ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Α' προβολή: μετά από 35 χρόνια απαγόρευσης η 7η τέχνη επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία

Α' προβολή: μετά από 35 χρόνια απαγόρευσης η 7η τέχνη επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία

Αποφασισμένος να αλλάξει το προφίλ και την καθημερινότητα της χώρας του ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν -και ιδιοκτήτης του πίνακα που έκανε ρεκόρ, του αριστουργήματος του ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι "Salvator Mundi" που πωλήθηκε 450 εκατομμύρια δολάρια στα μέσα Νοεμβρίου- φέρνει την "ανήθικη" έβδομη τέχνη σε πρώτη προβολή με τη δύναμη του animation

 

Ταινίες κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους για παιδιά άρχισαν να προβάλλονται αυτό το Σαββατοκύριακο σε προσωρινές αίθουσες της Σαουδικής Αραβίας, μετά την άρση της 35χρονης απαγόρευσης των κινηματογράφων στο συντηρητικό ισλαμικό βασίλειο.

Οι πρώτες μόνιμες αίθουσες θα μπορούν να ανοίξουν από τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, βάσει των οποίων επιτρέπονται από το 2017 οι συναυλίες και τα θεάματα.

Μετά την αναγνώριστη του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν από φέτος τον Ιούνιο, αίρεται και η απαγόρευση που ίσχυε εδώ και 35 και πλέον χρόνια γι' αυτούς τους χώρους ψυχαγωγίας, παρά τη διαφωνία υπερσυντηρητικών κύκλων που θεωρούν το σινεμά χώρο "διαστροφής". Οι αρχές έχουν αρχίσει να εκδίδουν άδειες εκμετάλλευσης.

"Είναι μια καθοριστική στιγμή για την ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας στη χώρα", αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού Αουάντ αλ-Αουάντ.

Χιλιάδες Σαουδάραβες ταξιδεύουν στο Μπραχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες για λόγους διασκέδασης. Η κυβέρνηση θέλει τα χρήματα που δαπανώνται στα ταξίδια αυτά να παραμείνουν στη χώρα.

Οι αρχές υπολογίζουν ότι θα ανοίξουν 300 κινηματογράφοι που θα διαθέτουν 2.000 αίθουσες έως το 2030, και με τον τρόπο αυτό θα οικοδομηθεί μια βιομηχανία που θα συνεισφέρει περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ριάλ (24 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) στην οικονομία, ενώ θα δημιουργήσει 40.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Διεθνείς και περιφερειακές αλυσίδες κινηματογράφων προσβλέπουν στη σαουδαραβική αγορά και στην αγοραστική δύναμη της νεολαίας της, η οποία αποτελεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού της χώρας.

"Θέλω να δω τα πάντα, γιατί ο κινηματογράφος είναι κάτι καινούργιο για εμάς", δήλωσε ο 30χρονος σινεφίλ Ιμπτισάν Αμπού Ταλίμπ. "Ελπίζω ότι όλα θα υπάρχουν - ταινίες δράσης, αισθηματικές, παιδικές, κωμωδίες. Τα πάντα, Θεού θέλοντος".

Μια νέα Σαουδική Αραβία

Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζεται από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει μορφές ψυχαγωγίας -συναυλίες, θεάματα, κινηματογράφους στο βασίλειο παρά την αντίθεση υπερσυντηρητικών κύκλων.

Τον Ιανουάριο, ο μουφτής της Σαουδικής Αραβίας είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν κινηματογραφικές αίθουσες, υποστηρίζοντας πως θα ήταν χώροι "ανηθικότητας" επειδή ευνοούν την ανάμιξη των φύλων.

Παρόλο που οι κινηματογραφικές αίθουσες ήταν απαγορευμένες, ο σαουδαραβικός κινηματογράφος αρχίζει να αναγνωρίζεται διεθνώς.

Η ρομαντική κωμωδία "Ο Μπαράκα συναντά τον Μπαράκα" του Μαχμούντ Σαμπάγ προβλήθηκε στην Μπερνινάλε ενώ η ταινία "Wadjda" του Χαϊφάα Αλ-Μανσούρ ήταν το 2013 η πρώτη σαουδαραβική ταινία που συμμετείχε στα Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Η Σαουδική Αραβία επέτρεψε πρόσφατα στις γυναίκες να οδηγούν, ενώ είναι η πρώτη χώρα που έδωσε υπηκοότητα σε ανθρωποειδές ρομπότ, τη Σοφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ