ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Aπό το Coachella στην Αθήνα: ο Satori σε ένα λυρικό ταξίδι για εκλεκτούς

Aπό το Coachella στην Αθήνα: ο Satori σε ένα λυρικό ταξίδι για εκλεκτούς

Ο Τζόρτζε Πετρόβιτς, πιο γνωστός ως Satori, είναι ένα σταθερό φαβορί του κοινού της live ηλεκτρονικής σκηνής παγκοσμίως και απόψε η Αθήνα μπορεί να γίνει μάρτυρας της ευφυέστατης λυρικής περιπέτειας του.

Από την Αργεντινή, στην Ισπανία, τη Χιλή και πλέον την Ελλάδα ο Πετρόβιτς έχει ντύσει μουσικά πολλές στιγμές στα φεστιβάλ του κόσμου.

Coachella, Τhuishaven, Lightning in a Bottle, Day Zero και πρόσφατα το DGTL festival στο Aμστερνταμ, όπου ο Satori έμεινε αξέχαστος κλείνοντας το Frequency Stage και ολόκληρο το φεστιβάλ είναι μερικά μόνο από τα events που του έδωσαν βήμα για να μας κάνει συνοδοιπόρους σε ένα μουσικό ταξίδι όπου γεφυρώνονται οι πολιτισμοί μέσα από τους ήχους τους.

"Όταν πρόκειται για ένα live set, αρχίζω συνήθως με σκέψεις όπως: 'Ας πάμε ένα ταξίδι που θα αρχίσει στο Μάλι και από εκεί θα ταξιδέψουμε στο Βόρειο Μαρόκο και στη συνέχεια θα περάσουμε από την ευθεία του Γιβραλτάρ και θα πάμε στην Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου θα χορέψουμε φλαμένκο. Έτσι, με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό μου καταφέρνω να χρησιμοποιώ ακούσματα που προέρχονται από αυτές τις χώρες και συνδιασμένα μεταξύ τους μας βοηθάνε να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο" έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξη του στο Time Out Mexico City.

Ακόμη και το καλλιτεχνικό του alter ego, τοόνομα "Satori" κουβαλάει νοήματα. Αν ψάξετε την ετυμολογία του, θα δείτε ότι σημαίνει ξαφνικό φως.

"Λατρεύω το νόημα και την έννοια της εμπειρίας 'satori'. Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα πουπολλοί άνθρωποι αναζητούν όταν εκτιμούν ένα κομμάτι της τέχνης για παράδειγμα. Ή όταν πρόκειται να βιώσουν πραγματικά κάτι όπως συμβαίνει, στο παρόν. Πιστεύω ότι είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, όλοι αναζητούμε σε μια ταινία, έναν πίνακα ή ένα κομμάτι μουσικής εκείνη την στιγμή που μπορούμε να παραδοθούμε και να χάσουμε τον εαυτό μας. Ως άνθρωποι, αισθανόμαστε μερικές φορές την ανάγκη να χάσουμε αυτή την αίσθηση του εαυτού μας, της ταυτότητάς μας, της προσωπικότητάς μας ή όπως θέλετε να το ονομάσετε και απλώς να ζήσουμε τη στιγμή πλήρως, χωρίς να είναι μια στιγμή 'εγώ βιώνω που κάτι'" έχει πει ο σαμάνος των ήχων που απαντάει και στο όνομα Satori.

Ο Satori με έδρα του την Ολλανδία και πεδίο μουσικής δράσης όλο τον κόσμο έμφανίζεται απόψε στη μουσική σκηνή του Faust με πρωτοβουλία της ομάδας Come and Save Me.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ