ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζέιν Φόντα: αφαίρεσε καρκίνωμα από τα χείλη της η εμβληματική Χανόϊ Τζέιν

Τζέιν Φόντα: αφαίρεσε καρκίνωμα από τα χείλη της η εμβληματική Χανόϊ Τζέιν

Η Τζέιν Φόντα, η γαλαζοαίματη της δυναστείας του Χόλιγουντ, εξομολογήθηκε ότι αφαίρεσε καρκινικό ογκίδιο από το κάτω χείλος της σε δημόσια εμφάνιση της.

Η γυναίκα που όρισε τη μεγάλη οθόνη με ρόλους που πέρασαν στην ανθολογία της έβδομης τέχνης (από την ηδονιστική Μπαρμπαρέλα στη μαχητική περσόνα της που έφερε στην οθόνη πολεμώντας με τα έργα και τα λέογια της ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ) βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει τον 4ο κύκλο της σειράς "Γκρέις και Φράνκι" στο Netfix. Εμφανίστηκε σε event της σειράς ζωντανών συνεντεύξεων BUILD Series NYC, με τσιρότο στο κάτω χείλος της.

"Θέλω να δώσω εξηγήσεις για το τσιρότο. Μόλις πριν λίγο καρό, μου αφαίρεσαν καρκίνωμα απ' το χείλι μου. Πίστευα ότι θα είχε κλείσει (η πληγή) πριν έρθω σε σας, αλλά εντάξει. Ήθελα μόνο να δώσω εξηγήσεις. Δεν συνηθίζω να κυκλοφορώ έτσι" είπε η Φόντα.

Την ίδια μέρα, βρέθηκε στο ραδιοφωνικό show του Χάουαρντ Στερν, και μίλησε πάλι για τη διάγνωση: "Ακούστε, ο κόσμος καταρρέει, τι είναι ένα χείλος; Έκαναν βιοψία. Θα είμαι μια χαρά, ευχαριστώ".

Η Φόντα είχε και στο παρελθόν περιπέτειες με τον καρκίνο. Το 2010, σε τσεκάπ ρουτίνας διαπιστώθηκε ογκίδιο στο στήθος της. Το οποίο και αφαιρέθηκε. Τότε, εκπρόσωπός της είχε πει στο People ότι "είναι 100% απαλλαγμένη από καρκίνο. Είναι απολύτως καλά και, για αυτήν, τα πάντα είναι όπως συνήθως".

Δυναμική, ειλικρινής και καθόλου "Αμερικανίδα Μπριζίτ Μπαρντό" όπως θέλησαν να την ορίσουν στο παρελθόν η Φόντα είναι πρότυπο star με ταλέντο και άποψη για όλα.

Ακτιβίστρια

jane fonda w magazine

Η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και ακτιβίστρια Φόντα ενόχλησε τις ΗΠΑ το 1970 όταν μαζί με τον ηθοποιό Ντόναλντ Σάδερλαντ και τον ακτιβιστή Φρεντ Γκάρντνερ δημιούργησαν ένα είδος πολιτικής επιθεώρησης που αποκαλούσαν FTA Tour (Free the army tour) με την οποία περιόδευσαν κατά μήκος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ συνομιλώντας με στρατιώτες που θα πήγαιναν να πολεμήσουν στο Βιετνάμ.

Η νίκη της το 1972 στα Όσκαρ και στην κατηγορία Α' γυναικείος ρόλος για την ταινία του Άλαν Πακούλα Η Εξαφάνιση (Klute), έλαβε χλιαρή υποδοχή. Στο λόγο της η Φόντα ευχαρίστησε όσους τη χειροκρότησαν και προσέθεσε ότι θα μπορούσε να πει πολλά περισσότερα, αλλά δεν επρόκειτο να το κάνει εκείνη τη βραδιά. Την ίδια χρονιά επισκέφτηκε το Βόρειο Βιετνάμ και μπήκε για άλλη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα. Έκτοτε αποκαλούνταν από τον τύπο "Χάνοϊ Τζέιν", ένα παρατσούκλι που τη συνόδευε για χρόνια και προκάλεσε την οργή με πολλούς να την αποκαλούν μια γυναίκα που πρόδωσε τους στρατιώτες των ΗΠΑ. Η ίδια μετάνιωσε για τον τρόπο που επικοινώνησε την αντιπολεμική της καμπάνια δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς να της επιτεθούν ως αντιαμερικανίδα.

Η Φόντα κατά την παραμονή της στο Βιετνάμ συμμετείχε σε 10 ραδιοφωνικές εκπομπές όπου αποκαλούσε τα ανώτατα στελέχη του αμερικάνικου κράτους και του αμερικανικού στρατού εγκληματίες πολέμου. Επισκέφτηκε επίσης τους Αμερικάνους αιχμαλώτους πολέμου για χάρη των οποίων μετέφερε μηνύματα από τις οικογένειές τους.

Στα τέλη των 70s η Φόντα κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της πρωταγωνιστώντας στο πλευρό του Τζον Βόιτ στο φιλμ Ο Γυρισμός (Coming Home, 1978).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ