ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Kάννες: η Ζακλίν Λέντζου έφερε στην Ελλάδα τη νίκη

Kάννες: η Ζακλίν Λέντζου έφερε στην Ελλάδα τη νίκη

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών η Ελλάδα βγαίνει νικήτρια. Η ταινία "Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς" της Ζακλίν Λέντζου κατέκτησε το σημαντικό βραβείο Prix Découverte Leica Cine du court métrage Leica Cine Discovery Prize για ταινίες μικρού μήκους στην 57η Εβδομάδα Κριτικής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών.

Το βραβείο απονέμεται από την κριτική επιτροπή της Εβδομάδας και από τη θεσμοθέτησή του, το 2003, έχει ανακαλύψει πολλούς πρωτοποριακούς κινηματογραφιστές, όπως τους Juliana Rojas, Marcos Dutra, H5, Guillaume Gouix, Gitanjali Rao, Damien Manivel, Jonas Carpignano, Fulvio Risuelo και πρόσφατα τη Laura Ferrés.

Με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Κόκκαλη, η ταινία, ακολουθεί "την ηρωίδα και το όνειρό της το οποίο δεν λέει σε κανέναν. Ενώ περπατά σε μια έρημο διαπιστώνει πως αρρωσταίνει. Υποκρίνεται πως δεν ενδιαφέρεται και αναρωτιέται αν έχει χάσει την καρδιά της".

Η Εβδομάδα Κριτικής είναι το παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, το οποίο κάθε χρόνο συστήνει τα ταλέντα του μέλλοντος.

Η ταινία της Λέντζου σε παραγωγή της Φένιας Κοσοβίτσα ήταν μία από τις δέκα συμμετοχές ανάμεσα σε 1.500 προτεινόμενες ταινίες μικρού μήκους ταινίες απ' όλο τον κόσμο που υποβλήθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

"Μ' ενδιαφέρει το σινεμά που θυμίζει όνειρο"

"Θέλω να κάνω ταινίες, όπου τα όνειρα θα είναι όπως τα όνειρα που βλέπουμε, επειδή στο σινεμά δίνονται συνήθως με φαντασμαγορικό τρόπο" έχει πει σε συνέντευξη της η Λέντζου που ενδιαφέρεται για το "σινεμά που θυμίζει όνειρο".

"Το πιο ουσιαστικό για μία ταινία, όταν συμμετέχει σε ένα διεθνές φεστιβάλ, είναι ότι απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό. Ειδικά στις μικρού μήκους, οι οποίες δεν βρίσκουν διανομή, από το να τις δεις εσύ και οι φίλοι σου, είναι σημαντικό να τις δει ο κόσμος και να καταλάβεις την απήχηση της δουλειάς σου" είπε.

Η Λέντζου ετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της με τίτλο "On the name of a Father: Σελήνη 66" και είναι η ιστορία ενηλικίωσης μίας σχέσης πατέρα και κόρης.

Αυτή δεν είναι η μόνη σημαντική διάκριση της Λέντζου καθώς το έργο της έχει διεθνή παρουσία και αναγνώριση. Το 2016 η ταινίας της "Αλεπού" έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Επιτροπή Νέων και την επόμενη χρονιά η ταινία της "HIWA" (2017) προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Η παραγωγή και η προώθηση της ταινίας "Έκτορας Μαλό" υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ