ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μετά την Oxfam: η ΜΚΟ του Μπόνο ερευνάται για σωρεία παρενοχλήσεων -τι απαντάει ο ίδιος

Μετά την Oxfam: η ΜΚΟ του Μπόνο ερευνάται για σωρεία παρενοχλήσεων -τι απαντάει ο ίδιος

Ο Ιρλανδός ρόκερ και για πολλούς αμφιλεγόμενα "φιλάνθρωπος" Μπόνο των U2 δηλώνει συγκλονισμένος για τις καταγγελίες για παρενόχληση στη ΜΚΟ που ίδρυσε με τον Μπόμπι Σράιβερ των Κένεντι, One Campaign.

"Συγκλονισμένος (με τα νέα) και έξαλλος (με αυτό που συνέβη)" δήλωσε ο Μπόνο για όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για το τι πραγματικά συνέβαινε στον φιλανθρωπικό οργανισμό One Campaign που συνίδρυσε το 1004.

Σήμερα ο ίδιος απολογείται για το "τοξικό εργασιακό περιβάλλον" στο γραφείο του οργανισμού στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, καθώς προέκυψε ότι οι εκεί εργαζόμενοι υφίστανται παρενοχλήσεις και ταπεινώσεις, εδώ και χρόνια.

"Λυπούμαστε βαθιά. Μισώ την παρενόχληση, δεν την ανέχομαι" είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηλεκτρονική κυριακάτικη έκδοση της The Daily Mail ο τραγουδιστής των U2, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας με τις κατηγορίες κατά του φιλανθρωπικού οργανισμού.

Στα παράπονα των εργαζομένων περιλαμβάνεται και αυτό μιας παντρεμένης εργαζόμενης, η οποία δέχθηκε πιέσεις να κοιμηθεί με έναν ηλικιωμένο Τανζανό πολιτικό και όταν αρνήθηκε υποβιβάστηκε σε ρεσεψιονίστ με μείωση μισθού.

Η φήμη του οργανισμού - το οποίου στόχος είναι η μείωση της φτώχειας και τον αποτρέψιμων ασθενειών, ειδικά στην Αφρική - άρχισε να κηλιδώνεται από τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν οι εργαζόμενοι μίλησαν για πρώτη φορά δημόσια.

Σε επιστολή της, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, η διευθύνων σύμβουλος του One Campaign, Gayle Smith - πήρε τη θέση αυτή πριν έναν χρόνο - παραδέχθηκε ότι μεταξύ 2011 και 2015 υπήρξε "θεσμική αποτυχία" στον οργανισμό.

Ο Μπόνο εξέφρασε την ελπίδα να συναντηθεί με τα θύματα.

"Η ομάδα μου κι εγώ είχαμε ακούσει προβληματισμούς για χαμηλό ηθικό και κακή διαχείριση σε αυτό το γραφείο, τίποτα όμως σαν αυτά που εμφανίστηκαν προσφάτως. Με είχαν διαβεβαιώσει ότι αυτά τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί. Προφανώς, δεν είχαν. Τα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια απέτυχαν να προστατεύσουν αυτούς τους εργαζόμενους κι αισθάνομαι ότι χρειάζεται να αναλάβω μέρος της ευθύνης" είπε ο Μπόνο.

Το σκάνδαλο ακολουθεί τις αποκαλύψεις για την Oxfam.

Τι συμβαίνει με τις ΜΚΟ;

Η συνομοσπονδία ανθρωπιστικών οργανώσεων με έδρα την Οξφόρδη, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια θύελλα επικρίσεων μετά τις αποκαλύψεις που θέλουν στελέχη της να είχαν προσλάβει νεαρές ιερόδουλες στην Αϊτή το 2011, κατά τη διάρκεια της αποστολής αρωγής μετά τον καταστροφικό σεισμό που είχε σαρώσει τη χώρα της Καραϊβικής το 2010.

Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε "αληθινά σοκαριστική" από τη Ντάουνινγκ Στριτ. "Θέλουμε η Oxfam να παραδώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στην κατοχή της για τα συμβάντα αυτά στην Επιτροπή για τις Φιλανθρωπικές Οργανώσεις (Charity Commission), τον δημόσιο φορέα που είναι αρμόδιος για την εποπτεία των ΜΚΟ", ανέφερε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

Η Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είχε λάβει μια αναφορά της Oxfam για την υπόθεση, τον Αύγουστο του 2011. Η αναφορά έκανε λόγο για "ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές, πράξεις εκφοβισμού, παρενόχλησης και εκφοβισμού προσωπικού" αλλά δεν περιείχε στοιχεία για "κακομεταχείριση σε βάρος των ανθρώπων που βοηθούσε η ΜΚΟ, ούτε για πιθανά σεξουαλικά εγκλήματα στα οποία εμπλέκονταν ανήλικες".

Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας The Times, που έριξε φως στην υπόθεση, πολλές νεαρές πόρνες είχαν προσκληθεί σε σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων που πλήρωνε η Oxfam στην Αϊτή. Μια πηγή που επικαλέστηκε η εφημερίδα ανέφερε πως έχει δει βίντεο από ένα όργιο κατά το οποίο ιερόδουλες φόραγαν μπλουζάκια της ΜΚΟ.

Εξάλλου, κατά την εφημερίδα, η Oxfam δεν ενημέρωσε άλλες οργανώσεις για τη συμπεριφορά των υπαλλήλων της που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, κάτι που τους επέτρεψε να συμμετάσχουν με άλλες οργανώσεις αργότερα σε αποστολές σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές — και πιθανόν να εκμεταλλευθούν ευάλωτους πληγέντες.

Έτσι, ο βέλγος Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον, 68 ετών, ο οποίος αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του, όπως επιβεβαίωσε η Oxfam , από τη θέση του διευθυντή της αποστολής της στην Αϊτή, αφού παραδέχθηκε ότι είχε προσλάβει πόρνες, υπήρξε κατόπιν επικεφαλής της αποστολής της ΜΚΟ Δράση κατά της Πείνας (Action contre la faim, ACF) στο Μπανγκλαντές, από το 2012 ως το 2014.

H εφημερίδα The Sunday Times αποκάλυψε ότι πάνω από 120 στελέχη των κυριότερων βρετανικών ανθρωπιστικών οργανώσεων κατηγορήθηκαν για υποθέσεις σεξουαλικής φύσης την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα καταγράφηκαν 87 τέτοια συμβάντα το 2017, από τα οποία για τα 53 ενημερώθηκε η αστυνομία, ενώ 20 στελέχη της οργάνωσης ή εθελοντές που εργάζονταν για αυτήν απολύθηκαν ή απομακρύνθηκαν από τη ΜΚΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ