ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κέιτ Μπλάνσετ: Αν δεν φροντίσουμε τους πρόσφυγες, ο κορωνοϊός θα σαρώσει

Κέιτ Μπλάνσετ: Αν δεν φροντίσουμε τους πρόσφυγες, ο κορωνοϊός θα σαρώσει
Christoph Soeder/dpa via AP

Το περιοδικό Variety, στο ειδικό τεύχος «Power of Women 2020» δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει και την Κέιτ Μπλάνσετ, γνωστή -εκτός από τις υποκριτικές της ικανότητες- και για την ακτιβιστική της δράση. Κι εκείνη, στη συνέντευξή της, έχει πολλά και ενδιαφέροντα να πει, ενώ δίνει και ένα ισχυρό μήνυμα. 

Η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε εκτενώς στο περιοδικό για την ακτιβιστική της δράση με τον Οργανισμό Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, UNHCR, κάτι με το οποίο ασχολείται ενεργά από το 2014.

«Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες του UNHCR και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 70 εκατομμύρια πληθυσμού έχουν μετακινηθεί, ενώ 26 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες. Ζουν σε στρατόπεδα και είναι ιδιαίτερα ευάλωττοι στον κορωνοϊό καθώς δεν μπορούν εξ ορισμού να τηρήσουν αποστάσεις μεταξύ τους, αλλά ούτε και τις βασικές αρχές υγιεινής», είπε.

«Πρόκειται για μία τεράστια καταστροφή που απλώς περιμένουμε να συμβεί. Ακόμα κι αν χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα καταφέρουν να ελέγξουν την καμπύλη της μετάδοσης, η μετακίνηση των προσφύγων, ανθρώπων που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς παρά να ζητήσουν καταφύγιο επειδή βρίσκονται σε κίνδυνο, θα μάς φέρει αντιμέτωπους με δεύτερο και τρίτο κύμα πανδημίας», συμπλήρωσε η βραβευμένη ηθοποιός.

https://www.instagram.com/p/CBOm_HGDWyF

Μήπως η λύση είναι αυτή που πρόκρινε ο Ντόναλντ Τραμπ: κλείσιμο των συνόρων και πάγωμα της ενίσχυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας; «Είναι ένα απίστευτα κοντόφθαλμο μέτρο. Μου φαίνεται ιδιαίτερα παράδοξο ότι μπροστά σε μία πανδημία ακόμα υπάρχει η πλάνη της "προστασίας των συνόρων", αντί να γίνει προφανές ότι τα παγκόσμια προβλήματα αντιμετωπίζονται μόνο με παγκόσμια αλληλεγγύη», απαντά η Μπλάνσετ.

«Η πανδημία θα έπρεπε να μάς διδάξει ότι τα προβλήματα της ζωής δεν γνωρίζουν σύνορα», καταλήγει. Η πρωταγωνίστρια δεσμεύτηκε να συνεχίσει να βοηθά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών «με όποιο τρόπο μπορεί».

Όσο για το μέλλον της βιομηχανίας του θεάματος, η Μπλάνσετ λέει: «Δεν μπορεί να μας οδηγεί ο φόβος, Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και με έξυπνο τρόπο. Είναι μια ευκαιρία να διορθώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαμε έως τώρα και ο οποίος δεν δούλευε σωστά για όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ