ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αλεξάντρ Ντεσπλά: ο Έλληνας των Όσκαρ στην Αθήνα για ακόμη ένα βραβείο

Αλεξάντρ Ντεσπλά: ο Έλληνας των Όσκαρ στην Αθήνα για ακόμη ένα βραβείο

Ο Ελληνικής καταγωγής Αλεξάντρ Ντεσπλά (το γένος Αλέξανδρος Λαδόπουλος, με καταγωγή από τον Βόλο) θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πιο σπουδαίος συνθέτης κινηματογράφου της γενιάς του. Με αφορμή το πρόσφατο Όσκαρ η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παραδίδει το τιμητικό βραβείο Ίρις στον ομογενή συνθέτη για την προσφορά του στην 7η Τέχνη.

Στο πλαίσιο της αθηναϊκής του επίσκεψης του ο Αλεξάντρ Ντεσπλά θα βρεθεί στο Ωδείο Αθηνών την Τρίτη 24/4 ώρα 12.00 για μια συζήτηση-masterclass με το συνθέτη και καθηγητή του Ωδείου Αθηνών Χαράλαμπο Γωγιό, για τον ρόλο της μουσικής στον κινηματογράφο.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην ανακαινισμένη αίθουσα συναυλιών Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.

Ο Aλεξάντρ Ντεσπλά έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

Κέρδισε το πρώτο του Oscar το 2014, για την ταινία The Grand Budapest Hotel και το δεύτερο για την ταινία The Shape of Water το 2018. Επίσης, έχει κερδίσει άλλα 88 βραβεία (Golden Globes, César, BAFTA κ.ά.), έχοντας συνολικά περισσότερες από 200 υποψηφιότητες.

Στον κινηματογράφο, έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι: Jacques Audiard, Roman Polanski, Stephen Frears, Wes Anderson, Ang Lee, David Fincher, Tom Hooper, Terrence Malick, Ben Affleck, Kathryn Bigelow, George Clooney κ.ά.

Μεταξύ των ταινιών που έχει υπογράψει μουσικά είναι οι: The Tree of Life, The King's Speech, Zero Dark Thirty, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, The Ides of March, The Curious Case of Benjamin Button, Rise of the Guardians, Syriana, Argo, the Ghost Writer κ.λπ.

Πρόκειται για έναν από τους πιο καταξιωμένους, σύγχρονους συνθέτες σε διεθνές επίπεδο και είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους Έλληνες μουσικούς, συνθέτες, κινηματογραφιστές και σπουδαστές να τον γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν μαζί του για τη σημασία και το ρόλο της μουσικής στον κινηματογράφο.

Ο Ντεσπλά έφερε αρωμα Ελλάδας στα Όσκαρ όταν στον ευχαριστήριο λόγο του για Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής για το σάουντρακ της ταινίας Η Μορφή του Νερού του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ευχαρίστησε τη μητέρα του.

“Ευχαριστώ, είναι καταπληκτικό! Η μητέρα μου γίνεται 90 σήμερα και νομίζω θα είναι πολύ χαρούμενη. Είναι Ελληνίδα, παρεμπιπτόντως” είπε ο Ντεσπλά για την ένατη υποψηφιότητα του και ακόμη ένα βραβείο στα πολλά που φιγουράρουν στη συλλογή του. Ήταν ένα γενέθλιο δώρο που δικαιώνει το ταλέντο του δημιουργού που συχνά μνημονεύει το φως της Ελλάδας και του πολιτισμού μας που τον εμπνέει.

“Ναι, η μάνα μου είναι Ελληνίδα. Τhe family comes from Σμύρνη, then Βόλος, then Παλαιό Φάληρο.. Η οικογένεια του παππού μου έφυγε με τη Μικρασιατική Καταστροφή και ήρθε στην Ελλάδα. Σήμερα όλη η οικογένεια της μητέρας μου είναι συγκεντρωμένη στο Παλαιό Φάληρο. Κρατώ την επαφή με τα ξαδέλφια και τους θείους μου που αγαπώ πάρα πολύ...” έχει πει ο συνθέτης που μιλά ελληνικά και απολαμβάνει το ελληνικό καλοκαίρι όσο περισσότερο μπορεί.

Μαθητής του Ξενάκη και λάτρης του Βαμβακάρη

O συνθέτης γεννήθηκε στο Παρίσι στις 23 Αυγούστου του 1961, από Γάλλο πατέρα που ως ιπτάμενος φροντιστής της αεροπορικής εταιρίας TWA γέμιζε το σπίτι με μουσικές του κόσμου και Ελληνίδα μητέρα, με ρίζες από την Σμύρνη.

Ο Ντεσπλά έχει πει ότι αγαπημένη του ανάμνηση είναι αυτή που είχε ζήσει στα 15 του, όταν πήγε να αγοράσει εισιτήριο για το λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας και η προφορά του στα ελληνικά ήταν τόσο τραγική χάλια που του το χάρισαν.

Ο Αλεξάντρ Μισέλ Ζεράρ Ντεσπλά (Alexandre Michel Gérard Desplat) πέρα από τα Όσκαρ που τον εκτιμούν έχει βρεθεί 8 φορές υποψήφιος για César (κερδίζοντας 3), 7 φορές υποψήφιος για BAFTA (κερδίζοντας 1) και 6 φορές υποψήφιος για Grammy (κερδίζοντας τελικά δύο).

Αυτή δεν είναι η μόνη φορά που ο Ντεσπλά αναφέρει την Ελλάδα σε βράβευση του έργου του φέτος. Μετά την πρόσφατη νίκη του και στις Χρυσές Σφαίρες ο Ελληνογάλλος Αλεξάντερ Ντεσπλά είπε:

“Όταν είσαι 15 ή 16 χρονών, ψάχνεις να βρεις τις ρίζες σου, να ανακαλύψεις τον εαυτό σου.. Φυσικά υπάρχει και επιρροή από τον Γάλλο πατέρα μου, αρκετή, όμως υπήρχε κάτι στο ελληνικό περιβάλλον γύρω μου, το οποίο, δεν ξέρω, μου 'μιλούσε πολύ'. Μου αρέσει ο ήλιος, η θάλασσα, η καλοσύνη του ελληνικού λαού, μου αρέσει η μυρωδιά όταν φθάνω στην Ελλάδα, το φαγητό. Kαι μου αρέσει να βουτάω βαθιά στα νερά και να παρατηρώ τα χταπόδια...”

Ο Ντεσπλά ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία πέντε ετών και συνέχισε τις μουσικές σπουδές του κάνοντας μαθήματα τρομπέτας και φλάουτου. Σήμερα αυτός ο ψηλόλιγνος τροπαιούχος με περισσότερα από 74 βραβεία και διακρίσεις στην καριέρα του είναι ένας Έλληνας του κόσμου.

2018 03 05T042051Z 118869263 HP1EE350C2R5K RTRMADP 3 AWARDS OSCARS

Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ