ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βασίλισσα Ελισάβετ: 90 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε, 65 χρόνια μετά τη στέψη της

Βασίλισσα Ελισάβετ: 90 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε, 65 χρόνια μετά τη στέψη της
Yui Mok/Pool via REUTERS

Το ημερολόγιο έγραφε 2 Ιουνίου του 1953 όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ, σε ηλικία τότε 27 ετών, στεφόταν βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τον θάνατο του πατέρα της, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ', την προηγούμενη χρονιά.

Τα βασικά στοιχεία του τελετουργικού της στέψης έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο μεγαλύτερο μέρος τους την τελευταία χιλιετία. Η τελετή στην οποία χοροστατεί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ολοκληρώνεται με τη στέψη του μονάρχη με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που είναι χρυσό και κοσμείται από πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες.

Με αφορμή τη συμπλήρωση, 65 χρόνων και μίας ημέρας από εκείνη τη στιγμή, αυτά είναι 90 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την βασίλισσα Ελισάβετ Β', έναν "βράχο του έθνους"όπως την είχε αποκαλέσει αποκάλεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

2016 04 20T231700Z 564909673 GF10000389821 RTRMADP 3 BRITAIN ROYALS QUEEN

1. Η Elizabeth Alexandra Mary γεννήθηκε στις τρεις παρά είκοσι τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1926.

2. Υπηρέτησε ως 2η υπολοχαγός στον Βρετανικό στρατό κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν προπονημένη ως μηχανικός και οδηγός στρατιωτικών φορτηγών.

3. Μπορεί να οδηγήσει χωρίς δίπλωμα.

4. Δεν χρειάζεται διαβατήριο για να ταξιδέψει.

5. Έχει δύο φορές γενέθλια με τους επίσημους εορτασμούς για τα γενέθλιά της να είναι τον Ιούνιο, αν και τα πραγματικά της γενέθλια είναι στις 21 Απριλίου.

4. Έχει υπό την κυριαρχία της όλα τα δελφίνια που κολυμπούν στα βρετανικά νερά.

5. Μερικά από τα ρούχα που φοράει σήμερα έχουν φτιαχτεί χρησιμοποιώντας υφάσματα που της έχουν χαριστεί ανά τα χρόνια, ακόμη και πριν τη στέψη της. Σχεδιάζονται και ράβονται από τη προσωπική της ομάδα σχεδιαστών.

6. Λατρεύει τα corgis. Η ίδια είχε τουλάχιστον 30 στην διάρκεια της ζωής της. Η πρώτη ήταν η Suzan, ένα σκυλάκι που της χαρίστηκε για τα 18α γενέθλια της.

7. Προτιμάει να παρακολουθεί μακρόβια σόου όπως το Coronation Street ή Doctor Who. Δεν είναι φαν του Game of Thrones, αν και –περιέργως- έχει παρακολουθήσει γυρίσματα.

8. Η Πριγκίπισσα Ελισάβετ έγινε Βασίλισσα στις 6 Φεβρουαρίου 1952.

9. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιεί συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς και ηγέτες χωρών και ενημερώνεται για τα κοινωνικά δρώμενα. Περισσότερες εκ των οποίων γίνονται μακριά από τις κάμερες.

10. Υπολογίζεται ότι έχει φορέσει πάνω από 5.000 διαφορετικά καπέλα στη μέχρι τώρα ζωή της.

11. Λαμβάνει 200-300 γράμματα από το λαό της... ημερησίως.

12. Μπορεί να έχει γυρίσει τον κόσμο, αλλά η ίδια δεν έχει διαβατήριο. Οποιοδήποτε βρετανικό διαβατήριο εκδίδεται στο όνομα της Βασίλισσας οπότε είναι περιττό για εκείνη να έχει ένα.

13. Έλαβε το πρώτο της πόνι σε ηλικία 4 ετών. Το όνομά της ήταν Peggy.

14. Η Βασίλισσα ήταν κάποιου είδους προσκοπίνα.

15. Μέσα σε ένα χρόνο θα λάβει μέρος σε πάνω από 400 εκδηλώσεις όπως ομιλίες, εγκαίνια, επισκέψεις σε σχολεία και νοσοκομεία.

16. Έχει τη δυνατότητα να απολύσει όλη την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

17. Συναντιέται κάθε Τετάρτη στις 6:30 μμ. με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, όταν είναι και οι δύο στο Λονδίνο. Δεν κρατούνται σημειώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης. Ο άνθρωπος με τον οποίο ξεκίνησε και καθιερώθηκε αυτός ο θεσμός ήταν ο Winston Churchill.

18. Oh, merde! Ο πρώην πρωθυπουργός Jean Chretien έκανε τη Βασίλισσα να γελάσει το 1982 κατά τη διάρκεια της τελετής της συνταγματικής πράξης που υπεγράφη στην Οττάβα όταν έβρισε ενώπιον της επειδή έσπασε η πένα με την οποία έγραφε.

19. Τον Ιούνιο του 2015, ο Πρίγκιπας William ακούστηκε να αποκαλεί τη Βασίλισσα “Γιαγιάκα” στον γιό του Πρίγκιπα George, αλλά τον περασμένο Μάιο η Δούκισσα του Cambridge, Catherine, αποκάλυψε σε μια συνέντευξη της ότι ο γιός της αποκαλεί την προγιαγιά του Gan-Gan.

20. Τα corgis δεν είναι η μόνη της αδυναμία. Διασκεδάζει πολύ να κάνει περιπάτους στην εξοχή του Sandringham με τα λαμπραντόρ της.

21. Τι έχει άραγε η Βασίλισσα μέσα στη τσάντα της; Αποκαλύφθηκε από τα βρετανικά μέσα το 2012 ότι η Βασίλισσα κουβαλάει κραγιόν, καθρέφτη, μια πένα, ένα αγκιστράκι για να κρεμάει τη τσάντα της όπου πηγαίνει και ένα τάλιρο για την εκκλησία.

22. Προσοχή στις αλλαγές της τσάντας από το ένα χέρι στο άλλο! Φημολογείται ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την επιθυμία της να ξεφύγει από μια συζήτηση.

23. Γιόρτασε τα 21α γενέθλια της στο Cape Town στο πλαίσιο μιας μακράς περιοδείας της στη Νότια Αφρική.

24. Όταν έκλεισε τα 80, η Βασίλισσα δέχτηκε γύρω στα 40.000 ευχετήρια γράμματα.

25. Γιόρτασε τα 60 χρόνια της στο θρόνο το 2012.

26. Η Βασίλισσα έχει την ίδια ηλικία με το BBC. Τo ΒΒC, με έτος ίδρυσης το 1922, έγινε δημόσια επιχείρηση το 1927. Η Βασίλισσα είχε γεννηθεί μόλις 8 μήνες πριν.

27. Ο Πρίγκιπας Philip χρησιμοποίησε διαμάντια από μια τιάρα της μητέρας του για το δαχτυλίδι αρραβώνων της Βασίλισσας.

28. Σύντομα αφότου βγήκαν στην αγορά απέκτησε iPod mini 6GB και iPad.

29. Ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, Tony Blair γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.

30. Παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Philip στις 20 Νοεμβρίου του 1947. Το φόρεμα της δημιουργήθηκε από τον Sir Norman Hartnell. Για την δημιουργία του έγινε χρήση μεταξωτών υφασμάτων από την Κίνα. Όπως άλλες νύφες της εποχής, έτσι και η Βασίλισσα έπρεπε να συλλέξει μεταπολεμικά κουπόνια για υφάσματα ώστε να ολοκληρώσει το φόρεμά της.

31. Μετά τον γάμο της, ο πατέρας της και Βασιλιάς Γιώργος VI της έστειλε ένα γράμμα λέγοντας ότι την βλέπει “εξαιρετικά ευτυχισμένη” και ότι είναι σίγουρος ότι εκείνη και ο Φίλιππος μπορούν να “βοηθήσουν το βασίλειο στο έργο του”. Άλλοι βέβαια υποστήριξαν ότι η Βασίλισσα και ο Πρίγκιπας Φίλιππος παντρεύτηκαν από αγάπη και όχι από αίσθηση ευθύνης.

32. Ήταν 14 ετών όταν έβγαλε την πρώτη ομιλία της. Ήταν τον Οκτώβριο του 1940 και απευθυνόταν σε παιδιά που παρακολουθούσαν το BBC.

33. Η πρώτη της φορά σε αεροπλάνο ήταν τον Ιούλιο του 1945 όταν ταξίδεψε στην Βόρεια Ιρλανδία με τους γονείς της.

34. Λατρεύει τους Σκωτσέζικους χορούς, γι’ αυτό και διοργανώνει χορούς στο παλάτι Balmoral, όπου καλεί το προσωπικό, γείτονες και μέλη της τοπικής κοινότητας.

35. Δεν προοριζόταν για Βασίλισσα – η Πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν κόρη του Δούκα και της Δούκισσας του York. Ο αδερφός του Δούκα, Edward, έγινε βασιλιάς αλλά παραιτήθηκε της εξουσίας του το 1936 και έτσι έγινε βασιλιάς ο πατέρας της Ελισάβετ, Γιώργος ο IV.

36. Λατρεύει τη φωτογραφία. Είναι ένα χόμπι που μοιράζεται με τον γιό της, Άντριου.

37. Παρά την αναστάτωση που προκαλούν οι δημόσιες εμφανίσεις της Βασίλισσας, εκείνη προτιμάει τις λιγότερο επίσημες, πιο “χαμηλών τόνων” εμφανίσεις. Το 1962, επισκέφτηκε με τον Πρίγκιπα Φίλιππο ένα project οικιακής αναδόμησης και μίλησε με μια οικογένεια εκεί.

38. Ένα δώρο γάμου που έλαβαν η Βασίλισσα και ο Πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ένα κομμάτι βαμβακερής, πλεκτής δαντέλας με νήμα τυλιγμένο από τον Mαχάτμα Γκάντι.

39. Μέλη του προσωπικού της έχουν δηλώσει πολλές φορές σε συνεντεύξεις ότι ήταν ιδέα της Βασίλισσας να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα και ένα κανάλι στο YouTube για την βασιλική οικογένεια.

2016 04 20T231707Z 1805980752 GF10000389822 RTRMADP 3 BRITAIN ROYALS QUEEN

40. Έχει το δικό της ολόγραμμα της Βασίλισσας από το 2003.

41. Τις Κυριακές, η Βασίλισσα απολαμβάνει ψητό κρέας. Σύμφωνα με τον σεφ της Mark Flanagan προτιμάει το καλοψημένο κομμάτι στην άκρη.

42. Στις 9 Ιουλίου 1982, ένας άντρας ονόματι Michael Fagan εισέβαλλε στο Buckingham Palace και έφτασε μάλιστα μέχρι το δωμάτιο της Βασίλισσας. Σύμφωνα με φήμες, η Βασίλισσα “τα είπε” με τον Fagan και μάλιστα του πρόσφερε τσιγάρο όσο περίμενε το προσωπικό της να έρθει να τον συνοδέψει έξω. Σε μια συνέντευξη του με τα βρετανικά μέσα το 2012, ο Fagan υποστηρίζει ότι δεν εκτυλίχθηκαν έτσι τα πράγματα.

43. Το 2014, η Βασίλισσα ακολούθησε το trend του photobombing, εισβάλλοντας στη φωτογραφία δυο παικτών χόκει που παρευρίσκονταν στα Commonwealth Games. Η φωτογραφία γρήγορα έγινε viral.

44. Η Βασίλισσα έφτιαξε καινούρια ράτσα σκυλιού, το dorgi, αφότου ένα από τα corgi της συνευρέθηκε με το Ντάτσχουντ της αδερφής της, πριγκίπισσας Μάργκαρετ.

45. Δεν πήγε ποτέ σχολείο, αλλά ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της κατ’ οίκον.

46. Λατρεύει να συλλέγει αλατοπίπερα.

47. Λατρεύει τα γαρύφαλλα.

48. Το πρώτο της email στάλθηκε στις 26 Μαρτίου 1976 από μια στρατιωτική βάση.

49. Έχει στην κατοχή της ένα χαριτωμένο κόκκινο μαξιλάρι που γράφει, “It’s Good to Be Queen”.

50. Φοράει φωτεινά χρώματα ώστε να την ξεχωρίζει ο κόσμος, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό όταν βρίσκεται σε μέρη με πολύ κόσμο.

51. Έχει τέσσερα παιδιά, την Anne, τον Charles, τον Andre και τον Edward, 8 εγγόνια και, μέχρι στιγμής, 5 δισέγγονα.

52. Παρακολούθησε τον πρώτο της ποδοσφαιρικό αγώνα το 1953, τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας.

53. Μέχρι και σήμερα δεν έχει εγκαταλείψει το αγαπημένο της χόμπι, την ιππασία.

54. Ένα γεγονός που δεν μας εκπλήσσει είναι ότι η Βασίλισσα διαθέτει πολλά κοσμήματα όπως στέμματα και κολιέ.

Έχει επίσης στην κατοχή της το μεγαλύτερο ροζ διαμάντι του κόσμου.

55. Της είχαν πετάξει αυγά στη διάρκεια μιας περιοδείας της στη Νέα Ζηλανδία το 1986.

56. Τα πρώτα Χριστούγεννα της στο παλάτι η Δούκισσα του Cambridge, Catherine, έκανε δώρο στη Βασίλισσα ένα βάζο με σπιτικό chutney συνταγής της γιαγιάς της. Η Βασίλισσα το συμπεριέλαβε στο πρωινό της το επόμενο πρωί.

57. Το πρώτο επίσημο πορτραίτο της ολοκληρώθηκε σε ηλικία 7 ετών.

58. Το κολιέ που φόρεσε στη στέψη της έχει επάνω του 25 διαμάντια.

59. Το Μάνγκο είναι από τα αγαπημένα της φρούτα.

60. Της έχουν χαριστεί πολλά άλογα της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας. Ένα εκ των οποίων, ίππευε για 18 χρόνια στη σειρά για την τελετή Trooping the Colour, τον Burmese. Όταν ο Burmese αποσύρθηκε το 1986, η Βασίλισσα σταμάτησε να ιππεύει για να επιβλέπει τους στρατιώτες αλλά κυκλοφορούσε μέσα σε άμαξα.

61. Η βρετανή ηθοποιός Helen Mirren έχει παίξει τη Βασίλισσα στη ταινία “The Queen” αλλά όταν την γνώρισε το 2014 έμεινε άφωνη. Είπε χαρακτηριστικά πως την άφησε έκπληκτη “η αύρα της, το βλέμμα της, η παρουσία της”.

62. Βρίσκεται στην κορυφή της θρησκευτικής εξουσίας.

63. Το 2002 έριξε τη πρώτη βολή σε έναν αγώνα χόκει μεταξύ των Vancouver Canucks και San Rose.

64. Η Βασίλισσα φοράει το στέμμα της πριν από τα επίσημα δείπνα ώστε να το ξανασυνηθίσει.

65. Η παράδοση των αγωνιστικών περιστεριών συνεχίστηκε με την Βασίλισσα, η οποία είναι και μέλος της Ένωσης Βασιλικών Αγωνιστικών Περιστεριών.

66. Το 1970, ένας κορμός δέντρου τοποθετήθηκε στις ράγες του τρένου κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας κοντά στο Σίντνει της Αυστραλίας. Ο κορμός αφαιρέθηκε προτού το τρένο που μετέφερε τη Βασίλισσα και τον Πρίγκιπα Φίλιππο να φτάσει σε αυτό το σημείο. Μερικοί χαρακτήρισαν αυτή τη πράξη απόπειρα δολοφονίας.

67. Το Zaza ή Dubonnet Cocktail είναι το αγαπημένο αλκοολούχο ποτό της. Εμπεριέχει Dubonnet και gin με πάγο και τρίμματα λεμονιού.

68. Όσο για το αγαπημένο της μη-αλκοολούχο ποτό είναι – φυσικά – το τσάι. Το earl grey για την ακρίβεια.

69. Δεν ήταν λίγες οι φορές κατά τη διάρκεια του γάμου τους που τα μέσα κατηγόρησαν τον Πρίγκιπα Φίλιππο για εξωσυζυγικές σχέσεις. Μπορεί να μην επιβεβαιώθηκαν ποτέ αλλά πηγές από το περιβάλλον της αποκάλυψαν ότι την είχαν πληγώσει βαθύτατα αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί. Σήμερα φωτογραφίες που απεικονίζουν το ζευγάρι να κοιτάζεται και να γελάει γίνονται πρωτοσέλιδα γιατί όπως και να το κάνεις, είναι αξιαγάπητο.

70. Η Βασίλισσα και ο Πρίγκιπας Φίλιππος θα γιορτάσουν 70 χρόνια γάμου το Νοέμβριο του 2017. Επίσης η Βασίλισσα είναι η πρώτη μονάρχης που γιόρτασε 60 χρόνια γάμου.

71. Mια από τις αγαπημένες της καρφίτσες έχει Καναδικές ρίζες – ένα ροζ διαμάντι στάλθηκε από τον John Williamson του Quebec τον Οκτώβριο του 1947, το οποίο μετατράπηκε σε καρφίτσα και στολίζει τα παλτό της πολύ συχνά.

72. Έκανε το πρώτο της μακρινό τηλεφώνημα χρησιμοποιώντας το Καναδικό Υπερατλαντικό τηλεφωνικό σύστημα στις 19 Δεκεμβρίου του 1961. Τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό John Diefenbaker στην Οττάβα.

73. Ήταν η πρώτη Βρετανή μονάρχης που έκανε επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό. Επισκέφθηκε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το 1980.

74. Το 1992 έχει μείνει στην ιστορία ως το χειρότερο έτος της μέχρι τώρα ζωής της. Τρία από τα παιδιά της είδαν τους γάμους τους να διαλύονται και έπιασε μια τεράστια φωτιά στο πατρικό της, το κάστρο στο Windsor. Αναφέρεται σε αυτό το χρόνο ως ένα “annus horribilis”.

75. Για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η Βασίλισσα γύρισε ένα βίντεο που την έδειχνε με τον James Bond (υποδυόμενο από τον Daniel Craig) και προσέλαβε έναν κασκαντέρ για να φανεί ότι βουτάει στο Ολυμπιακό Στάδιο.

76. Ένας έφηβος ονόματι Marcus Sarjeant καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης επειδή έριξε 5 σφαίρες στο μέρος της Βασίλισσας κατά τη διάρκεια της τελετής Trooping the Colour το 1981. Αποδείχθηκε ότι το όπλο έριχνε άσφαιρα και ο δράστης ελευθερώθηκε μετά από 3 χρόνια φυλάκισης.

77. Η Βασίλισσα ανακυκλώνει τα συνολάκια της. Οι υπεύθυνοι μόδας της φροντίζουν να εναλλάσσονται τα ρούχα της στη διάρκεια του χρόνου ώστε να μην φωτογραφίζεται ποτέ φορώντας τα ίδια.

78. Έχει αναθρέψει πάνω από 200 άλογα και είχε κερδίσει σχεδόν κάθε αγώνα στην Βρετανία μια περίοδο.

79. Ένας πρώην σχεδιαστής της Βασίλισσας είπε στα βρετανικά μέσα το 2012 ότι είχε κάποιον να ανοίγει τα παπούτσια της ώστε να μην βγάζει φουσκάλες.

80. Γνώρισε τον Πρίγκιπα Φίλιππο όταν ήταν μόλις 13.

81. Το υπηρετικό προσωπικό του παλατιού έχει πάνω από 300 υπαλλήλους την ημέρα αλλά από αυτούς περίπου 12 έρχονται σε επαφή με τη Βασίλισσα.

82. Έφτιαξε το πρώτο προσωπικό email το 2007. Τι πιθανότητες υπήρχαν να είναι TheQueen@hotmail.com;

83. Αν τύχει και έρθει σπίτι σου για δείπνο, μην της σερβίρεις οστρακόδερμο. Δεν πρόκειται να το φάει από φόβο ότι θα αρρωστήσει.

84. Η Βασίλισσα προτιμάει ρούχα με μανίκια ¾ με στενό τελείωμα.

85. Είναι πολύ καλή στις μιμήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Margaret Thatcher (φημολογείται ότι η Βασίλισσα δεν εκτιμούσε τη Thatcher). Σύμφωνα με μια συνέντευξη του Πρίγκιπα Harry το 2012, η Βασίλισσα μιμείται καταπληκτικά τον χαρακτήρα του Sasha Baron Cohen, Ali G.

86. Η Βασίλισσα κρατάει επαφή με τα εγγόνια της μέσω SMS.

87. Είναι πολύ δυνατή στην κολύμβηση.

88. Η Βασίλισσα έχει το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, αλλά στην πραγματικότητα είναι αντισυνταγματικό για εκείνη να το ασκήσει, οπότε δεν το κάνει.

89. Αν και δεν έχει προσωπικό λογαριασμό στο Twitter (Η βρετανική Μοναρχία έχει), έστειλε ένα προσωπικό Tweet τον Οκτώβριο του 2014. “Είναι τιμή μου που εγκαινιάζω την έκθεση Information Age σήμερα στο @ScienceMuseum και ελπίζω όλοι όσοι την επισκεφθούν να ευχαριστηθούν πολύ,” έγραψε και το υπέγραψε, “Elizabeth R.”.

90. Μπορεί η μέρα των γενεθλίων της να είναι η 21η Απριλίου αλλά τα 90στα γενέθλια της Βασίλισσας γιορτάστηκαν στην Αγγλία στις 12-15 Μαΐου με τις pubs να παρατείνουν τη λειτουργία τους προς τιμήν των γενεθλίων της.

2016 04 20T231705Z 2132685132 GF10000389820 RTRMADP 3 BRITAIN ROYALS QUEEN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ