ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φρανκ Ζάπα: ο οραματιστής καλλιτέχνης σε παγκόσμια περιοδεία 25 χρόνια μετά το θάνατο του

Φρανκ Ζάπα: ο οραματιστής καλλιτέχνης σε παγκόσμια περιοδεία 25 χρόνια μετά το θάνατο του

Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας ο Φρανκ Ζάπα επιστρέφει στις παγκόσμιες σκηνές της μουσικής βιομηχανίας.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Ζάπα ή μάλλον το ολόγραμμά του θα εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο στα πλαίσια παγκόσμιας περιοδείας δίπλα στους πρώην Mothers of Invention.

Χάρη στην Eyellusion - παραγωγούς της τουρνέ του ολογράμματος του Ronnie James Dio - το βασικό event θα είναι η ροκ όπερα του Ζάπα Joe's Garage -ένα έργο που αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού κιθαριστή που πλανεύτηκε από τη δόξα και τη φήμη, τις γκρούπις και όλα όσα ακολουθούν σε τρεις πράξεις.

Το ολόγραμμα του Φρανκ Ζάπα θα υποδυθεί, στη ροκ όπερα, τον ρόλο του Μεγάλου Εξονυχιστικού Ελεγκτή.

"Ως φουτουριστής και λάτρης του ολογράμματος, ο Φρανκ έσπαγε άφοβα το ένα όριο μετά το άλλο ως καλλιτέχνης και, τιμώντας το ακαταμάχητο πνεύμα του, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε ξανά, 25 χρόνια μετά τον θάνατό του" τόνισε, σε ανακοίνωση, ο ένας από τους γιους του Ζάπα - και συνδιευθυντής του Zappa Family Trust - Αχμέτ Ζάπα.

"Προχωράμε σε ανθρωπομορφισμό της μουσικής του Φρανκ και έτσι, οι εικόνες που ο ίδιος φιλοτέχνησε, οι κλασικοί συμβολισμοί των εξωφύλλων των άλμπουμ του και οι χαρακτήρες των τραγουδιών του θα μπορούν να έλθουν σ' επαφή και να παίξουν πάνω στη σκηνή" πρόσθεσε.

Στο The Bizarre World of Frank Zappa Hologram Tour θα γίνει ευρεία χρήση κινηματογραφημένων στιγμιότυπων από το 1975, όταν ο Ζάπα έκανε πρόβες στο studio του που ο καλλιτέχνης είχε μετατρέψει σε μουσική σκηνή χωρίς ακροατήριο και όπου το ό,τι συνέβαινε παρακολουθούσαν μόνο χειριστές κάμερας. Το υλικό αυτό δίνεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα καθώς είχε παραμείνει στο "θησαυροφυλάκιο" του Φρανκ Ζάπα για 44 ολόκληρα χρόνια.

"Μια περιοδεία αγάπης"

"Ο πατέρας μου κι εγώ συζητούσαμε πολύ για την τεχνολογία 3D και τα ολογράμματα, ήταν κάτι στο οποίο είχε ενεργοποιηθεί έντονα. Αφιέρωσε σε αυτό το θέμα μισό κεφάλαιο του βιβλίου του, The Real Frank Zappa Book. Αυτό (η τουρνέ) είναι ένα γράμμα αγάπης κι ένα ταξίδι για να γιορτάσουμε την καλλιτεχνική ευφυΐα του Φρανκ Ζάπα. Σε προσωπικό επίπεδο, αισθάνομαι ότι ολοκληρώνω κάτι που άρχισε ο πατέρας μου πριν πολλά χρόνια" κατέληξε ο Αχμέτ.

Οι ημερομηνίες της τουρνέ θα ανακοινωθούν προσεχώς. Το 2012 το ολόγραμμα του Tupac Shakur μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κοινού στο φεστιβάλ Coachella του 2012.Η εμφάνιση του

Το ολόγραμμα κατακτάει τον κόσμο

Toν Μάρτιο του 2017 ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ απευθύνθηκε στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί σε αμφιθέατρο του Χονγκ Κονγκ ως ολόγραμμα.

Κατά την ομιλία του υπογράμμισε την αξία της τεχνολογίας αυτής, που η επιρροή αυξάνεται στην πολιτική, την ψυχαγωγία και τις επιχειρήσεις.

Ο βρετανός επιστήμονας εμφανίστηκε μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους που τον χειροκρότησαν και τον φωτογράφησαν, καθώς μιλούσε για την καριέρα του και απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες, τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και τις επιπτώσεις του Brexit για τη Βρετανία.

Η τεχνολογία του ολογράμματος, που επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να εμφανίζεται και να αλληλεπιδρά με τον κόσμο ταυτόχρονα σε διάφορες τοποθεσίες, εξαπλώνεται σιγά-σιγά σε όλο τον πλανήτη.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, χρησιμοποίησε το ολόγραμμα στα παλίσια της πρόσφατης ποεκλογικής του εκστρατείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ