ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βlue Monday: επικίνδυνη ως hoax η viral κατάθλιψη της Δευτέρας

Βlue Monday: επικίνδυνη ως hoax η viral κατάθλιψη της Δευτέρας

Μετά τα Χριστούγεννα κάνει κρύο, μετά τα Χριστούγεννα όλα μοιάζουν βαρετά, μετά τα Χριστούγεννα έχει σκοτεινιά γιατί τα φωτάκια ξεκρεμάστηκαν, μετά τα Χριστούγεννα όλα είναι δυσάρεστα, βαριά, μετά τις γιορτές νιώθεις μελαγχολία, κατάθλιψη. Δεν είσαι μόνος.

Και viral και hoax η ιδέα της "Blue Monday" γεννήθηκε στο μυαλό του ψυχολόγου Dr Cliff Arnall, που το 2005 έφτασε σε τέτοιο σημείο έμπνευσης ώστε να επινοήσει ακόμη και εξίσωση που θα υποστηρίξει ότι η τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου είναι (μουσική υπόκρουση με κρουστά) "Η Χειρότερη Ημέρα του Χρόνου".

Ο Arnall "πάντρεψε" τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν σε ένα μαθηματικό τύπο που υποστηρίζει ότι η "Blue Monday" ισχύει, είναι αληθινή.

Σήμερα βέβαια ο ίδιος έχει ομολογήσει ότι όλα ξεκίνησαν όταν έψαχνε την ιδανική ημέρα για να κλείσει κάποιος τις καλοκαιρινές του διακοπές και η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου ταίριαζε αρκετά με το προφίλ της ημερομηνίας που αναζητούσε για λογαριασμό τουριστικού πρακτορείου.

Ο Arnall υποστήριξε ότι δεν "υπάρχει μέρα που να νιώθεις πιο μακριά από τους στόχους σου από την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και γι’ αυτό τότε πέφτουμε όλοι σε βαθιά μελαγχολία".

Το ευπώλητο hoax της "πιο καταθλιπτικής Δευτέρας του χρόνου" έγινε είδηση, το πρακτορείο πούλησε περισσότερα πακέρα διακοπών γιατί πρέπει να φύγει κανείς μακριά από μια "Blue Monday" θλίψη, ο όρος έγινε trending topic στο Twitter, ρεπορτάζ σε δελτία, έφερε διάφορους γκουρού σε εκπομπές για συμβουλές του πως να αντιμετωπίσεις τη δυσθυμία της ημέρας και από το 2005 κάθε τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου η τάση είναι μία: "κατάθλιψη".

Blue monday formula 1 1030x402

Όσο ο Arnalla περιμένει να δει τι θα αισθανθεί την Τετάρτη μας υπενθυμίζουμε ότι η επιστήμη έχει απορρίψει την ιδέα ως μύθευμα, το "Blue Monday" είναι ένας "ψευδοεπιστημονικός" και επικίνδυνος για τους ανθρώπους που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας όρος και στην Ελλάδα το λέγαμε πολύ πριν τη Βρετανία "Τσαγκαροδευτέρα".

Η ανθρωπότητα έζησε την πρώτη "Blue Monday" στην ιστορία της στις 24 Ιανουαρίου 2005. Τέλος οι New Order έκαναν τη δική τους μελαγχολική δευτέρα επιτυχία δύο δεκαετίες περίπου πριν.

New Order - Blue Monday '88 from Future TV on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ