ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πώς θέλει το κοινό να επιστρέψει στις κινηματογραφικές αίθουσες; - Έρευνα στις ΗΠΑ

Πώς θέλει το κοινό να επιστρέψει στις κινηματογραφικές αίθουσες; - Έρευνα στις ΗΠΑ
AP Photo/LM Otero

Ένα από τα πράγματα που μας λείπουν πολύ με την καραντίνα, είναι οι κινηματογραφικές αίθουσες, που παραμένουν σχεδόν σε όλες τις χώρες κλειστές, λόγω κορωνοϊού. Πώς θα επιστρέψουμε, όμως, σε αυτές, όταν ανοίξουν;

Μια έρευνα του The Hollywood Reporter δίνει το πρώτο στίγμα για τη δύσκολη επιστροφή στις κινηματογραφικές αίθουσες, από την πλευρά του κοινού, το οποίο φαίνεται να αδημονεί μεν, αλλά να είναι και πολύ προσεκτικό και επιφυλακτικό, ως προς τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.200 ανθρώπων, μεταξύ 22 και 26 Απριλίου σε πλήθος πολιτειών, όπως το Τέξας, η Φλόριντα και η Τζόρτζια.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, περίπου το ένα τέταρτο των Αμερικάνων (22%) θα πήγαιναν στο σινεμά αν η πολιτεία τους είχε συμμορφωθεί πλήρως με τα μέτρα προφύλαξης που θα επιβάλλει ο Λευκός Οίκος. Ακόμη περισσότεροι θα πήγαιναν στο σινεμά αν εφαρμόζονταν μέτρα όπως απολύμανση των θέσεων (49%) και μειωμένη πληρότητα (45%).

Το μεγάλο ποσοστό των δύο τελευταίων κατηγοριών δεν μεταβάλλεται ακόμη κι αν η Πολιτεία τους δεν έχει συμμορφωθεί με τις επιταγές του Λευκού Οίκου, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Περισσότεροι από τους μισούς (53%), όμως, απαντούν ότι συνδυαστικά κυβερνητικά μέτρα και μέτρα υγιεινής της αίθουσας θα τους έκαναν να αγοράσουν εισιτήριο μέσα στον πρώτο μήνα της επαναλειτουργίας των αιθουσών.

Δεκτικοί ήταν όσοι ρωτήθηκαν και για τη χρήση μάσκας μέσα στο σινεμά. Σε ποσοστό 44%, οι ερωτηθέντες βλέπουν πιο πιθανό να δουν μια ταινία φορώντας μάσκα, ενώ θα είναι ακόμη πιο ευχαριστημένοι αν και οι εργαζόμενοι στο σινεμά φορούν μάσκα και γάντια.

Οι Αμερικάνοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών (αυτοί που πηγαίνουν και πιο συχνά σινεμά, όπως αναφέρει το The Hollywood Reporter) είναι αυτοί με την μεγαλύτερη επιθυμία και δεκτικότητα να επιστρέψουν στις αίθουσες όταν αυτές ανοίξουν.

Σε μια άλλη έρευνα που διεξήχθη από την United Talent Agency, ένα από τα αποτελέσματα ήταν ότι περίπου τρεις στους τους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τους λείπει να δουν μια ταινία στο σινεμά.

Δείτε τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας του Hollywood Reporter.

Η Τσεχία ανοίγει τους κινηματογράφους

Στην Ευρώπη, η Τσεχία είναι η πρώτη χώρα που έχει θέσει ημερομηνία για το άνοιγμα των κινηματογράφων, με πιο πιθανή αυτή της 25ης Μαΐου, αντί της αρχικής που ήταν η 8η Ιουνίου. Ταυτόχρονα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα ανοίξουν τα σινεμά με τον περιορισμό των 50 ατόμων ανά προβολή.

Αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς όπως και στην Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες, οι σχεδιασμοί εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα αλλάζουν συνεχώς, η κινηματογραφική κοινότητα στην Τσεχία δηλώνει έτοιμη να ανταπεξέλθει στην επανέναρξη λειτουργίας των κινηματογράφων.

Η Διεθνής Ενωση Κινηματογραφικών Αιθουσών (UNIC) αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί το λιγότερο από 2% των 42.000 και περισσότερων αιθουσών της Ευρώπης, με μοναδικές χώρες που δεν έκλεισαν τα σινεμά λόγω της υγειονομικής κρίσης τη Σουηδία και τη Λευκορωσία.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Τσεχίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη φετινή του διοργάνωση που θα λάμβανε χώρα στις αρχές Ιουλίου (3-11). Οι διοργανωτές του ανακοίνωσαν πως αυτό ήταν απαραίτητο μπροστά στην μπερδεμένη παγκόσμια κατάσταση που επικρατεί, αλλά πρόσθεσαν ότι θα προσφέρουν επιλεγμένες προβολές σε σινεμά όλης της χώρας, ενώ το κομμάτι της αγοράς θα γίνει διαδικτυακά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ