ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ναζί, θεωρίες συνωμοσίας & πλανήτης των πιθήκων: ο θρίαμβος & η αποκαθήλωση της Ροζάν Μπαρ

Ναζί, θεωρίες συνωμοσίας & πλανήτης των πιθήκων: ο θρίαμβος & η αποκαθήλωση της Ροζάν Μπαρ

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η Ροζάν Μπαρ, αυτή η πάντα βρωμόστομη κωμικός που υπηρετεί από πάντα με εμπρηστικό λόγο τη βιομηχανία του θεάματος, ήταν στην κορυφή της τηλεθέασης, της τηλεόρασης και προφανώς του κόσμου.

Η από την αρχή της καριέρας της αμφιλεγόμενη κωμικός ανέβηκε στη σκηνή του Lincoln Center στις 15 Μαΐου ως το μεγάλο αστέρι, η υπερηφάνεια του ABC.

Η αγαπημένη, ομώνυμη, κωμική σειρά Roseanne, η οποία ήταν εκτός "αέρα" εδώ και δύο δεκαετίες είχε αναβιώσει με ένα συγλπνιστικό βαθμό επιτυχίας και τηλεθέασης, σε σημείο να μιλάνε όλοι για ένα φαινόμενο που δεν καταλαγιάζει.

Η Μπαρ επέστρεψε στο δίκτυο -με το οποίο συχνά έχει διαφωνήσει στο παρελθόν- χαρίζοντας του την επιτυχία που τόσο πολύ αναζητούσες για την τηλεθέαση και το σκορ.

Το ABC χρωστούσε πολλά στην Μπαρ και την όρισε ως βασίλισσα του προγράμματος του για ακόμη μια σεζόν.
Ανάμεσα στα American Idol και άλλα ριάλιτι που ανανεώθηκαν για το 2018-19, η Μπαρ θα ήταν η ναυαρχίδα τους.

Στη σκηνή του Λίνκολν Σέντερ η Μπαρ χαιρέτησε τον άνθρωπο της Disney-ABC Television Group, Ben Sherwood, ορίζοντας τον ως "υπεύθυνο για τα περισσότερα από τα tweets μου".

Αυτό ήταν τότε. Σήμερα η Μπαρ είναι ένα μίασμα για το δίκτυο αλλά και τη βιομηχανία του θεάματος που ξεκίνησε με φρενίτιδα την αποκαθήλωση της.

Πίθηκοι, ναζί και Σόρος

Την Τρίτη 29 Μαΐου, η Μπαρ χαρακτήρισε την πρώην σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Valerie Jarrett, ως το "μπάσταρδο μουσουλμανικής αδελφότητας από τον πλανήτη των πιθήκων".

Μετά την οργή του Twitter εναντίον της για το ρατσιστικό, σχεδόν γκροτέσκο και σίγουρα κακόγουστο tweet η Μπαρ απάντησε "οι μουσουλμάνοι δεν είναι φυλή".

Στη συνέχεια η Μπαρ επιτέθηκε στην κόρη των Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, Τσέλσι Κλίντον με κάτι από θεωρία συνωμοσίας για τον Τζορτζ Σόρος που αποκάλεσε "ναζί που έδωσε τους δύο εβραίους φίλους του στα στρατόπεδα συγκένρωσης για σφαγή και έκλεψε τις περιουσίες του" κοκ.

Η Μπαρ δεν είχε φρένο αλλά αυτό δεν ήταν κάτι καινούργιο. Στο παρελθόν έχει κάνει πολλές αναρτήσεις γεμάτες από ρατσιστικά, ισλαμοφοβικά, ομοφοβικά μηνύματα και απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας προτού δηλώσει ότι "φεύγει από το Twitter" ή το παραδώσει στα παιδιά της για να επιστρέψει ακόμη μια οργισμένη και γεμάτη μίσος στη στρατόσφαιρα των κοινωνικών δικτύων που όλα "φωνάζουν".

Αυτή η συμπεριφορά ήταν γνωστή στο ABC όταν υπέγραψε για την επιστροφή της στην τηλεόραση αλλά ο ενθουσιασμός για την αναβίωση μιας από τις καλύτερες κωμικές σειρές των ΗΠΑ με όλους τους πρωταγωνιστές να επιστρέφουν, η αδυναμία μπροστά στην ασφάλεια και τη θαλπωρή της νοσταλγίας δεν έδωσε περιθώρια σε κάποιον να αναρωτηθεί τι έχει γίνει η Μπαρ όλα αυτά τα χρόνια.

Ήταν από πάντα βρωμόστομη, τώρα ήταν απλά η φωνή του οργισμένου λευκού -είναι και αυτός κομμάτι της τηλεοπτικής πίτας άλλωστε.

Το δίκτυο λοξοκοίταξε αλλά δεν έδωσε σημασία στην τοξικότητα της Μπαρ του σήμερα και έδωσε το πράσινο φως για εννέα επεισόδια.

Η κάποτε φιλελεύθερη Roseanne Conner σήμερα ήταν φανατική οπαδός του Τραμπ και αυτό γιατί έτσι ήθελε η Μπαρ. Να ακουστούν "και αυτές οι φωνές στην τηλεόραση".

Η νέα Roseanne σάρωσε την τηλεθέαση και τρεις μέρες μετά την πρεμιέρα της σεζόν, το δίκτυο ανανέωσε τη sitcom για μια ακόμη 11η σεζόν.

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Αμερική υποδέχθηκε την οικογένεια Conner πίσω στα σπίτια τους" δήλωσε ο Dungey.

"Το σόου είναι τόσο φρέσκο, τόσο επίκαιρο ακόμη και αν δεν ήταν στον τηλεοπτικό αέρα εδώ και 21 χρόνια. Ανυπονομούμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει η ομάδα του Roseanne για το επόμενο έτος" πρόσθεσε.

Η επιτυχία της σειράς και τα συγχαρητήρια από τον πρόεδρο Τραμπ έδωσαν στην Μπαρ κίνητρο να γίνει ακόμη πιο εμπρηστική. Ακόμη και τη νύχτα πρεμιέρας του σόου η Μπαρ έκανε ανάρτηση στο Twitter όπου αποκαλούσε τον David Hogg, έναν από τους επιζήσαντες της σφαγής στο Παρκλαντ, Ναζί. Τότε όμως κανείς δεν ενοχλήθηκε για τίποτα.

Καθώς η νέα επάνοδος της βασίλισσας τηε τηλεθέασης κρατούσε γερά η Μπαρ, ενθουσιασμένη από την υποδοχή του κοινού, την τηλεθέαση αλλά και την πλήρη έλλειψη συνεπειών για οποιαδήποτε συμπεριφορά της στο διαδίκτυο, επιδόθηκε σε ένα μαραθώνιο τοξικών αναρτήσεων στο Twitter, προωθώντας αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τη διακίνηση παιδιών σεξουαλικής κακοποίησης και την πορνοστάρ Stormy Daniels.

Όλα τα tweets είναι πλέον "κατεβασμένα" από το διαδίκτυο γιατί η Μπαρ κάνει ό,τι κάνουν όλοι. Ζητάει-συγγνώμη.

"Δεν μπορώ να μην ασχολούμαι με όσα συμβαίνουν πραγματικά στον κόσμο, γιατί με συναρπάζουν και πρέπει να χώνω τη μύτη μου παντού" είπε στο Adweek μόλις πριν από μία εβδομάδα. "Θα προσπαθήσω απλώς να μιλήσω για όσα υποστηρίζω, όχι για όσα εναντιώνομαι" έλεγε.

Γιατί τώρα

Είναι δύσκολο να υποθέσουμε γιατί αυτό το συγκεκριμένο tweet ήταν αυτό που διέσχισε τη γραμμή για το ABC.

Ήταν ότι ο ρατσισμός στόχευσε τη Jarrett; Ίσως. Ίσως πάλι ο Dungey, ο μόνος πρόεδρος δικτύου της Αφροαμερικανικής Ένωσης, ένιωσε απλά ωμή αηδία, ίως οι διαφημιστές απείλησαν με μποϊκοτάζ, ίσως... Όποιος και αν είναι ο λόγος η απόφαση του ABC συμφερόντων της The Walt Disney Company ήταν άμεση. Η καθαίρεση συνεχίστηκε μετά την απόφαση του δικτύου να ακυρώσει το συμβόλαιο.

Η Μπαρ πλέον δεν θα εκπροσωπείτε από το ICM Partners και οι επαναλήψεις του sitcom σε σειρά τηλεοπτικών δικτύων των ΗΠΑ ακυρώθηκαν -το ίδιο επέλεξε να κάνει και το Hulu.

Και όλα αυτά γιατί; Για ένα tweet σαν όλα τα tweets που η επαγγελματίας βρωμόστομη Μπαρ χάριζε σε όλους προτού απολογηθεί, επιστρέψει και φωνάξει ακόμη πιο πολύ για μίσος και αυτά που πουλάνε στην tv.

Μπορεί η Μπαρ να ακυρώθηκε από το τηλεοπτικό ντέρμπι τηλεθέασης όμως η κουλτούρα του μίσους που την έκανε αυτό που είναι παραμένει διψασμένη για την επόμενη "πρόεδρο" που θα διεκδικήσει με μισαλλοδοξία το θρόνο της τηλεθέασης για τον Λευκό Οίκο της μικρής οθόνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ