ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Με κάνετε υπερήφανο: ο Τζορτζ Κλούνεϊ χαιρετάει τους αγωνιστές νέας γενιάς των HΠΑ

Με κάνετε υπερήφανο: ο Τζορτζ Κλούνεϊ χαιρετάει τους αγωνιστές νέας γενιάς των HΠΑ

Εξοργισμένοι από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις ενόπλων στα σχολεία, εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές στις ΗΠΑ πήραν μέρος σε μια ιστορική διαμαρτυρία συμμετέχοντας σε μια μαζική κινητοποίηση κατά της οπλοκατοχής και της κουλτούρας των όπλων.

Στην Ουάσιγκτον, η λαοθάλασσα μισού εκατομμυρίου νέων κατέκλυσε τις λεωφόρους μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Καπιτωλίου φωνάζοντας "Ποτέ ξανά".

Περισσότερες από 800 διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Πορείας για τις Ζωές μας" στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες. Με τη νεολαία, πάντα, στην αιχμή του δόρατος Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Σικάγο, Σεν Πολ της Μινεσότας, Βαλτιμόρη, Βοστόνη, Λος Άντζελες, Μαϊάμι έζησαν τον παλμό των αγωνιστών νέας κοπής που θέλουν να πάρουν τη ζωή τοτυς στα χέρια τους όταν οι ενήλικοι δεν το κάνουν για αυτούς.

"Με κάνετε, ξανά, υπερήφανο για τη χώρα μου. Σας ευχαριστώ". Με αυτή τη φράση έκλεισε το γράμμα του ο Τζορτζ Κλούνεϊ προς τους μαθητές του λυκείου στο Πάρκλαντ, οι οποίοι αντιδρώντας στους φόνους συμμαθητών τους από ριπές που εξαπέλυσε οργισμένος νεαρός μέσα στις εγκαταστάσεις του σχολείου, τέθηκαν επικεφαλής κίνησης για τερματισμό της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Το γράμμα δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Παρασκευής της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, μία ημέρα πριν τη διαδήλωση "March for Our Lives" στην Ουάσινγκτον.

"Συγχαρητήρια για την απίστευτη δουλειά που εσείς και όλοι οι συμμαθητές σας κάνετε για να καταστήσετε τη χώρα ένα πιο ασφαλές μέρος" έγραψε ο Τζορτζ Κλούνεϊ. "Η Αμάλ κι εγώ είμαστε 100% στο πλάι σας και θα διαδηλώσουμε στην Ουάσινγκτον, στις 24 (και όντως ήταν εκεί), αλλά πιστεύουμε πάρα πολύ ότι αυτή είναι η δική σας διαδήλωση. Η δική σας στιγμή" συνέχιζε το γράμμα.

Το ζεύγος Αμάλ-Τζορτζ δήλωσαν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των μαθητών, δωρίζοντας 500.000 δολάρια για τη διοργάνωση της πορείας του περασμένου Σαββάτου στην οποία και έδωσαν το παρών.

"Το ότι κανένας ενήλικας δεν θα ανέβει στην εξέδρα, στην Ουάσινγκτον, για να μιλήσει είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι με τη βία που προκύπτει από την οπλοκατοχή, τότε θα το κάνετε εσείς" πρόσθεσε ο σταρ του Χόλιγουντ και πατέρας δύο παιδιών.

Εκτός από τους Κλούνεϊ και το ζεύγος Ομπάμα έστειλε γράμμα στους επιζώντες του τραγικού συμβάντος. "Θέλουμε να ξέρετε πόση έμπνευση ήταν για μας το σθένος, η αποφασιστικότητα και η αλληλεγγύη που όλοι σας δείξατε μετά από αυτή την απερίγραπτη τραγωδία" έγραψαν η Μισέλ και ο Μπαράκ.

Μεταξύ των διαφόρων επωνύμων που διαδήλωσαν το Σάββατο ήταν η Μάιλι Σάιρους, η Τζένιφερ Χάντσον και η Αριάνα Γκράντε.

Για τον Λένον και την ειρήνη

Φορώντας ένα μπλουζάκι με τυπωμένο το σύνθημα "Μπορούμε να τερματίσουμε τη βία των όπλων" ο Πολ Μακ Κάρνεϊ των θρυλικών Beatles, διαδήλωσε στους δρόμους της Νέας Υόρκης, καθώς ο σκοπός της διαμαρτυρίας ήταν για εκείνον πολύ σημαντικός, δεδομένου ότι ένα όπλο στέρησε τη ζωή ενός εκ των καλύτερων φίλων του, του Τζον Λένον.

"Ήρθα απλώς για να υποστηρίξω τον κόσμο. Δεν ξέρω αν μπορούμε πραγματικά να σταματήσουμε τη βία των όπλων, όμως είμαι εδώ, κάνοντας ό,τι μπορώ για αυτόν τον σκοπό" είπε ο ΜακΚάρτνεϊ υπενθυμίζοντας πως "ένας από τους καλύτερούς μου φίλους έχασε τη ζωή του από όπλο, κάπου εδώ γύρω. Είναι τόσο σημαντικό για μένα".

Ο Τζον Λένον, δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη πριν από 37 χρόνια, όταν ενώ περπατούσε στο Μανχάταν μαζί με τη σύζυγό του Γιόκο Όνο, δέχθηκε πέντε πυροβολισμούς.

Έχω ένα όνειρο

Η εγγονή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ηλικίας μόλις 9 ετών, απηύθυνε το δικό της μήνυμα κατά των όπλων, καταχειροκροτούμενη από το πλήθος για τον αυθορμητισμό της.

Εμπνεόμενη από την περίφημη ομιλία του παππού της, η Γιολάντα Ρενέ Κινγκ, είπε στη συγκέντρωση: "Έχω ένα όνειρο στο οποίο δεν πάει άλλο. Και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όπλα σ' αυτόν τον κόσμο. Περάστε το μήνυμα, ακούτε; Σε όλη τη χώρα. Θα είμαστε μια μεγάλη γενιά" είπε.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να τιμήσουν σε δύο εβδομάδες τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του πάστορα που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή κατά του φυλετικού διαχωρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ