ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ένοχος ο 36χρονος χάκερ που έγδυσε το Χόλιγουντ

Ένοχος ο 36χρονος χάκερ που έγδυσε το Χόλιγουντ

Ήταν Αύγουστος του 2014, όταν σε μία χωρίς προηγούμενο μαζική δημοσίευση προσωπικών στοιχείων, star του Χόλιγουντ και της μουσικής βιομηχανίας είδαν τις προσωπικές τους φωτογραφίες και videos να κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Η υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων ήταν τόσο μαζική και έγινε τόσο πολύ viral ώστε απέκτησε και το δικό της όνομα.

Το σκάνδαλο ονομάστηκε "The Fappening" και εξόργισε κάθε διάσημη που έπεσε θύμα με τις Τζένιφερ Λόρενς, Rihanna και Λίντσεϊ Λόχαν, Σκάρλετ Γιόχανσον, Κιμ Καρντάσιαν, Κέιτ Άπτον να είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Σήμερα ο κατηγορούμενος της υποκλοπής έχει όνομα και επίθετο και πλέον δήλωσε ένοχος στο κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε.

Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ ο 36χρονος Ράιαν Κόλινς από το Λάνκαστερ της Πενσιλβάνια δήλωσε ένοχος για την παράνομη είσοδο σε περισσότερους από 50 λογαριασμούς iCloud και 72 λογαριασμούς Gmail αλλά και για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση προστατευμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή.

JLaw Pics

Μαέστρος στο phising

Στην κατάθεσή του ο Κόλινς παραδέχτηκε ότι από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014 υπέκλεψε με τη μέθοδο του phising κωδικούς πρόσβασης διασήμων. Σύμφωνα με το Mashable o Κόλινς κατέβασε ακόμη και ολόκληρα iCloud backups.

Το 2014 η Apple είχε αρνηθεί ότι χάκερ εκμεταλλεύτηκε ένα πρόβλημα στο iCloud για να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς των χρηστών, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Κόλινς.

Δεν υπήρχε τρύπα ασφαλείας στο iCloud την οποία ο πατέρας δύο παιδιών και εργαζόμενος σε εταιρία eCommerce εκμεταλεύτηκε αλλά μια μαεστρία στην ικανότητα του να παρουσιάζεται σαν κοινός γνωστός ή φίλος για να αποσπάσει με έμμεσους τρόπους τους κωδικούς στα mail και τα αρχεία του θύματος.

ryan collins

Πηγή: Ryan Collins/ Facebook

"Συνεχίζουμε να βλέπουμε διασημότητες αλλά και απλό κόσμο να πέφτουν θύματα σε τέτοιου είδους επιθέσεις και συστήνουμε στους χρήστες συσκευών συνδεδεμένες στο Ιnternet να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς και να εξετάζουν με προσοχή τα μηνύματα που τους προτρέπουν να δημοσιοποιήσουν προσωπικά δεδομένα" είπε ο David Bowdich του FBI.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία των Η.Π.Α. μέχρι σήμερα δεν έχει βρει αποδείξεις ότι ο Κόλινς ήταν και ο άντρας που δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες και τα video τα οποία υπέκλεψε.

Ο Κόλινς αντιμετωπίζει τη μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αλλά το πιο πιθανόν είναι να αφεθεί ελεύθερος μετά από φυλάκιση 18 μηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ