ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πώς θέλετε το ουίσκι σας: Σκέτο, με πάγο, ή σε παστίλιες; Το πιθανό μέλλον των ποτών

Πώς θέλετε το ουίσκι σας: Σκέτο, με πάγο, ή σε παστίλιες; Το πιθανό μέλλον των ποτών
YouTube

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν είσαι αστροναύτης, ή δεν σε πονάει ο λαιμός σου, δεν έχεις ιδιαίτερο λόγο να καταναλώνεις το οτιδήποτε σε μορφή παστίλιας. Πόσο μάλλον ουίσκι. Η Glenlivet, όμως, έχει αντίθετη άποψη. Και το internet κάνει πάρτι: Τι έχουμε εδώ; Tο μέλλον των ποτών, ή απλώς μια φαντεζί ιδέα;

Εν πρώτοις, η ιδέα να καταπίνεις το ουίσκι σου τυλιγμένο σε μια μεμβράνη από φύκια δεν ακούγεται και τόσο καλή. Η σκωτσέζικη εταιρία -καλών- ουίσκι Glenlivet, όμως, πιστεύει πώς είναι και πριν από λίγες μέρες παρουσίασε μια σειρά από «κοκτέιλ χωρίς ποτήρι», τα οποία αποτελούνται από αλκοόλ και ένα άλλο πράγμα, ανακατεμένα και τυλιγμένα σε μια μεμβράνη από «απόσταγμα φυκιών». Ακούγεται κάπως περίπλοκο και στην όψη μοιάζει πολύ με τις παστίλιες που βάζουμε στο πλυντήριο, όλο μαζί, δε, είναι τόσο παράξενο που η εταιρεία αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους φάρσα:

Τι τα κάνω αυτά;

Τα δαγκώνεις. Πίνεις το υγρό και δεν φτύνεις τη μεμβράνη. Την καταπίνεις. Κάθε παστίλια περιέχει 23ml υγρού, λιγίτερο δηλαδή από ένα σφηνάκι. Επίσης δεν είναι καθαρό ουίσκι, αλλά κάποιου είδους μείγμα, ένα κοκτέιλ ακαθορίστου σύνθεσης, το οποίο βγήκε σε τρεις εκδοχές: «Κίτρο», «ξύλο» και «μπαχαρικά». Για να το βρεις, βέβαια, πρέπει να πας μέχρι το Λονδίνο, όπου και εκτίθενται, στην Εβδομάδα Κοκτέιλ. Και, όχι, η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα κάποια σχέδια για μαζική παραγωγή, προφανώς τσεκάροντας τις αντιδράσεις. Οι οποίες είναι πολλές και ποικίλες. Το twitter γέλασε πολύ, αλλά όσοι τις δοκίμασαν είπαν ότι είναι πολύ «νόστιμες». Πέρα από αυτά, όμως, η ιστορία έχει και μια πολύ σοβαρή πλευρά.

Sauce2 Copy

Αντί για πλαστικό

Η εταιρία που έφτιαξε τις μεμβράνες, η Notpla, φτιάχνει παρόμοιες παστίλιες με νερό εδώ και μερικά χρόνια. Η εταιρία ονομάζει τις μεμβράνες «Ooho», που προφέρεται «όχο». Στο Μαραθώνιο του Λονδίνου, την περασμένη Άνοιξη, στους δρομείς μοιράζονταν παστίλιες «όχο» με νερό μέσα, ενώ την ίδια εποχή μια βρετανική εταιρεία διανομής τροφίμων, η Just Eat, κατασκεύασε δοκιμαστικά όχο με κέτσαπ και όχο με σάλτσα σκόρδου και μπαχαρικών για τα take away γεύματα. Σκοπός της Notpla είναι στο μέλλον όλα τα υγρά να καταναλώνονται με αυτόν τον τρόπο. Και στόχος της να μειωθεί -έως εξαλειφθεί- η χρήση πλαστικών συσκευασιών. Και το πλύσιμο των γυάλινων σκευών.

Η διαδικασία με την οποία το υγρό παγιδεύεται μέσα στη μεμβράνη έχει ενδιαφέρον: Λέγεται σφαιροποίηση και είναι κάπως περίπλοκη, καθώς περιλαμβάνει τη μείξη του υγρού με άλγη και τη βύθιση του μείγματος σε κάποιο άλλο μείγμα που δημιουργεί τη μεμβράνη. Αλλά, όλα αυτά είναι χημεία, εμάς μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα.

Θα πίνουμε τα πάντα έτσι στο μέλλον;

Δύσκολο. Τουλάχιστον για ποτά και άλλα πράγματα που πίνονται από γυάλινα ποτήρια και σκεύη. Το πλύσιμο των ποτηριών, ιδιαίτερα από ένα πλυντήριο πιάτων, δεν είναι τόσο επιβαρυντικό για το περιβάλλον ώστε τα ποτήρια να χρειάζονται αντικατάσταση από βρώσιμες παστίλιες. Δύσκολο είπαμε. Όχι απίθανο όμως.

Τα πλαστικά, όμως, είναι μια άλλη ιστορία. Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού και των αναψυκτικών, τα πλαστικά κυπελάκια για τις σάλτσες, τα πλαστικά γενικώς... Πολύ πιθανό το όχο να αποτελέσει μια λύση για κάποια από αυτά, κι αν δει κανείς την εικόνα ενός δρόμου μετά από έναν Μαραθώνιο, καταλαβαίνει το γιατί.

a7VKqjxr

Προς το παρόν, όλοι συμφωνούν ότι οι παστίλιες της Glenlivet είναι μια πολύ χαριτωμένη ιδέα, ίσως βρουν το δρόμο τους προς κάποια μπαρ, ως ένα «παράπλευρο» προϊόν, ή προς τα σπίτια μας ως κάτι που μπορούμε να προσφέρουμε στους καλεσμένους μετά το δείπνο.

Και πριν αρχίσουν να πίνουν στα σοβαρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ