ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το σκάνδαλο #MeToo συγκλονίζει και τη Νότια Κορέα – Νεκρός γνωστός ηθοποιός

Το σκάνδαλο #MeToo συγκλονίζει και τη Νότια Κορέα – Νεκρός γνωστός ηθοποιός
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Νεκρός εντοπίστηκε στο υπόγειο του κτηρίου όπου κατοικούσε ο Νοτιοκορεάτης ηθοποιός Jo Min-ki, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση από τουλάχιστον οκτώ γυναίκες.

Οι κατηγορίες ήρθαν στο φως τον περασμένο μήνα, κυρίως από φοιτήτριες του πανεπιστημίου όπου δίδασκε θέατρο. Το κίνημα #MeToo έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του στη χώρα και ο 52χρονος ηθοποιός θα έδινε κατάθεση στην αστυνομία την επόμενη εβδομάδα.

Ο ηθοποιός ήταν ιδιαίτερα γνωστός στη Νότια Κορέα, καθώς λόγω των ρόλων του στη «μικρή οθόνη». Ο Jo Min-ki, όμως, είχε κάνει και αρκετές εμφανίσεις σε ταινίες. Αρχικά, ο Jo Min-ki αρνήθηκε τις κατηγορίες αλλά στις 27 Φεβρουαρίου εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζήτησε συγγνώμη από τις γυναίκες αυτές.

«Όλα είναι δικό μου λάθος, εγώ φταίω» έγραψε τότε ο ηθοποιός, συμπληρώνοντας: «Ζητάω συγγνώμη από όλα τα θύματα για τον πόνο που τους έχω προκαλέσει και από εδώ και στο εξής δεν θα προσπαθήσω να αποφύγω τις κοινωνικές και νομικές συνέπειες των λαθών μου».

Ποιος ήταν

Ο Jo Min-ki ήταν βετεράνος ηθοποιός, με μακρά πορεία και στο θέατρο. Έκανε το ντεμπούτο του στο σανίδι το 1982 και κέρδισε αρκετά βραβεία για τηλεοπτικές εμφανίσεις κατά τη διάρκεια των ετών 1990 και 2000. Την ίδια ώρα, έλαβε μέρος σε ένα ριάλιτι σόου για διάσημους πατέρες και τις έφηβες κόρες τους.

Το 2010 ανέλαβε διδακτικό πόστο στο πανεπιστήμιο Cheongju αλλά απολύθηκε τον Φεβρουάριο μετά από τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση των φοιτητριών του.

Γιγαντώνεται το σκάνδαλο #MeToo στη Νότια Κορέα

Ο Jo Min-ki είναι ένας μόνο από τους «ισχυρούς» και γνωστούς άνδρες που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι κατηγορίες άρχισαν να δημοσιοποιούνται τον Ιανουάριο, όταν γυναίκα εισαγγελέας μίλησε δημόσια για την παρενόχληση που δέχτηκε από συνάδελφό της.

Έκτοτε, οι καταγγελίες έρχονταν βροχή. Ο πολυβραβευμένος Kim Ki-duk κατηγορείται για βιασμό από νεαρή ηθοποιό, ο ποιητής Ko Un -το όνομα του οποίου έχει συζητηθεί ακόμη για Νόμπελ Λογοτεχνίας- κατηγορήθηκε επίσης για σεξουαλική παρενόχληση από νεαρή συνάδελφό του.

Το σκάνδαλο, όμως, έχει επηρεάσει και τον πολιτικό χώρο, με πολιτικό που φέρεται να είχε προεδρικές φιλοδοξίες να παραιτείται αυτή την εβδομάδα μετά από αντίστοιχες κατηγορίες της γραμματέως του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ