ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βίκυ Καραγιάννη: μετά την απώλεια του Κρις Κορνέλ παλεύει τους εθισμούς που κοστίζουν ζωές

Βίκυ Καραγιάννη: μετά την απώλεια του Κρις Κορνέλ παλεύει τους εθισμούς που κοστίζουν ζωές

Μετά την απώλεια του συζύγου της, του Κρις Κορνέλ των Soundgarden και Audioslave η σύζυγος του σταρ της ροκ σκηνής που έφυγε από τη ζωή αναπάντεχα δύο χρόνια πριν, η ελληνικής καταγωγής Βίκυ Καραγιάννη αφοσιώθηκε στη μάχη κατά των καταχρήσεων.

Η Καραγιάννη εντείνει την υποστήριξή της σε κοινωνικούς σκοπούς μέσω του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει, το Chris & Vicky Cornell Foundation, αλλά και ως δραστήριο μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του Addiction Policy Forum (Φόρουμ Πολιτικής για τον Εθισμό), καθώς επίσης και του συμβουλίου της Εταιρείας για την Πρόληψη της Κακομεταχείρισης Παιδιών (NYSPCC) με έδρα τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Page Six.

"Ενώ δεν μπορώ να φέρω πίσω τον σύζυγό μου, μπορώ να βοηθήσω εκατομμύρια άλλες οικογένειες που δίνουν μάχη με τον εθισμό" τόνισε μιλώντας στο Φόρουμ Πολιτικής για τον Εθισμό.

Σε συνέντευξή της τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ρόμπιν Ρόμπερτς στο ABC, η σύζυγος του τραγουδιστή των Soundgarden μίλησε για τη μάχη του συζύγου της με τον εθισμό σε ουσίες.

Η Βίκυ Καραγιάννη, η οποία παντρεύτηκε τον Κορνέλ το 2004, επανέλαβε την πεποίθησή της ότι τα ναρκωτικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο θάνατο του τραγουδιστή: "Είχε επτά διαφορετικές ουσίες στον οργανισμό του τη στιγμή του θανάτου του".

Ο Κορνέλ ήταν αντιμέτωπος με το πρόβλημα της κατάχρησης ουσιών σε πολλές περιόδους της ενήλικης ζωής του και παραδέχτηκε το 2009 ότι ήταν πέρασε ένα διάστημα σε κέντρο αποτοξίνωσης στο OxyContin.

Τότε είχε δηλώσει ότι ήταν καθαρός από το 2002, αλλά η Βίκυ ανέφερε ότι η συμπεριφορά του άλλαξε αφού του είχε συνταγογραφηθεί παυσίπονη βενζοδιαζεπίνη, περίπου ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, για να τον βοηθήσει να κοιμάται, καθώς υπέφερε από έναν τραυματισμό στον ώμο.

"Εκ των υστέρων έμαθα ότι δεν πρέπει να δίνεται σε κάποιον που είναι σε απεξάρτηση και ότι αν πρέπει χορηγηθεί, πρέπει να υπάρχει στενή παρακολούθηση και δεν πρέπει να χορηγείται για διάστημα μεγαλύτερο από δύο ή τρεις εβδομάδες" είπε η Ελληνίδα σύζυγος του Κρις Κορνέλ.

"Έτσι υποτροπίασε και σε μία επταήμερη περίοδο πήρε 20 και κάτι χάπια, και σε περίοδο εννέα ημερών, 33 χάπια. Είχε προβλήματα ομιλίας, αργούσε να μιλήσει, ξεχνούσε, υπήρχαν στιγμές, στις οποίες νόμιζα ότι υπάρχει κάποια σύγχυση. Ο εγκέφαλος κάποιου που έχει μια διαταραχή χρήσης ουσιών είναι διαφορετικός από εκείνον κάποιου που δεν έχει πρόβλημα. Ξανακύλησε" πρόσθεσε.

Ο Κορνέλ έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν φίλο email λέγοντας ότι είχε υποτροπιάσει και ότι ήθελε να μιλήσει, αλλά στις 18 Μαΐου 2017, ο τραγουδιστής βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου μετά από συναυλία στο Ντιτρόιτ. Η Βίκυ Καραγιάννη λέει ότι η συμπεριφορά του Κορνέλ κατά τη διάρκεια της συναυλίας δείχνει την επίδραση των ναρκωτικών.

"Ήταν ασυντόνιστος, ξεχνούσε τους στίχους, περπατούσε εκτός σκηνής. Ο Κρις Κορνέλ δεν έκανε τέτοια πράγματα" είπε. "Οι άνθρωποι θεωρούν ότι ο εθισμός είναι μια επιλογή. Δεν είναι. Είναι σε όλα τα σπίτια, δεν έχει σύνορα και νομίζω ότι αν το στίγμα γύρω από αυτό ήταν πιο περιορισμένο, περισσότεροι άνθρωποι θα μιλούσαν ανοιχτά" υπογράμμισε.

"Μου λείπει η συντροφικότητα"

O Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης, Κρις Κορνέλ αυτοκτόνησε στις 17 Μαΐου του 2017 στο Nτιτρόιτ. Το συμπέρασμα του ιατροδικαστή ήταν ότι ο τραγουδιστής κρεμάστηκε μέσα στο δωμάτιό του ξενοδοχείου, στο οποίο διέμενε, μετά το τέλος της συναυλίας του.

"Η αιτία του θανάτου κρίθηκε ότι είναι η αυτοκτονία δι' απαγχονισμού" ανέφερε η υπηρεσία, μετά την αρχική νεκροψία-νεκροτομή.

Ο Κορνέλ, τραγουδιστής του συγκροτήματος Soundgarden και αργότερα του συγκροτήματος Audioslave, έγραψε στο Facebook μια μέρα πριν τον θάνατο του ότι αυτό που του "λείπει, ειδικά τα τελευταία μοναχικά χρόνια" ήταν "η συντροφικότητα. Αυτό που χάνουμε όταν δεν είμαστε μαζί σε ένα συγκρότημα".

Ο Κορνέλ είχε μιλήσει ανοικτά σε συνεντεύξεις του για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην εφηβεία του και αργότερα με το αλκοόλ.

Ο ίδιος διαβεβαίωνε το 2007 ότι ήταν νηφάλιος από το 2002, όταν είχε μπει σε κλινική αποτοξίνωσης. Είχε επίσης παραδεχθεί πως περνούσε φάσεις κατάθλιψης και αγοραφοβίας.

Τραγουδιστής, κιθαρίστας, συνθέτης και στιχουργός, ο Κορνέλ έκανε σόλο καριέρα και συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς για τρεις δεκαετίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ