ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νάνα Μούσχουρη: στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τον ακτιβιστή Χάρι Μπελαφόντε

Νάνα Μούσχουρη: στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τον ακτιβιστή Χάρι Μπελαφόντε

Δυό βράδια αφιερωμένα στην άγνωστη πλευρά της ζωής του σπουδαίου μουσικού Χάρι Μπελαφόντε θέλουν να υπενθυμίσουν σε όλους το σημαντικό έργο ενός καλλιτέχνη που πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ του ρατσισμού και της καταπίεσης.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο προβάλει στις 17 και 19 Απριλίου το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του Χάρι Μπελαφόντε "Sing your Song". Σε αυτές θα παρευρεθεί η φίλη του καλλιτέχνη και ντίβα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας Νάνα Μούσχουρη.

"Ήταν το 1963 που με άκουσε στη Γιουροβίζιον και με κάλεσε να τραγουδήσω στην τουρνέ του μετά τη Μίριαμ Μακέμπα" θυμάται η Νάνα Μούσχουρη.

"Έτσι, έγινε ο δάσκαλός μου σε μουσικές επιλογές και με εισήγαγε σε ένα ρεπερτόριο μοναδικό που ο ίδιος είχε ανακαλύψει. Καλλιτέχνης με ανθρωπιά, ελευθερία, ενθουσιασμό και γενναιοδωρία" πρόσθεσε.

Η ταινία με τίτλο "Sing your Song" του 2011 σε σκηνοθεσία Σούζαν Ρόστοκ, αναδεικνύει παράλληλα με την καλλιτεχνική πορεία του Χάρι Μπελαφόντε, μία άλλη πλευρά της προσωπικότητάς του. Αυτήν του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στην Αμερική όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στενός φίλος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και των Τζον και Μπόμπι Κένεντι, ακόμη και σήμερα, στα 90 του χρόνια, αγωνίζεται κατά της βίας και των ανισοτήτων στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους: "ο καθένας μας έχει τη δύναμη να τραγουδήσει τον δικό του σκοπό".

"Είμαι ενθουσιασμένη και νιώθω μεγάλη τιμή που η ταινία θα προβληθεί στην Ελλάδα. Αισθάνομαι πολύ κοντά στους Έλληνες και εύχομαι η ιστορία της οικογένειας μου να αποτελέσει πηγή έμπνευσης που θα οδηγήσει σε μία συλλογική ενεργοποίηση και επούλωση" είπε από την πλευρά της η κόρη του Χάρι Μπελαφόντε και παραγωγός της ταινίας, Τζίνα Μπελαφόντε.

Οι προβολές πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του World Human Forum, το Centre Culturel Hellénique (Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο-Παρίσι) και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου και της ΕΡΤ. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα στην Αλεξάνδρα Μητσοτάκη (πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι) και στη Νάνα Μούσχουρη.

Και οι δύο προβολές (ώρα έναρξης 20:00) είναι με ελεύθερη είσοδο. Δελτία προτεραιότητας θα διατίθενται στην είσοδο του Auditorium Théo Angélopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου, μία ώρα πριν από την προβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ