ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όσκαρ 2019: Οι υποψήφιες ταινίες σαρώνουν στο Box Office με εισπράξεις ρεκόρ

Όσκαρ 2019: Οι υποψήφιες ταινίες σαρώνουν στο Box Office με εισπράξεις ρεκόρ
Chris Pizzello/Invision/AP

Τα φιλμ που θα «παλέψουν» την Κυριακή για το κορυφαίο Όσκαρ, αυτό της καλύτερης ταινίας, είναι σαν ομάδα ό,τι πιο επιτυχημένο εμπορικά έχουν δει τα βραβεία εδώ και μια δεκαετία. Οι 8 υποψήφιες ταινίες, έχουν μαζέψει συνολικά πάνω από 1,3 τρισεκατομμύριο δολάρια στις αίθουσες και αναμένεται να μαζέψουν κι άλλα με τον οσκαρικό «θόρυβο» που γίνεται γύρω από αυτές.  

Η φετινή χρονιά από άποψη εισπράξεων είναι η καλύτερη από το 2010, όταν οι ταινίες «Toy Story 3», «Inception» και «True Grit» βοήθησαν να εκτοξευτούν οι εισπράξεις στο 1.35 δισεκατομμύριο δολάρια. Είναι, επίσης, η πρώτη χρονιά μετά το 2012 που οι συνολικές εισπράξεις των υποψήφιων ταινιών ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την εμπορική επιτυχία των ταινιών που είναι υποψήφιες για το κορυφαίο Όσκαρ. Από τότε που η κατηγορία «άνοιξε» για να περιλάβει έως και 10 ταινίες, το 2009, ο αριθμός τους κάθε χρόνο ποικίλει, ενώ οι εισπράξεις τους κατά μέσο όρο δεν διαφέρουν δραματικά. Φέτος έχουμε 163 εκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο, ενώ το 2009 ήταν 170 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι πιο πολλές οι ταινίες, όμως. Η εμπορική επιτυχία των φετινών ταινιών λογικά είναι μια ανακούφιση για την Ακαδημία που βλέπει τα τελευταία χρόνια την τηλεθέαση να καταποντίζεται. Φέτος ελπίζουν ότι το κοινό θα κάτσει να παρακολουθήσει με μεγαλύτερη ευκολία τη βράβευση ταινιών που έχει ήδη δει.

Το «Black Panther», μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση στο θέμα των υπέρ-ηρώων, έχει φτάσει τα 700 εκατομμύρια σε εισπράξεις και ίσως χτυπήσει τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης. Η συνύπαρξη μεγάλων μπλοκμπάστερ και πιο ανεξάρτητων παραγωγών ήταν ακριβώς ο στόχος της Ακαδημίας όταν «άνοιξε» την κατηγορία. Το «Black Panther» είναι η πρώτη ταινία που προέρχεται από κόμιξ και φτάνει στα Όσκαρ και μάλιστα είναι υποψήφιο για επτά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της καλύτερης ταινίας. Δεν είναι όμως η μοναδική εμπορική επιτυχία στην κατηγορία. Ακολουθεί το «Bohemian Rhapsody» (211 εκατομμύρια έως τώρα, με πέντε υποψηφιότητες) και το «A Star Is Born» (209 εκατομμύρια και 8 υποψηφιότητες).

Υπάρχει βέβαια και το αντίστροφο: Όπως τα βραβεία επωφελούνται από κάποιες εμπορικά επιτυχημένες ταινίες, έτσι και κάποιες ταινίες χαμηλότερου εμπορικού προφίλ επωφελούνται από τις υποψηφιότητές τους. Όταν ανακοινώθηκε ότι «Η Ευνοούμενη» θα είναι υποψήφια για 10 βραβεία, οι εισπράξεις που έφερε στον κινηματογράφο την επόμενη εβδομάδα ανέβηκαν κατά 212%. Η αντίστοιχη αύξηση για το «Πράσινο Βιβλίο» ήταν της τάξης του 154%.

Τα νούμερα, παρόλα αυτά, «μιλάνε» μόνο για τις 7 από τις 8 υποψήφιες ταινίες. Κι αυτό διότι το Netflix αρνείται να αποκαλύψει τις εισπράξεις του «Roma».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ