ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κάννες: Άρωμα γυναίκας στην επιτροπή με Κρίστεν Στιούαρτ, Λεά Σεϊντού & Κέιτ Μπλάνσετ

Κάννες: Άρωμα γυναίκας στην επιτροπή με Κρίστεν Στιούαρτ, Λεά Σεϊντού & Κέιτ Μπλάνσετ

Δύο ακόμη ντίβες θα φέρουν τη γοητεία αλλά και τη γνώση του για την τέχνη του κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών που σιγά σιγά αποκαλύπτει τα χαρτιά του πριν τη μεγάλη πρεμιέρα. Οι Κρίστεν Στιούαρτ και η Λεά Σεϊντού ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Κέιτ Μπλάνσετ ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα πρεοδρεύσει η star από την Αυστραλία.

Επιπλέον στην επιτροπή θα μετάσχουν και οι σκηνοθέτες Ντενί Βιλνέβ από τον Καναδά και Ρομπέρ Γκεντιγκιάν από τη Γαλλία.

Η κριτική επιτροπή του 71ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών θα απαρτίζεται φέτος κυρίως από γυναίκες, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Στην επιτροπή συμμετέχουν πέντε γυναίκες και τέσσερις άνδρες. Άλλα μέλη της είναι ο κινέζος ηθοποιός Τσανγκ Τσεν, η αμερικανίδα σεναριογράφος Αβα ΝτιΒερνέ, η τραγουδίστρια Χαντζά Νιν από το Μπουρούντι και ο ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ.

Βετεράνοι όπως ο Γαλλοελβετός Ζαν-Λικ Γκοντάρ και ο Αμερικανός Σπάικ Λι αλλά και κινηματογραφιστές που τελούν υπό περιορισμό στη χώρα τους, όπως ο Ιρανός Τζαφάρ Παναχί και ο Ρώσος Κιρίλ Σερεμπρένικοφ θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα που θα απονεμηθεί στις 19 Μαΐου.

Το 2017 η επιτροπή, της οποίας προήδρευσε ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, έδωσε τον Χρυσό Φοίνικα στην ταινία "The Square" ("Το Τετράγωνο") του Σουηδού Ρούμπεν 'Εστλουντ.

Οι ταινίες που επιλέχτηκαν στο διαγωνιστικό σκέλος του φεστιβάλ ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν δύο δημιουργοί που συμμετέχουν στην Εβδομάδας Κριτικής, του παράλληλου τμήματος του Φεστιβάλ των Καννών.

Πρόκειται για δύο ελληνικές μικρού μήκους ταινίες, το "Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς" της Ζακλίν Λέντζου και το "Third Kind" του Γιώργου Ζώη.

Το "Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς" της Ζακλίν Λέντζου με πρωταγωνιστές τους Σοφία Κόκκαλη και Νίκο Ζεγκίνογλου συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα των ταινιών μικρού μήκους.

Η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση παγκοσμίως θα αρχίσει στις 8 Μαΐου.

CANNES JURY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ