικού προσώπου, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε εσωτερικό και εξωτερικό, τολμά και καταφέρνει να κάνει τη διαφορά» σχολιάζει ο εμβληματικός σκηνοθέτης.

Καθώς, λοιπόν, οι Ναζί καταλαμβάνουν την Ευρώπη, ο ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας καλείται να αποφασίσει αν θα συνθηκολογήσει μαζί τους, στην πιο σκοτεινή στιγμή της δικής του αλλά και της ιστορίας της χώρας του, ή αν θα τους αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης. Λαμβάνοντας υπόψη την απειλή της εισβολής των δυνάμεων του Χίτλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τους 300.000 στρατιώτες εγκλωβισμένους στη Δουνκέρκη, και προσπερνώντας τον εσωτερικό πόλεμο που δέχονταν από το κόμμα του, καθώς και τον σκεπτικισμό του Βασιλιά, παίρνει τη μεγάλη απόφαση: Θα πολεμήσει για τα ιδανικά, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας του.

«Οι λέξεις όχι μόνο μπορούν, αλλά όντως αλλάζουν τον κόσμο»

4106 D023 00001 R CROP

Οι λόγοι που συνέταξε με σκοπό να ανυψώσει το ηθικό των Βρετανών αποτελούν έξοχο δείγμα της ρητορικής του δεινότητας και έχουν μείνει στην Ιστορία, αποδεικνύοντας πως «οι λέξεις όχι μόνο μπορούν, αλλά όντως αλλάζουν τον κόσμο», όπως αναφέρει ο σεναριογράφος Άντονι ΜακΚάρτεν. Στην ταινία αποδίδονται μοναδικά από τον Γκάρι Όλντμαν, που έχει μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά για τις ανάγκες του ρόλου και θεωρείται ένα από τα φαβορί για τα Όσκαρ του 2018.

«Οι λόγοι του Τσόρτσιλ, που έγραφε ο ίδιος, μην ξεχνάμε πως ξεκίνησε ως δημοσιογράφος, είναι από τους καλύτερους στην αγγλική γλώσσα. Είναι καταπληκτικοί γιατί δεν είναι φορτωμένοι με μεταφορές ή μελοδραματισμούς. Τους συνέταξε υπό τρομερή πίεση κι αμφισβήτηση, αλλά επειδή ήξερε το κοινό του, αυτά που έλεγε έφταναν κατευθείαν στην καρδιά του έθνους» αναφέρει ο ηθοποιός.

Η μεταμόρφωσή του έγινε με τη βοήθεια του καλλιτέχνη των ειδικών εφέ Καζουχίρο Τσούτζι, που αν και είχε αποσυρθεί από τον κινηματογραφικό χώρο από το 2012, δέχτηκε να αναλάβει το δύσκολο αυτό εγχείρημα μετά από προσωπική έκκληση του Όλντμαν. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, χρειάστηκαν έξι μήνες πειραματισμών για να βρεθεί ο τρόπος που θα μετατρέπονταν τόσο οπτικά όσο και ουσιαστικά σε Ουίνστον.

4106 D025 00081 R2 CROP

Στην ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα», που κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου από την UIP Greece, παίζουν ακόμη η Λίλι Τζέιμς, που υποδύεται τη γραμματέα του, καθώς και η υποψήφια για Όσκαρ Κρίστιν Σκοτ Τόμας, που ενσαρκώνει το ρόλο της συζύγου του.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το τρέιλερ παρακάτω:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ